RSS

Exotech ontwikkelt SAPs waardoor planten kunnen groeien met 80% minder water

wo, feb 24, 2010

Wetenschap en Natuur

Exotech ontwikkelt SAPs waardoor planten kunnen groeien met 80% minder water

Exotech Bio Solutions uit Israël heeft natuurlijk verkregen super absorberende polymeren (SAPs) ontwikkeld die obesitas kunnen bestrijden en planten kan helpen om te groeien met minder water. De meeste huidige super-absorberende materialen zijn acrylische bijproducten van olie, de SAPs van Exotech zijn echter afgeleiden van natuurlijke materialen en chemicaliën volgens een op water gebaseerde technologie.

Wetenschappers van het Volcani instituut zijn momenteel bezig met het testen van ondergrondse SAP reservoirs die planten precies de hoeveelheid water geeft die ze nodig hebben. Het huidige van bovenaf druip-systeem verspilt erg veel water omdat een groot percentage van het water de wortel van de plant nooit bereikt.

De SAP reservoirs leveren de gewenste hoeveelheid water aan de wortels en hierdoor neemt de water consumptie af met maar liefst 80%. De SAP zelf breekt af tot ammoniak, wat een natuurlijke meststof is. De ontwikkelaars claimen dat na enkele landbouw cycli het mogelijk is om volledig te stoppen met het gebruik van chemische mest.

(Exotech is ook bezig met het ontwikkelen van een pil dat gebaseerd is op deze SAP’s. De pil kan obesitas behandelen zonder operaties. De pil zet de maag uit, wat een vol gevoel geeft.)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Gert-Jan:

    Ik weet niet of ik dit positief nieuws vind. Het klinkt mooi dat bijproducten van olie niet chemisch zouden zijn of milieu onvriendelijk. Ik vind dit lijken op de in kassen geweekte tomaten die helemaal niet meer in de grond staan, maar in sponsen gevuld met voedingsstoffen. Dit is niet natuurlijk en het is duidelijk dat dit smaak en misschien wel meer beinvloed.

    Daarnaast lossen beide “oplossingen” van dit bedrijf de oorzaak (over consumptie en overmatig eten) niet op, maar ondersteund het met kunstmatige oplossingen.

    sorry happy news reactie dat ik hier negatief op reageer, maar ik vind dat er positiever nieuws te vinden is.

  2. Redactie:

    @Gert-Jan: het gaat niet om bijproducten van olie maar om afgeleiden van natuurlijke materialen en chemicaliën volgens een op water gebaseerde technologie. Met de steeds grotere watertekorten is dit volgens ons, zover wij zicht hebben op deze ontwikkelingen, fantastisch nieuws.

    Tips voor HappyNews kan je altijd mailen naar tips@happynews.nl

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?