RSS

IBM ontwikkelt goedkopere en 40% effectievere zonnecel

ma, feb 22, 2010

Wetenschap en Natuur

IBM ontwikkelt goedkopere en 40% effectievere zonnecel

IBM heeft de ontwikkeling aangekondigd van een dunne-film zonnecel met een efficiëntie niveau van 9.6% – dit is maarliefst 40% meer dan vorige prototypes! – Een efficiëntie niveau van 9.6% is niet zo verbijsterend vergeleken met de 18% die al bereikt is door NREL. Maar de dunne film van IBM is een compleet ander type.

IBM’s dunne-film is uniek door het feit dat het gemaakt is van goedkopere en vaker voorkomende materialen – niet het dure spul dat normaal gebruikt wordt bij het maken van zonnecellen – Deze ontwikkeling van IBM die door IBM zelf gezien wordt als een record, kan ervoor zorgen dat de kosten van dunne-film zonne-energie flink gereduceerd gaan worden.

IBM heeft ongeveer 9 maanden gewerkt aan de ontwikkeling van deze nieuwe dunne-film technologie, waarbij gebruik gemaakt wordt van materiaal als koper, tin, zink, zwavel en/of selenium in plaats van de traditionele (en duurdere) koper indium gellium loodselenide of cadmium telluride. Hiernaast is het oplosmiddel hydrazine makkelijk afbreekbaar en laat geen onzuiverheden achter op de film, wat de kwaliteit omlaag kan brengen.

Het project is relatief nieuw en IBM verwacht nog verdere ontwikkelingen. IBM wil de cellen echter niet zelf gaan produceren, ze willen de technologie liever verkopen als de tijd rijp is. We hopen dat de doorbraak van IBM er voor zal gaan zorgen dat de dunne-film zonne-energie goedkoper zal gaan worden!

IBM-dunne-film-zonnecel

Bron: Inhabitat

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?