RSS

Spanje investeert steeds meer in Afrika

Spanje investeert steeds meer in Afrika

PRETORIA (IPS) – Spanje heeft ambitieuze plannen om de relatie met Afrika te versterken. Tussen 2004 en 2008 werd de ontwikkelingshulp aan het continent al verzesvoudigd, tot 1,4 miljard euro.

Als onderdeel van het Afrikaplan 2009-2012 werkt Spanje samen met de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) en de Oost-Afrikaanse Gemeenschap aan regionale integratie.

De Spaanse bemoeienis richt zich vooral op het ontwikkelen van de visserij, toerisme, duurzame energie en infrastructuur. Spanje heeft ook specifieke programma’s voor landen met lage inkomens, bedoeld om hun positie op de internationale markt te verbeteren, zei Ricardo Martínez Vázquez,directeur van Casa Africa, deze week tijdens een seminar van de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg.

Via Casa Africa werkt Spanje aan de handelsbetrekkingen tussen Europa en Afrika. Spanje wil 40 procent van zijn totale ontwikkelingshulp besteden aan het stimuleren van Afrikaanse aanwezigheid op de wereldmarkten. Ecowas krijgt daarbij prioriteit, zei Vázquez.

Landen zoals Marokko, Nigeria, Tunesië en Egypte profiteerden in het verleden van Spaanse hulp bij het ontwikkelen van hun visserij en het aangaan van publiekprivate partnerschappen bij landbouwprojecten.

“We zijn blij met wat in die landen bereikt is en willen in de komende twee jaar iets soortgelijks doen in andere Afrikaanse landen, zoals Mali, Guinee-Bissau, Burkina Faso en Tsjaad. We onderzoeken nog wat deze landen precies nodig hebben”, zei Vázquez.
Hij wees er ook op dat Spanje vorig jaar met Ecowas een migratieplan heeft opgesteld. Dat is bedoeld om meer banen te creëren in Afrikaanse landen, zodat de migratie naar de Europese Unie afneemt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?