RSS

Zonne-energie nu zelfs zonder subsidie al aantrekkelijk

do, mrt 18, 2010

Wetenschap en Natuur

Zonne-energie nu zelfs zonder subsidie al aantrekkelijk

Zwaar overtekend is de SDE-subsidieregeling voor zonnepanelen waarvoor het loket op 1 maart open ging. Net als in 2009 zal een loterij bepalen wie de gelukkigen zijn die gedurende vijftien jaar een extra vergoeding krijgen voor zelf opgewekte zonnestroom. Nederlanders staan massaal in de rij voor de subsidie op een eigen zonne-energiesysteem. Maar wanneer kan stroom van eigen zonnepanelen nu concurreren met elektriciteit uit het stopcontact?

De prijzen van zonnepanelen zijn sterk gedaald het afgelopen jaar. Volgens Marco van Veen, directeur van een leverancier en installateur van zonnepanelen, is een eigen zonne-energiesysteem nu al aantrekkelijk. Hij rekent voor dat zonnestroom zelf geproduceerd kan worden voor 19 eurocent per kWh. “Dat is gebaseerd op een investering van ca. € 13.500 in een compleet gemonteerd zonne-energiesysteem dat 100% van de jaarlijkse stroombehoefte dekt.”

Met 20 jaar volledige garantie verzekert een eigenaar zich van een vaste stroomprijs gedurende 20 jaar. “Die 19 eurocent is lager dan de prijs die particulieren nu betalen aan energiebedrijven”, stelt de zonne-energieondernemer. “Als je het nog nauwkeuriger wil doen met financieringskosten en renteverliezen, kom je op een hogere prijs voor zonnestroom: ongeveer 24 eurocent. Dat is wat huishoudens nu kwijt zijn voor stroom. Maar bijna iedereen is ervan overtuigd dat de energieprijs de komende 20 jaar fors gaat stijgen.”

Per saldo kan het dus nu ook al financieel aantrekkelijk zijn om zelf in eigen zonnestroom te investeren. “Om die investeringsdrempel te verlagen zouden de centrale en lokale overheden beter hun aandacht kunnen richten op een aantrekkelijke financiering dan een loterij in stand houden met meer verliezers dan winnaars”, aldus Van Veen.

Momenteel bieden diverse gemeenten een investeringsbijdrage aan particulieren die zonnepanelen aanschaffen. De lokale initiatieven zijn een van de thema’s van de grote zonne-energieconferentie “The Solar Future” op 22 april aanstaande in Utrecht.

“Zonne-energie komt er aan en is onvermijdelijk, ook in Nederland”, zegt Edwin Koot, CEO van Solarplaza, organisator van de conferentie waar ook Ruud Lubbers zal spreken en Felix Meurders dagvoorzitter is. “Vergelijk de ontwikkeling van zonnepanelen met die van computerchips of die van platte beeldschermen. Steeds grotere capaciteit, dunner en vooral steeds goedkoper door groei van de wereldwijde massaproductie.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Danny:

    Als je nu zonnepanelen op je dak plaatst, dan verzeker je je zelf tegen stijgende energieprijzen komende jaren. Het maakt je direct minder afhankelijk en doet direct veel goeds voor het milieu. Vergeet niet eerst je huis goed te isoleren want dat is het snelst terugverdient.

  2. Gert-Jan:

    Nu nog een wet die ervoor zorgt dat alle nieuwbouw huizen verplicht daken met zonnecellen hebben. Wanneer je toch gemiddeld 2,5 ton uitgeeft voor een nieuwbouwhuis, wat maakt dan die 6 duizend euro extra nog uit.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?