RSS

PlanetSolar: De grootste boot op zonne-energie

wo, mrt 10, 2010

Wetenschap en Natuur

PlanetSolar: De grootste boot op zonne-energie

De boot die volgens haar makers de grootste op zonne-energie aangedreven boot ter wereld is, is onlangs onthuld in Duitsland ter voorbereiding van de wereldreis die het gaat maken. (Tevens de eerste wereldreis op zonne-energie) “Het is een uniek gevoel om eindelijk de boot te zien waar ik zo vaak over heb gedroomd” Zei Raphael Domjan, de kapitein van de catamaran en oprichter van het project.De afmetingen van de catamaran zijn 31 x 15, 35 x 23 meter wanneer de kleppen op het achterschip en de zijkanten meegeteld worden. De PlanetSolar zal “stil en zuinig” zijn volgens haar makers, het bedrijf PlanetSolar.

Het vaartuig zal een topsnelheid van 15 knopen hebben, wat gelijk staat aan 25 km p/h en kan onderdak bieden aan zo’n 50 mensen, zeggen de makers in Zwitserland. Het futuristisch uitziende vaartuig is bedekt met 500 m2 zonnepanelen en een glanzend witte cockpit in het midden.


 
De boot is gebouwd in de Knierim Yacht Club in Kiel, Noord Duitsland. Het hypermoderne design zorgt ervoor dat de boot soepel door de golven zal varen. PlanetSolar zal eind Maart gelanceert worden voordat het als pronkstuk zal gaan fungeren op de 821e verjaardag van de haven van Hamburg in Mei. Tussen Juni en September zal de boot flink getest worden en haar wereldreis start in April 2011.

PlanetSolar zegt dat de functie van de wereldreis het promoten van zonne-energie zal zijn alsmede om de mogelijkheden van alternatieve brandstoffen te tonen. “PlanetSolar wil laten zien dat we kunnen veranderen, dat er oplossingen bestaan en dat het nog niet te laat is. Nieuwe generaties kijken naar ons en het zijn onze keuzes die de toekomst zullen vormen” .


De twee-manse scheepsbemanning op het 60 ton wegende PlanetSolar is van plan om zo dicht mogelijk bij de evenaar te varen om zoveel mogelijk zonne-energie op te vangen. De 40.000 km lange reis zal naar verluidt ongeveer 140 dagen gaan duren, met een aannemelijke gemiddelde snelheid van 8 knopen, aldus de makers. De geplande route zal de boot de Atlantische oceaan doen oversteken, door het Panama kanaal, over de Pacifische en Indische oceaan, waarna de boot door het Suez kanaal naar de middelandse zee zal varen. Er zullen stops gemaakt worden in steden zoals New York, San Francisco, Darwin, Hong Kong, Singapore, Abu Dhabi en Marseille. Via

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Marc:

    Gaaaaaf! Zonne-energie is de toekomst!

    Iedereen zou aan de zonnepanelen moeten 🙂

  2. Edwin Noorlander:

    Echt iets waar mee je op een s zonnige dag gaat varen. 😉

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?