RSS

Art Amsterdam van 26 t/m 30 mei 2010

di, mei 25, 2010

Kunst en Cultuur

Art Amsterdam van 26 t/m 30 mei 2010

Van 26 tot en met 30 mei 2010 vindt de 26ste editie plaats van Art Amsterdam, de grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst in Nederland. Art Amsterdam 2010 wordt gehouden in de Parkhal van Amsterdam RAI.

Naast de top van de Nederlandse galeriewereld is er een internationaal aanbod met galeries uit onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Italië, China en Korea.

Het deelnemersveld van 129 galeries telt niet minder dan 21 nieuwkomers, waaronder Vegas Gallery en Charlie Smith uit Groot-Brittannië, Locuslux uit België, Hartwig Rugen en dr Julius uit Duitsland en C-Space uit China. Het aandeel buitenlandse deelnemers ligt op een kwart. De centrale tentoonstelling is vervangen door het programma-onderdeel No Holds Barred. Er is voor het eerst in de geschiedenis van de beurs een uitgebreid programma voor verzamelaars.

‘No Holds Barred’
Galeriehouders met ideeën voor uitzinnige, ongehoorde of spectaculaire presentaties kunnen zich uitleven in No Holds Barred. De naam van dit programma-onderdeel, dat de voormalige centrale tentoonstelling vervangt, is ontleend aan het Amerikaanse (show)worstelen. No Holds Barred betekent dat er geen regels zijn en dat alle grepen zijn toegestaan. Op Art Amsterdam geldt: er worden geen grenzen gesteld aan de presentaties. Alles mag, alles kan. Een fotocollage, een performance, een installatie, een conceptueel werk, een film – niets is onmogelijk en alles is toegestaan, zolang het maar past binnen een arena van 25 vierkante meter. Een internationale jury, bestaande uit curator Creixell Espilla-Gilart (1978), criticus David Ulrichs (1978) en verzamelaar Alexander Ramselaar (1968), selecteert de zestien beste voorstellen. Deze worden gerealiseerd op vier plaatsen in de hal.
No Holds Barred wordt mede mogelijk gemaakt door Accenture.

‘Club C’ voor verzamelaars
Voor het eerst in haar bestaan heeft Art Amsterdam een verzamelaarsprogramma, genaamd Club C. Het programma beslaat drie dagen en is bedoeld voor binnen- en buitenlandse collectioneurs, die hiervoor individueel worden uitgenodigd. In de speciale Club C-lounge op de beursvloer worden lezingen, debatten, presentaties en een symposium georganiseerd. Gedurende de middag en avond zijn er elders in de stad previews, rondleidingen bij lokale verzamelaars en VIP-ontvangsten. Club C wordt gerealiseerd in samenwerking met Renée Steenbergen, auteur van het standaardwerk over de Nederlandse verzamelcultuur ‘Iets wat zoveel kost is alles waard’ (2002), en Donna Wolf, oprichter en directeur van Deïska en De verzameling.

‘Young & Collecting’ voor jonge, beginnende verzamelaars
Speciale aandacht wordt besteed aan de jonge, beginnende kunstverzamelaar in het programma-onderdeel ‘Young & Collecting’, dat plaatsvindt op vrijdag 28 mei. Zeventig jongeren tussen 17 en 27 jaar worden bij het kopen van een kunstwerk voor de NOG-collectie van het SNS Reaalfonds deskundig begeleid door gerenommeerde kunstverzamelaars, galeriehouders en curatoren.

Thieme Art Award voor meest veelbelovende jonge kunstenaar
De meest veelbelovende jonge kunstenaar ontvangt de Thieme Art Award. Deze prestigieuze prijs, voor de achtste keer beschikbaar gesteld door Thieme Art, onderdeel van de Thieme Grafimedia Groep, bestaat uit het produceren van een full colour catalogus en een solotentoonstelling op Art Amsterdam.

De winnaar van vorig jaar, de kunstenaar Gijs van Lith, die vertegenwoordigd wordt door Galerie Bart in Amsterdam, presenteert zijn werk dit jaar in een solostand op de beursvloer. Eerdere winnaars van de Thieme Art Award zijn onder anderen Folkert de Jong, Karen Sargsyan en Jasper de Beijer.

Art in Amsterdam
Bezoekers van Art Amsterdam ontvangen een stadsplattegrond met daarop de Amsterdamse kunstinstellingen en hun activiteiten tijdens de beursweek. Aan deze Art in Amsterdam-week doen onder andere fotomuseum Foam, Museum Van Loon, De Appel en Huis Marseille deel.

Retourtje Art Amsterdam per trein: € 5,00
Het streven van Amsterdam RAI om in de toekomst zo veel mogelijk mensen van en naar de RAI te laten reizen met het openbaar vervoer krijgt steeds meer vorm. Amsterdam RAI en de Nederlandse Spoorwegen hebben de handen ineen geslagen. Beursbezoekers die een kaartje kopen via www.artamsterdam.nl reizen voor slechts € 5,00 met een NS-dagretour 2e klas vanaf elk NS-station in Nederland met de trein naar Amsterdam RAI. De uiteindelijke ambitie van de samenwerkende partijen is om meer mensen met het openbaar vervoer te laten reizen, verkeersopstoppingen rond de RAI te minimaliseren, Amsterdam nog beter bereikbaar te maken en bij te dragen aan een beter milieu.

Dagelijks gratis rondleidingen
Om een goed beeld te krijgen van het gevarieerde aanbod op Art Amsterdam is een rondleiding uitermate geschikt. Iedere bezoeker kan zich aanmelden voor zo’n gratis rondleiding van een deskundige, die in ongeveer een uur uiteenlopende hoogtepunten van de beurs belicht.

Informatie
Alle actuele informatie is te vinden op www.artamsterdam.nl. Art Amsterdam 2010 wordt gehouden van woensdag 26 tot en met zondag 30 mei in de Parkhal van Amsterdam RAI. De beurs is op woensdagavond 26 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 27 tot en met zondag 30 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdag 28 mei van 11 tot 21 uur. Op zaterdag 29 en zondag 30 mei is er professionele, gratis kinderopvang. De toegangsprijs bedraagt € 20,- per persoon, houders van CJP/Pas-65 en studenten betalen € 10,-. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang. De toegangsprijs vanaf 17 uur is € 10,-, behalve op woensdag 26 mei.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?