RSS

Windriem wekt stroom op zonder molen

Windriem wekt stroom op zonder molen

De windriem, een eenvoudig apparaatje dat stroom opwekt uit wind, kan een doorbraak betekenen voor gezinnen in ontwikkelingslanden.

De windriem is een vernieuwende technologie omdat het voor het eerst windenergie opwekt zonder draaiende elementen, in tegenstelling tot allerlei bestaande types windmolens. In de plaats daarvan maakt het toestel gebruik van een gespannen riem die wappert in de wind. Door de beweging van de riem wordt via een magneet stroom opgewekt.

Het idee van uitvinder Shawn Frayne won in 2007 al prijzen en is nu op punt gesteld in samenwerking met windenergiebedrijf Humdinger Wind Energy LLC. Het bedrijf heeft verschillende types ontwikkeld.

Het kleinste type, de MicroWindbelt, meet amper 12 bij 3 centimeter en kan energie leveren voor kleine sensoren of draagbare elektronica. Een groter model is ongeveer een meter lang en levert 3 tot 5 watt, genoeg stroom voor een spaarlamp of andere toestellen die maar weinig stroom nodig hebben. De toestellen kunnen gecombineerd worden in panelen die per vierkante meter tot honderd watt kunnen leveren.

Dat is niet genoeg voor een gemiddeld Europees huishouden, maar levert goedkopere energie dan zonnepanelen en vooral interessant voor het beperkte gebruik van gezinnen in ontwikkelingslanden waar voldoende wind beschikbaar is. Om optimaal te werken is windkracht 4 nodig, maar ook bij lagere snelheden wordt stroom geproduceerd. (IPS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. ROLAND:

  Wat is de energetische terugverdientijd,
  vergelijkbaar met die van grappige kleine windmolens?
  Met een wapperend zeil komt je tenminste vooruit.
  Blijkbaar een vondst van jaren geleden,
  welke vorderingen zijn er in die jaren geweest?

 2. Teun:

  Mooi apparaat en een stuk functioneler dan die kleine windmolens…

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?