RSS

Mysterieuze code in ogen van Mona Lisa ontdekt

ma, dec 13, 2010

Kunst en Cultuur

Mysterieuze code in ogen van Mona Lisa ontdekt

De raadselachtige glimlach van de Mona Lisa, het beroemde 500 jaar oude schilderij van Leonardo Da Vinci, is nog een beetje geheimzinniger geworden nu kunsthistorici piepkleine cijfers en letters in haar ogen hebben ontdekt.

Het meesterwerk van Da Vinci is al langer in een waas van mysterie gehuld, tot op vandaag doen verschillende theorieën de ronde over de identiteit van de geportretteerde vrouw met ’s werelds beroemdste glimlach.

Moeilijk te ontcijferen
Leden van het Italiaanse Comité voor Cultureel Erfgoed hebben nu bekendgemaakt dat er lettertjes en cijfertjes tevoorschijn komen wanneer men hoge-resolutiebeelden van Mona Lisa’s ogen vergroot. “Met het blote oog kan je deze symbolen niet waarnemen, maar met een vergrootglas zijn ze er onmiskenbaar”, zegt Silvano Vinceti, de voorzitter van het comité.

In het rechteroog staan de letters LV, mogelijk een verwijzing naar de initialen van de schilder. In het linkeroog staan minder duidelijk leesbare of verklaarbare symbolen. “Het lijken de letters C en E of B, en het cijfer 72 of de letter L en een 2”, zegt Vinceti. “Het is zeer moeilijk te ontcijferen, ook al door de ouderdom van het werk.”

Dan Brown achterna
Het schilderij dook al op in de samenzweringsthriller ‘The Da Vinci Code’ van Dan Brown. In dat boek wordt gewag gemaakt van geheime boodschappen die in het schilderij werden gestopt. De realiteit hoeft qua mysterie niet onder te doen voor de fictie: een van Vinceti’s collega’s werd op het juiste spoor gezet door een 50 jaar oud boek dat hij bij een antiquair ontdekte.

“We staan nog maar aan het begin van het onderzoek”, zegt Vinceti. “Het is zeer eigenaardig dat al die tijd niemand die tekens ontdekt heeft. Het staat vast dat ze bewust door de schilder werden aangebracht, maar omdat ze in de donkere pupillen en niet in de lichtere irissen staan, lijkt het een duidelijke poging om de symbolen zo onherkenbaar mogelijk te plaatsen. De kunstenaar gebruikte doorheen zijn hele oeuvre allerlei symbolen en verborgen boodschappen. Dat geldt ongetwijfeld ook voor de Mona Lisa, een schilderij waaraan hij zoveel belang hechtte dat hij het op het einde van zijn leven overal met zich meenam.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

  1. Lloyd:

    Op nummer schilderen deden ze toen dus ook al.
    Tsja ook Leonardo is ergens begonnen hè 🙂

  2. :):

    Ik denk dat het het Italiaanse Comité voor Cultureel Erfgoed meer bezoekers wil aantrekken:)

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?