RSS

Steviaplant goedgekeurd als zoetstof

wo, apr 14, 2010

Gezondheid en Voeding

Steviaplant goedgekeurd als zoetstof

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft een positief wetenschappelijk advies gegeven over het gebruik van stevioglycosiden, het zoete deel van de steviaplant. Dat betekent dat EFSA stevia-onderdelen veilig acht voor het gebruik in voeding en dranken.

De maximale dagelijkse inname, nodig voor een veilige consumptie, werd bepaald op 4 mg per kilo per dag. Eerder werd stevia en de afgeleide zoetstof Truvia al goedgekeurd in de Verenigde Staten en in Frankrijk, waar het al in tal van voedingsmiddelen en lightdranken wordt gebruikt, zo meldt producent Cargill in een persbericht.

200 keer zoeter
Het wetenschappelijk advies geldt voor steviolglycosiden, waaronder stevioside, rebaudioside A, rebaudioside C, dulcoside A, rubusoside, steviolbioside, rebaudioside B.  Truvia is gemaakt van rebiana, bestaat voor 97 procent uit rebaudioside A  en smaakt 200 keer zoeter dan suiker.

“Het biedt voedings- en drankenproducenten een nieuwe waaier aan keuzes voor de ontwikkeling van producten met een zoetstof van natuurlijke oorsprong zonder calorieën”, aldus nog het persbericht.

Mijlpaal
“Dit is een erg belangrijke mijlpaal op weg naar de Europese goedkeuring van steviolglycosiden. We kijken er naar uit om onze klanten in de voedings- en drankensector Truvia rebiana te kunnen aanbieden. Deze zoetstof is geschikt voor gebruik in voedingsmiddelen, dranken en confiserie en is aldus een innovatie voor hun merken.

De Europese consumenten zullen een ruimere keuze hebben bij het beperken van het suiker- en caloriegehalte in hun dieet”, zegt Zanna McFerson, Assistant Vice President bij Cargill Health and Nutrition.

Test
Twee jaar geleden werd een uitgebreid veiligheidsprogramma uitgebreid getoetst in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Food and chemical Toxicology journal’. Professor Andrew Renwick, professor geneeskunde aan de Universiteit van Southampton werkte mee aan het onderzoek.

“Het positieve wetenschappelijke advies van de EFSA bevestigt dat het uitgebreide onderzoek naar rebiana het veilige gebruik ervan in voeding en dranken heeft aangetoond.”

Andere landen
Behalve in de VS en Frankrijk, worden zoetstoffen op basis van stevia ook toegelaten in Argentinië, Australië, Brazilië, China, Colombia Japan, Korea, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, Rusland, Zwitserland, Taiwan, Turkije, Oekraïne en Uruguay.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. Gert-Jan:

  Goed nieuws. Want de over de huidige veel gebruike zoetstof aspartaam zijn de meningen erg verdeelt. Het zou vele ziekten kunnen veroorzaken.
  en het zit in tal van producten met het woordt “Light” Bovendien is het synthetisch. Dit zoetstof zou dat goedje mooi kunnen vervangen.

 2. Anke:

  Een gezond produkt hoeft niet duur te zijn, zonder chemische toepassingen, ik zet me compleet in voor deze plant, Stevia rebaudiana Bertoni. Het beste wat mij is overkomen door deze zoete plant te eten, zowel de blaadjes, vloeistof, tabletjes, poeder en natuurlijk de thee.
  De hele suiker industrie zal hier wel een vinger in de pap hebben om dit goed en gezond produkt tegen te houden, want te veel inname van suikers worden vetten en vetten brengen ziektes met zich mee waar de gehele gezondheidssector weer op draait.
  Proff. Geuns ga zo door, als u een stevia mars wilt houden hoor ik het graag en loop met u mee.

 3. vandenbussche:

  God zij dank , het is er eindelijk van gekomen,Mensen worden toch langzaam maar zekers wakker.Een gezond product , in plaats v/h witte gif.De witte suikers…Niet alleen voor mensen die diabetis hebben, maar voor iedereen.
  Proficiat Proff.Geuns

 4. Hadewijch Verhenne:

  Inderdaad goed nieuws! Vooral voor diabetici, maar ook voor mensen die gezond willen snoepen! Zoals ik, dus! Proficiat proffessor Geuns!
  van een oud-kamerhuurster,
  Hadewijch

 5. b van der steenhoven:

  waar kan ik dat spul kopen?

 6. eddy vermote:

  Eindelijk is het zover, dit is goed nieuws men kan er zelfs confituur mee maken

 7. eddy vermote:

  In Elen wordt het verkocht , op google kun je dit vinden
  onder de naam stevia

 8. bernard:

  nou ik ga het zeker doen, mijn vriendin heeft me dit aanbevolen omdat ik veel te dik ben, moest wel even lezen van haar wat het precies is, heb ik dus gedaan, morgen ga ik het even op de oosterhof kopen

 9. ilse:

  Nu Stevia Europees goedgekeurs is als zoetstof:

  Wanneer wordt het in Nederland toegelaten?

  Wanneer komt Stevia in de schappen van de Nederlandse supermarkten?

 10. K-rin:

  Al jaren stond het in de schappen als huidverzorgingsmiddel,met een knipoog uiteraard. Het werd tijd! Ik denk dat de suikerindustrie het lang heeft tegengehouden. In Nijmegen bij de Gaper is het ook te koop, daar koop ik het al heel lang.

 11. trusie:

  beetje duur voor mij als bijstandsmoeder maar ja word misschien nog goedkoop

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?