RSS

Obama biedt zonne-energie sector 2 miljard steun

Obama biedt zonne-energie sector 2 miljard steun

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het afgelopen weekeinde 1,85 miljard dollar (1,47 miljard euro) aan garantieleningen toegezegd voor twee bedrijven die zonne-energie ontwikkelen. Obama deed zijn aankondiging tijdens zijn wekelijkse rede op de radio en internet. De president zei dat door de garanties ruim 5.000 nieuwe ‘groene’ banen worden gecreëerd.

De leningen zijn afkomstig uit het economische stimuleringspakket van 787 miljard dollar dat Obama in 2009 invoerde. Het grootste deel van de hulp, een garantielening van 1,45 miljard dollar, gaat naar het bedrijf Abengoa Solar, dat in de staat Arizona een van de grootste zonne-energiecentrales ter wereld gaat bouwen.

„Jarenlang hebben we gekeken naar bedrijven die overzeese installaties [voor zonne-energie] bouwden en banen creëerden. Het goede nieuws is dat we nu een bedrijf hebben dat een centrale gaat bouwen en banen schept, hier in Amerika”, zei Obama. Abengoa is overigens geen Amerikaans bedrijf, maar een Spaanse multinational. Op korte termijn leidt de bouw van de centrale tot 1.600 nieuwe arbeidsplaatsen in de staat Arizona.

De andere 400 miljoen dollar aan garantieleningen gaan naar Abound Solar Manufacturing in Colorado. Dit bedrijf bouwt zonnepanelen in twee nieuwe fabrieken, waarvoor 1.500 nieuwe personeelsleden worden aangetrokken. De bouw van de twee productiecentra biedt (tijdelijk) werk aan 2.000 bouwvakkers. In Colorado verrijst al een van de twee nieuwe fabrieken. In de staat Indiana zal de tweede vestiging komen, in een lege hal waarin Chrysler voorheen auto’s maakte.

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 beloofde Obama als president te zullen inzetten op groene energie. De roep om schone energie, die niet afkomstig is van fossiele brandstoffen, is de afgelopen tijd in de VS groter geworden door de olieramp in de Golf van Mexico. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?