RSS

Google voorspelde opmars Marina Silva

Google voorspelde opmars Marina Silva

De sterke score van de groene kandidate Marina Silva zondag in de Braziliaanse presidentsverkiezingen worden door de meesten als een verrassing gezien. Maar uit zoekopdrachten op Google viel sinds donderdag al af te leiden dat er iets bijzonders aan hand was.

De grote Braziliaanse onderzoeksinstituten Ibope, Datafolha en Vox Populi hadden Marina Silva’s hoge score niet zien aankomen. Zelfs zondag hadden exitpolls Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) nog een klinkende overwinning voorspeld.

Maar Silva ging uiteindelijk met 19,4 procent van de stemmen lopen, dubbel zoveel als de peilingen hadden voorspeld. Dilma Rousseff bleef daardoor steken op 46,9 procent, ruim 3 procent te weinig om meteen president te kunnen worden; op 31 oktober moet ze het in een tweede ronde opnemen tegen de conservatieve kandidaat José Serra (PSDB).

Toch blijkt nu dat de Brazilianen in de tweede helft van vorige week massaal informatie over Marina Silva en vooral over haar lijstnummer zijn beginnen opvragen via de populaire internetzoekrobot Google. Zoiets valt eenvoudig vast te stellen met Insights for Search, een Google-dienst die voor iedereen toegankelijk is.

Vorige donderdag ging het aantal Brazilianen dat op termen als “marina silva” en “marina numero” (waarmee men het lijstnummer van Silva opvraagt) ging googelen, ineens fors de hoogte in, met een piek op zondag. In de drie dagen voor de verkiezingen steeg het aantal zoekopdrachten met “marina numero” zelfs met maar liefst 1800 procent. Ook bij Serra was een stijging te merken, maar die was veel minder sterk. Bij Rousseff was er nauwelijks sprake van een groei.

Dat de stijging donderdag werd ingezet heeft wellicht te maken met het laatste televisiedebat tussen de presidentskandidaten dat TV Globo die dag uitzond. (IPS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?