RSS

Boomzaden zorgen voor zuiver water

do, mrt 11, 2010

Wetenschap en Natuur

Boomzaden zorgen voor zuiver water

Een duizend jaar oude Indiase methode om water te zuiveren door middel van boomzaden is beloftevol ter voorkoming van ziektes die door water worden overgedragen. Canadese onderzoekers pleiten ervoor de methode overal ter wereld te gebruiken.

In India worden al sinds mensenheugenis geplette zaden van de Moringa Oleiferaboom toegevoegd aan water. De zaden reduceren de aanwezigheid van bacteriën met meer dan 90 procent en maken het water bovendien veel minder troebel. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de zaden ook elders in de wereld kunnen helpen in de strijd tegen ziekten die via water overgedragen worden, zoals cholera of dysenterie. Ze publiceerden hun bevindingen in Current Protocols in Microbiology.

In Azië, Afrika en Latijns-Amerika moeten meer dan een miljard mensen het stellen met onzuiver drinkwater. Jaarlijks sterven daardoor naar schatting meer dan een miljoen kinderen aan diarree.

De onderzoekers beseffen dat hun voorstel de strijd voor schoner drinkwater niet kan winnen, maar dat het wel een goedkope methode is die snel toegepast kan worden.

De Moringa Oleiferaboom heeft bovendien nog meer voordelen: hij is bestand tegen droogte en levert goede meststof, medicinale producten en voedingsbestanddelen. Bovendien kan van de zaden olie gemaakt worden die geschikt is om mee te koken of als brandstof. Zo ontstaat een win-winsituatie: de geplette zaden voor de productie van olie zijn nog prima geschikt om water te zuiveren. (IPS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?