RSS

Zo word je een optimist

Zo word je een optimist

Optimisten leven langer. En van een positieve kijk op het leven word je gelukkiger, gezonder en succesvoller. Het lijkt een goedkope slogan, maar het wetenschappelijk bewijs is er. Optimisme is een gratis medicijn. Verkrijgbaar zonder voorschrift.

De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman ontdekte dat optimisten ongeveer 7,5 jaar langer leven dan pessimisten. Een positieve ingesteldheid zou zelfs doorslaggevender zijn voor je levensverwachting dan je gewicht en het feit of je roker bent of niet. Ons immuunsysteem wordt beter beschermd door een positieve kijk op het leven. En als we dan toch ziek worden, genezen we sneller.

Een paaltje omgereden? Een pessimist is er van overtuigd dat haar auto weken in de garage zal staan. Een optimist daarentegen is het voorval ‘s anderendaags vergeten. De schuld ligt zeker niet bij de optimist, die er eerder van overtuigd is dat het paaltje in de weg stond. Met een pessimistische levenskijk geloof je al snel dat een tegenslag langdurige gevolgen zal hebben en dat het allemaal je eigen schuld is. Een pessimist grijpt dan ook sneller naar medicatie, drank of sigaretten. Een optimist leeft van hoop en een positief zelfbeeld, gaat op zoek naar gezelschap en trekt anderen aan door haar positieve ingesteldheid.

‘Optimisme is een gratis medicijn’, schrijft auteur Leo Bormans in zijn boek ‘100 % Positivo’. Als missionaris voor het optimisme reist hij door het land en leert hij ons hoe we het leven rooskleuriger kunnen zien. Je wordt immers niet geboren met een negatieve kijk op het leven. En ook je opvoeding draagt maar in beperkte mate bij tot pessimisme of optimisme. Volgens Leo Bormans kan je leren een optimist te worden. Wij geven je alvast tien tips.

Tip 1: kus!
Last van een ochtendhumeur? Weet dan dat het eigenlijk allemaal tussen je twee oren zit. Je krijgt elke morgen de kans om zelf te bepalen of jij je dag goed gehumeurd wil starten of niet. Met een beetje moeite word jij ook ‘s morgens een leuk mens. Je hoeft enkel je collega’s een ‘goedemorgen’ te wensen. Je zal snel merken dat je krijgt wat je geeft; een aangename begroeting en een goed humeur.

Vergeet niet je partner te kussen voor je de dag instapt, want ook kussen helpt je gelukkiger te worden. Een tip voor je partner: mannen die hun vrouw kussen voor ze naar het werk gaan, blijken vijf jaar langer te leven dan mannen die dit niet doen.

Tip 2: noem jezelf een optimist
Als jij jezelf vaak genoeg vertelt dat je de lotto zal winnen, begin je elke week mee te spelen en vergroot je je kansen om ooit echt te winnen. Als je ergens in gelooft, gedraag jij je zo dat je je eigen geluk kan beïnvloeden.

Dat geldt ook voor optimisme. Noem jezelf een optimist en je zal je er al snel één voelen. Leg de lat hoog genoeg. Realisten worden al snel pessimisten die het nog niet aan zichzelf toegeven. Probeer dan ook geen realist te worden. Iemand die zichzelf een optimist noemt, kan alleen maar gelukkiger, gezonder en succesvoller worden.

Tip 3: verander ‘moeten’ in ‘willen’
Pas je taalgebruik aan. Je moet immers niet naar de supermarkt. Je wil inkopen doen, zodat je vanavond lekker kan koken voor je gezin. Als je moeten verandert door willen, krijg je een ander, positief gevoel bij je dagelijkse activiteiten. Je leert negatieve gevoelens een positieve draai geven en je gaat je vanzelf goed voelen in wat je doet.

Tip 4: verras je collega’s
Zit je hele dagen in een grijze vergaderzaal? Zorg dan voor een aangename geur of een kleurrijke foto aan de muur. Maak het jezelf aangenaam op de plaats waar je werkt of leeft. Je brengt meer tijd door met je collega’s dan met je partner. Collega’s kunnen je irriteren, je kan gaan roddelen of je kan er bewust voor kiezen het samenwerken aangenaam te maken.

