RSS

SolarNow programma wint EU prijs voor duurzame energie

SolarNow programma wint EU prijs voor duurzame energie

De Nijmeegse Rural Energy Foundation heeft vorige week de prestigieuze EU Sustainable Energy Award 2010 voor haar SolarNow programma uit handen van EU Commissaris voor Energie, Gunther Oettinger. Rural Energy Foundation heeft via het SolarNow programma de afgelopen drie jaar voor 330.000 Afrikanen toegang tot zonne-energie gerealiseerd.

Betaalbare elektriciteit is een belangrijke voorwaarde voor ontwikkeling. Mensen besparen aanzienlijk op olie, batterijen en kaarsen, terwijl hun productiviteit toeneemt en kinderen in de avonduren kunnen leren. De stichting wordt door de EU in het zonnetje gezet, vanwege haar kosteneffectieve en duurzame aanpak. Het kost de stichting slechts 4 euro om een Afrikaan van duurzame energie te voorzien.

In ruraal Afrika zijn de meeste huishoudens voor hun licht nog steeds aangewezen op olielampen. Dit geeft niet alleen slecht licht, het is ook duur en vervuilend. Tot voor kort had men in de meeste rurale gebieden nog nooit van zonne-energie gehoord; en een zonnepaneel was nauwelijks verkrijgbaar.

Het SolarNow programma helpt lokale ondernemers met de verkoop, installatie en het onderhoud van zonnepanelen. Tot nu toe heeft SolarNow zo’n 200 ondernemers ondersteund in negen Afrikaanse landen onder de Sahara. Ook worden campagnes georganiseerd om het gebruik van zonne-energie aan te moedigen. Omdat veel huishoudens niet de middelen hebben om zonnepanelen aan te schaffen, faciliteert de SolarNow toegang tot kredieten.

Directeur Willem Nolens reageert verheugd: “Prachtig dat de EU inziet dat kleinschalige duurzame energieoplossingen in Afrika veel beter werken dan grootschalige infrastructurele energie projecten. Het is niet alleen goedkoper en sneller, het is een kans voor Afrika om vervuilende centrales en afhankelijkheid van olie en kolen buiten de deur te houden”. De stichting wordt financieel gesteund door de Postcodeloterij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?