RSS

Invloed vulkaanuitbarsting op de natuur positief

vr, apr 16, 2010

Wetenschap en Natuur

Invloed vulkaanuitbarsting op de natuur positief

De vulkaanuitbarsting op IJsland, die momenteel het wereldnieuws beheerst en reizigers verhindert om per vliegtuig te reizen, heeft een natuurlijke en positieve invloed op de natuur.

De aswolk van de IJslandse vulkaan die momenteel boven West-Europa hangt heeft een directe invloed op de natuur van onder andere onze kustwateren. Dat is voorlopig nog niet per sé een negatieve invloed. De vulkanische as zal langzaam neerdalen en in de oppervlakte wateren, en dus ook de Noordzee, terechtkomen. Mineralen en vooral ook sporenelementen die daar in voorkomen zullen in het water oplossen en gebruikt gaan worden als voedingsstoffen en essentiële bouwstenen voor zowel het plankton als de hogere organismen. Voor de natuur zijn sporenelementen en de beschikbaarheid daarvan van levensbelang.

Sporenelementen zoals IJzer, Koper, Cobalt, Mangaan, Selenium, en vele andere elementen zitten in de aardbodem opgeslagen. Wind, zon en regen veroorzaken erosie waardoor deze elementen ontsloten worden en beschikbaar komen voor de natuur. De rivieren zijn bij uitstek de continue leveranciers van sporenelementen die, hoewel ze in zeer lage concentraties voorkomen, van levensbelang zijn voor alle levende organismen. Dit proces van erosie en beschikbaar stellen van sporenelementen noemen we mineralisatie. Ook zandstormen die het zand van woestijnen over grote gebieden van de oceanen kunnen verspreiden leveren een bijdrage aan dit mineralisatieproces. Hoewel vulkaanuitbarstingen dit zeer infrequent doen, leveren de enorme hoeveelheden uitgestootte vulkanische as ook een substantiële bijdrage aan de beschikbaarheid van deze elementen. Via de diverse voedselketens komen ze uiteindelijk ook in de mens terecht. Dus kunnen we stellen dat de mens, zij het in beperkte mate, ook voordeel heeft bij een vulkaanuitbarsting.

Peter H. van Bragt, Stichting Anemoon

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

 1. Oc Lahun:

  “Voor de natuur en de mens”

  Sorry hoor lieve mensen van happy nieuws maar wij mensen zijn een wezenlijk onderdeel van de natuur. Houdt aub het misverstand dat wij als een apart iets fungeren niet in leven.

  een liefdevolle groet,

  Willem

 2. Maudy:

  Idd Oc Lahun! Het is nou eenmaal zo en dat is een grote denkfout bij de mensheid. Alles is uit 1 energie en uiteindelijk zijn we 1 met de Wereld, de Natuur en de Cosmos en alles om ons heen

  Goed van je dat je dit even zegt!
  Belangrijk!!!!!

 3. jelmer:

  zoals theo maassen zij:
  Maak je je maar geen zorgen om de aarde! die red zich wel. heeft ze al zo vaak gedaan.

  De mens legt vanzelf het loodje, stiekem maakt iedereen zich daar dus zorgen om.

  dus ook dit stukje vind ik weer mooi om te lezen!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?