RSS

Roep om vrijheid klinkt van Algerije tot Jemen

ma, feb 14, 2011

Politiek en Samenleving

Na het vertrek van president Moebarak blijft het ook elders in het Midden-Oosten onrustig. Overal klinkt de roep om vrijheid.

Vooral in Jemen waar president Ali Abdullah Saleh het al sinds 1978 voor het zeggen heeft, wordt de sfeer met de dag grimmiger. In de hoofdstad Sanaa werd gisteren voor de derde dag op rij betoogd. Telkens kwam het tot schermutselingen met de oproerpolitie. Zij probeerde de studenten tegen te houden die naar het centrale Hada-plein van Sanaa wilden trekken. Bussen brachten ook aanhangers van de regeringspartij naar dat plein. Zij kamperen er ondertussen en worden bevoorraad met water en qat.

President Saleh probeert de onrust in het land de kop in te drukken. Hij beloofde vorige week woensdag dat hij afziet van een volgende termijn als president en dat hij ook niet zal proberen de macht aan zijn zoon over te dragen. Hij besliste ook een bezoek aan de VS, dat gepland was voor later deze maand, uit te stellen.

De grootste manifestatie vond zaterdag plaats in Algerije. Volgens de organisatoren kwamen tienduizend mensen in het centrum van de hoofdstad Algiers bijeen voor een grote protestmars tegen de regering. De Algerijnse autoriteiten hadden de demonstratie verboden en daarom een enorme politiemacht ingezet. Op sommige plekken kwam het tot confrontaties tussen de oproerpolitie en de betogers.

Volgens de voorzitter van de Algerijnse Liga voor de verdediging van de mensenrechten werden zo’n vierhonderd demonstranten gearresteerd. Hij schatte dat er zo’n 28.000 agenten waren ingezet om de tienduizend betogers tegen te houden. Volgens de autoriteiten waren er echter maar 1.500 mensen op de been. De betogers scandeerden leuzen als ‘Nee tegen de politiestaat’ en ‘Weg met Bouteflika’, een verwijzing naar de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, die sinds 1999 aan de macht is. Ze eisten hervormingen en meer democratie.

Vorige week kondigden de Algerijnse autoriteiten aan dat de noodtoestand, die al sinds 1992 van kracht is, ‘in de nabije toekomst’ wordt opgeheven. Er werd echter benadrukt dat het verbod op demonstraties in de hoofdstad van kracht blijft. De sfeer in de Algerijnse hoofdstad is al lang gespannen.

In de kleine Golfstaat Bahrein beloven de politieke leiders dan weer dat de controle op de media versoepeld wordt. Ook deze belofte past in een poging om onrust bij de bevolking de kop in te drukken. Oppositieleiders hebben opgeroepen om vandaag de straat op te gaan. Zij willen meer inspraak in de politiek. Als er effectief betoogd wordt, zal dat de eerste grote manifestatie in Bahrein zijn, sinds de onrust in Midden-Oosten begon.

Ook in Iran heeft een oppositiewebsite, Kaleme.com, opgeroepen om vandaag de straat op te gaan. Ze laakt de hypocrisie van de Iraanse autoriteiten die steun hebben uitgesproken voor de Egyptische en Tunesische betogers, maar tegelijk demonstraties in Teheran verbieden. De voorbije weken zijn in Iran verschillende journalisten en activisten opgepakt. Ook de bekende oppositieleider Mahdi Karroubi heeft huisarrest gekregen. (Bron: De Standaard)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?