Verras je collega’s met een bloemetje of wat lekkers. Doe het niet op hun verjaardag maar op een onverwacht moment. Je zal merken dat het al snel alle dagen feest wordt op kantoor!

Tip 5: maak nieuwe vrienden
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat mensen met een grote vriendengroep minder vaak ziek zijn en sneller herstellen na een operatie of ziekte. Noteer op een blaadje wie je vriendinnen zijn. Ben jij er altijd voor je vriendinnen? Investeren in een vriendschap kan al door je vriendin even te bellen of een sms te sturen en te laten weten dat je aan haar denkt.

Tip 6: omring je met lachende mensen
Als je omringd wordt door zeurende en klagende mensen, kom je zelf al snel in een negatieve spiraal terecht. Ga op zoek naar mensen met positieve energie. Lachende mensen geven je een goed gevoel. Probeer elk jaar enkele nieuwe vrienden te maken. Tijd maken om nieuwe mensen te leren kennen is ook tijd maken voor jezelf. Wacht niet op de ander, maar stap op mensen toe die positieve energie met zich meedragen.

Tip 7: geef je dag een doel
Plan. Structureer. Geef je dag een doel dat je ook bereiken kan, zodat je succes kan oogsten. Succes maakt gelukkig, maar je moet er wel bij stilstaan. Wees tevreden met wat je kan en beloon jezelf voor je successen. Je mag morgen gerust wat later op het werk verschijnen als je vandaag een groot project hebt afgeleverd. Maak een lijstje van dingen die je wil leren in het nieuwe jaar. Op www.43things.com kan je alvast terugvinden wie jouw dromen deelt.

Tip 8: word vrijwilliger
Het is alombekend dat mensen die iets doen voor een ander gelukkiger zijn. In vrijwilligerswerk kan je nieuwe talenten ontplooien en dat uitproberen waar je in je werk de kans niet toe krijgt. Je leert nieuwe mensen kennen en wordt gewaardeerd voor de hulp die je geeft. Geen wonder dat een mens zich daar goed door gaat voelen. Op www.vrijwilligerswerk.nl vind je vast een vrijwilligersjob waar ook jij je goed door gaat voelen. En je kan natuurlijk meedoen aan Make A Difference Day.

Tip 9: maak het beste van vandaag
Leef in het nu. Schrijf elke dag drie dingen neer die de moeite waard waren vandaag. Weet je er maar twee? Bel dan vanavond nog iemand op, bezoek een vriendin of neem de tijd om je kind wat voor te lezen. Na een jaar heb je een lijst van meer dan 1000 dingen die het leven de moeite waard maken. Bewaar je lijstje voor minder leuke tijden. Zo vergeet je niet hoe eenvoudig het kan zijn om gelukkig te zijn.

Tip 10: ontdek waar je vandaan komt en waar je naartoe wil
Vrijheid is voor ons vanzelfsprekend. In Nederland staan we er niet bij stil dat geluk in grote mate bepaald wordt door het land waar we wonen. We klagen over wat we niet hebben en hebben het moeilijk tevreden te zijn met de vrijheid en de rijkheid waar we hier zo van mogen genieten.

Als het gras dan toch groener is op een andere plaats in de wereld, verhuis. Als je ervoor kiest om hier te blijven wonen, geniet dan. Je hebt tenslotte de keuze!

Annelies Vanoppen

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

 1. Maria:

  Thanx, heel leuk om het zo op een rijtje te krijgen,
  ga ik mijn collega’s mee ondersteunen,
  hartelijke groet,
  Maria

 2. Michiel:

  Leuk boek, zie http://www.knowington.nl/nl/boek-100percent-positivo-9789020980851

 3. Roel:

  Wie een optimist wil worden is het niet, want wil het nog worden.
  Je kan beter een pessimist willen worden, want dat ben je dan niet en daarmee een optimist!

 4. Marcel:

  Leuk artikel goed om weer eens tussen de oren te hebben. Wees je bewust van je mogelijkheden en je invloed wat anderen op je hebben. Op mijn werk kom ik altijd bewust lachend binnen en ik zie alleen maar lachende gezichten terug! Een kleine investering met veel plezier.
  Alleen het op mensen (met positieve energie) af stappen vind ik niet meer zo van deze tijd: ik merk al gauw dat dit opdringerig wordt ervaren en dat men er niet op zit te wachten. Deelt iemand dat met me?

