RSS

Start Moedernacht campagne: voor veilig moederschap in ontwikkelingslanden

Start Moedernacht campagne: voor veilig moederschap in ontwikkelingslanden

Dit jaar is Moedernacht een campagne, die op donderdag 8 april van start gaat en eindigt op zaterdag 8 mei, de dag voor Moederdag. Met deze campagne wordt aandacht en inzet gevraagd voor veilig en gezond moederschap in ontwikkelingslanden.

Een maand lang, van 8 april tot 8 mei, roept Moedernacht alle Nederlanders op om Den Haag bij de les te houden. Ook met een nieuw kabinet moet Nederland haar internationale voortrekkersrol behouden bij het streven naar seksuele voorlichting en seksuele gezondheid voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Het recht voor vrouwen om zelf te bepalen of ze wel of geen kinderen krijgen, moet worden gewaarborgd.

Millenniumdoel 5

Het recht op veilig moederschap, is een mensenrecht, en tevens millenniumdoel 5, en vormt de kern tot ontwikkeling. Onderzoek toont aan dat veilig moederschap is te vergroten met relatief eenvoudige middelen, zelfs in de armste landen:

  • Goede voorlichting en toegang tot anticonceptie om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Hiernaast de mogelijkheid een ongewenste zwangerschap in een vroeg stadium en op een veilige manier af te breken.
  • Voorlichting over het belang van goede voeding, zwangerschapscontroles en wat te doen bij complicaties.
  • Goed opgeleide artsen, verpleegkundigen en verloskundigen en voldoende medisch materiaal en medicijnen in gezondheidsposten en ziekenhuizen.
  • Communicatiesystemen tussen de gemeenschap, verloskundigen, gezondheidsposten en ziekenhuizen zodat in noodgevallen op tijd gehandeld kan worden.
  • Vervoer (ambulances) om een vrouw in geval van nood tijdig in het ziekenhuis te krijgen

We weten wat werkt. Het gaat nu om lef, politiek leiderschap en voldoende financiële middelen, nationaal en internationaal.

Handtekeningen voor veilig moederschap
Via Prénatal-winkels en alle verloskundigenpraktijken in Nederland verspreidt Moedernacht lobbykaarten die ondertekend kunnen worden. Ook op de site Moedernacht.nl worden handtekeningen verzameld. De dag voor Moederdag, op 8 mei worden de handtekeningen aangeboden aan de politiek tijdens een event in Amsterdam.

8 april kick off
In de ochtend van 8 april wordt de campagne in Den Haag op ludieke wijze afgetrapt. Op het Plein zijn 18 vrouwelijke politici door hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen en oud-politicus Joris Voorhoeve uitgenodigd voor een ontbijtje op één van de achttien bedden die daar in de buitenlucht zullen staan. De politici krijgen de kans te vertellen hoe zij van plan zijn te zorgen dat millenniumdoel 5 wordt gerealiseerd. Zangeres Leoni Jansen zingt die ochtend het speciaal door haar geschreven Moedernacht-lied “May all the children”, voor het eerst live.

Moedernacht 2010
De campagne Moedernacht is in 2006 met steun van de Europese Unie gestart. Telkens voorafgaand aan Moederdag wordt in Nederland, België, Duitsland, Malta, Hongarije en Pakistan op verschillende manieren stilgestaan bij Moedernacht; de schaduwzijde van Moederdag.
Jaarlijks verbindt Moedernacht een thema aan haar campagne. Dit jaar is dat de preventie van ongeplande zwangerschappen en het recht op seksuele voorlichting voor jongeren.

Gezamenlijk initiatief
De Nederlandse Moedernacht wordt georganiseerd door MYBODY, NCDO, Simavi, Wemos, AMREF Flying Doctors, Cordaid, COS, Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV), International Confederation of Midwifes (ICM), Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), MDG5 Meshwork for Improving Maternal Health en de Rutgers Nisso Groep. In Limburg, Brabant, Flevoland, Zeeland en Noord-Holland vinden ook regionale Moedernacht-activiteiten plaats. Deze evenementen worden georganiseerd door COS Nederland.

Meer informatie: www.moedernacht.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?