RSS

Dansfestival op zonne-energie

Dansfestival op zonne-energie

In het Belgische Gent kan iedereen op 28 augustus a.s. genieten van het ‘extreem dansbaar’ festival Fiesta Solar, het eerste festival dat zowel voor het podium als voor de bar op 100% groene energie zal werken.  De groene energie zal afkomstig zijn van een 50-tal zonnepanelen voor het podium en 18 zonnepanelen voor de bar.

De kaartjes kosten slechts €10,- en de opbrengst gaat volledig naar ontwikkelingsprojecten van Solar Zonder Grenzen. Solar Zonder Grenzen wil ontwikkelingslanden helpen door het plaatsen van zonnepanelen voor gemeenschapsdoeleinden zoals ziekenhuizen, scholen, weeshuizen, watervoorzieningen, etc. in dorpen waar geen – of zeer gebrekkig – elektriciteit aanwezig is.  De opstart van dit project begon in Togo, ondertussen is men al in een tiental landen actief.

In ziekenhuizen zorgen de zonnepanelen ervoor dat een koelkast mogelijk wordt waarin medicijnen en vaccins bewaard worden.  De verlichting aangesloten op de zonnepanelen vervangt de olielampen voor nachtelijke bevallingen en ingrepen. Olielampen stoten naast het slechte licht ook schadelijke stoffen uit voor pasgeborenen.  Door de slechte omstandigheden waarin vrouwen moeten bevallen zijn er nog altijd zeer veel sterfgevallen bij de geboorte van zowel moeder als kind.

In scholen wordt verlichting geïnstalleerd op zonne-energie.  Daardoor wordt het mogelijk gemaakt voor volwassenen om na het werk avondonderwijs te volgen.  80% van de volwassen bevolking is in die landen nog analfabeet.  Kinderen maken van het licht gebruik om ’s avonds hun huiswerk te maken en leraars om de lessen voor te bereiden.  Goed onderwijs is de basis van een goede samenleving.  Verlichting is hierin een essentiële schakel.

Solar Zonder Grenzen is een uniek project dat niet enkel daadwerkelijk het leven verbetert en menswaardiger maakt van vele mensen in derde wereldlanden, maar ook de toenemende milieuproblematiek aanpakt door het installeren van duurzame energiebronnen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?