RSS

De grootste windturbine ter wereld genereert 10 MW en drijft!

vr, feb 26, 2010

Wetenschap en Natuur

De grootste windturbine ter wereld genereert 10 MW en drijft!

In een poging om offshore windparken winstgevender te maken is Noorwegen bezig met de ontwikkeling van ’s werelds grootste windturbine. De turbine is 162 meter hoog en het windblad heeft een diameter van 144 meter. Het zal ook de meest krachtige zijn met een productie van 10 megawatt dat 2.000 huizen kan voorzien van stroom, dit maakt de turbine 3x krachtiger dan haar huidige voorgangers.

“ We streven ernaar om de windturbine in 2011 actief te hebben” Aldus Kjell Olav Skoelsvik, Enova’s hoofd van ontwikkelingen. Het prototype zal €50 miljoen euro kosten, waarvan €17 miljoen euro door Enova geïnvesteerd wordt.

De krachtwinst zit hem in het verminderen van het gewicht en het aantal bewegende onderdelen in de turbine, het maakt namelijk gebruikt van een versnellingsloze generator-systeem.

Het zal gebouwd worden door Sway uit Noorwegen en wordt als eerste getest in Oeygarden in het zuidwesten van Noorwegen. De meeste offshore windturbines zitten vast in de zeebodem, maar de Sway turbines drijven. Dit betekent dat ze mee gevoerd kunnen worden door de wind en zodoende ook meer wind vangen.

De drijvende toren is een paal gevuld met ballast onder het zee niveau wat er voor zorgt dat er een laag zwaartekracht punt is. De turbine zal geankerd worden aan de zeebodem met een pijp en een anker met zuigkracht. De turbine kan 5 tot 8° graden hellen en meedraaien met de wind.

Het Scandinavische land hoort bij de top leveranciers van olie en gas, maar verkrijgt het merendeel van haar eigen energie door hydro-elektrische kracht. Hopelijk kan deze windturbine de offshore windparken hun welverdiende revolutie brengen!

Bron: Treehugger

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?