RSS

Silicon Valley wordt het Detroit van het elektrisch tijdperk

Silicon Valley wordt het Detroit van het elektrisch tijdperk

Het Amerikaanse technologiecentrum Silicon Valley in Californië wordt steeds meer een cruciale pijler van de ontwikkeling van het elektrisch vervoer. Bedrijven in de regio ontwikkelen niet alleen elektrische auto’s, maar ook de infrastructuur die nodig is om de auto’s aan de gang te houden. Eén van de boegbeelden van de automotive-sector is Tesla Motors uit Palo Alto, dat vandaag een beursgang ter waarde 226 miljoen dollar realiseerde.

Marketing-specialist Chelsea Sexton, gespecialiseerd is elektrisch vervoer, voert aan dat Tesla Motors als een katalysator werkt. Sexton stelt daarbij dat investeerders bereid zijn om opnieuw in de transportsector te investeren. Eerst werd er volgens haar belegd in elektrische voertuigen, maar ze voegt er aan toe dat die interesse zich nu uitbreidt naar componenten, batterijen en energie-management.

“De regio omvat inmiddels ook bedrijven zoals Better Place en Coulomb Technologies, die zich gespecialiseerd hebben in technologieën en infrastructuur voor het opladen van batterijen,” meldt de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. “Een aantal andere ondernemingen werkt in alle stilte aan de ontwikkeling van krachtiger batterijen voor elektrische wagens, zoals de start-up Amprius uit Menlo Park. Eén van de investeerders in Amprius is Eric Schmidt, chief executive van het internetbedrijf Google.” Chelsea Sexton voert aan dat Silicon Valley door de belangstelling van investeerders voor de technologieën de potentie heeft om een centrum voor het elektrische autovervoer te worden. De krant voegt er aan toe dat het transport tijdens het eerste kwartaal van dit jaar de belangrijkste cleantech-sector was voor risicokapitaal. Wereldwijd zou er tijdens die periode 729 miljoen dollar zijn geïnvesteerd in vierentwintig projecten.

Hoewel de sector nog altijd in zijn kinderschoenen staat, heeft de ontwikkeling van elektrische wagens opnieuw voor een groeiende tewerkstelling gezorgd in Silicon Valley, dat verder nagenoeg geconfronteerd wordt met werkloosheidrecords. “De stijgende interesse in elektrische auto’s is het gevolg van het groeiende besef dat de klimaatverandering ten minste gedeeltelijk zal moeten aangepakt worden met nieuwe technologieën,” merkt de krant nog op. “De olieramp in de Golf van Mexico zal er waarschijnlijk nog extra toe bijdragen dat er meer inspanningen zullen geleverd worden om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk te beperken. Detroit blijft weliswaar nog altijd het psychologische centrum van de Amerikaanse autosector, maar Californië begint steeds meer mensen aan te trekken die geïnteresseerd zijn in een carrière in de volgende generatie van de autotechnologie.”

“Silicon Valley is altijd de eerste regio om nieuwe technologieën te ontwikkelen,” benadrukt Mary Nickerson, verantwoordelijk voor nieuwe technologieën bij Toyota Motor Sales in de Verenigde Staten. “Dat gaat om chips en computers, maar ook om auto’s.” Nochtans is Silicon Valley niet de enige Amerikaanse regio die op elektrische auto’s mikt. Ook Michigan, Massachusetts en Tennessee tonen ambities in die richting en in Zuid-Californië zijn gespecialiseerde start-ups actief zoals Coda Automotive (Santa Monica) en Fisker Automotive (Irvine), maar er heerst een groeiende overtuiging dat Silicon Valley een steeds belangrijker rol naar zich toetrekt in de sector. “Tesla Motors verkoopt niet alleen een elektrische wagen, maar ook een gedurfde visie voor de toekomst,” benadrukt technologie-watcher Paul Saffo. “Tesla verkoopt opwinding. Tesla is vooral een technologiebedrijf en zal de kunst van de elektrische aandrijving steeds verder voeren.” (Via)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?