 5. Sam:

  Nou Marcel, ik kan me daar inderdaad wat bij voorstellen. Ik zelf ben een erge denker en moet meestal even de indrukken laten bezinken..mijn gevoel voelen, zeg maar. Als er dan iemand met een sterk (positief) veld het mijne binnenkomt, dan wordt ik “overdonderd” en is het mij al snel “te veel”. Het tijd nodig hebben om te laten bezinken is dan ook volgens mij typisch het probleem van ons drukke of gestresste bestaan. Eerst het denken, dan het voelen, terwijl je – als je in ontspannen toestand verkeert – wel heel rustig op een ietwat overweldigend persoon kunt reageren.
  Toch moet ik even kwijt dat wat je zegt over lachend binnenkomen, ook niet iedereen lukt. Het idee al dat ík lachend binnen kom, heeft als gevolg dat ik uit moet gaan leggen waarom ik zo vrolijk ben en alleen dáár word ik dan alweer moe van….ehhmm maar ik ben dan ook geen zonnetje – werk ik wel aan overigens;)

 6. D'n optimist:

  Interessant, Marcel en Sam.

  Pech toch als iemand zich stoort aan je optimisme?! Ik heb niet de illusie dat ik iets kan doen aan het humeur/levensinstelling van de ander. De een kan wel wat met een lach, mijn enthousiasme en de ander niet. Ik ben er niet verantwoordelijk voor, toch?!
  Misschien heeft die ander z’n dag niet?

  Ik merk dat ik mijn optimisme soms in een ander jasje moet tonen, wat subtieler. Gaat op gevoel trouwens. Mijn optimise lijdt er iniedergeval niet onder 😉 Als het wel wordt ontvangen ben ik dubbel zo blij 🙂

  Mooi weertje he?! En als het nu regent bij jou: We hebben toch mooie dagen gehad! Gelukkig valt er nu regen, is goed voor de planten!
  Trouwens, ik vind regen heerlijk, zeker na zo’n droge en behoorlijk warme periode.

  Whahahahaha! Ik hou al op 😉

 7. Marc Boom . Com:

  Ik ben deze week (weer) begonnen met ‘s ochtends een kwartiertje te mediteren. En ik zit echt lekkerder in m’n vel. Verlies mezelf ook veel minder in dat jachtige gevoel. Erg lekker.

  Overigens denk ik dat er voor sommige mensen bij bovenstaande wel een valkuil is: Dat met zichzelf oplegt, ‘s morgens met een glimlach binnen ‘moet’ komen lopen; Zodat men zich achter een glimlach verschuilt. I.p.v. te tonen hoe men zich werkelijk voelt.

  Een lachmeditatie lijkt zomaar ook wel nuttig. Op http://www.lachmeditatie.nl/ lees ik dat de hersenen hierbij endorfine-stofjes aanmaken. Dat is altijd gezond. Er staat ook een filmpje: En dat werkt zeker aanstekelijk.

 8. Dan:

  http://www.universalwishes.com

  Nog 1 voor tip 7.

 9. !zaak:

  Leuk artikel, vanuit een vrouwelijk perspectief geschreven. Opvallend dat de meeste reagerende mensen man zijn.

 10. keuleniscool:

  Ik veranderde 20 jaar geleden mijn werken van ‘moeten’ in ‘willen’
  Sindsdien heb ik altijd vakantie .
  Aan werken kom ik niet meer toe !

 11. Susan Bos:

  Huh?
  Wat voor werk doe je dan?
  Willen ipv van moeten nou ik bewonder jou enorm.
  Groeten van een diep schamende pessimist

 12. Jaier Weissman:

  Normaliter krijg ik het rimram van die USachtige overoptimistische peptalk (wat in 9 van de 10 gevallen gedoemd is te mislukken), maar dit is een reeel artikel met haalbare en evidence based adviezen.

 13. klaproos:

  heerlijk ik kan me er hélemaal in vinden
  zalig nieuws hier vandaag 🙂

 14. iris:

  Positief zijn of niet, spreektaal als ‘je kan’ is toch wel zonde van het artikel.
  En neerschrijven ook.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?