RSS

Gary Neville’s ondergrondse Ecohuis

ma, feb 22, 2010

Wetenschap en Natuur

Gary Neville’s ondergrondse Ecohuis

Het kan goed zijn dat in het plaatsje Bolton Council in het Verenigd Koninkrijk binnenkort het eerste koolstofvrije ondergrondse ecohuis staat. Ontworpen door Make Architects voor de groen liefhebber en voetbalster Gary Neville. Het huis heeft 1 verdieping en is bijna 8,000 vierkante meter groot en is zowel mooi als functioneel, terwijl het de energieverbruik tot een minimum beperkt.

Dit ondergrondse design is bepaald geen grauwe bunker. Het houdt rekening met de eco-impact en staat goed met de rustige en grote velden en heuvels die het huis omringen. Over de positie van het gebouw is goed nagedacht, materiaal wordt lokaal gewonnen en traditionele bouwmethoden zullen gebruikt worden. Een aardwarmtepomp zal voor verwarming zorgen en de zonnepanelen en windturbine zal hernieuwbare energie generen.

ecohuis_2

Bijna het gehele huis zal in de helling gebouw worden, wat volgens de ontwerpers “er voor zorgt dat het omringende gebied perfect samenvloeit met het huis”. De layout van het huis lijkt op een bloem, en de “blaadjes” zullen woonruimtes worden, waar je kunt eten, relaxen, werken, en spelen, dit alles om een centrale keuken. Wanneer het huis ’s avonds verlicht is zal het een onderscheidende kleurige bloemen impressie geven. Sommige maken de vergelijking al van het huis met het bekende Teletubby huis, en toegegeven, de twee huizen hebben iets aestetisch gemeen. Maar de ontwerpers van Make zeggen dat hun inspiratie voortvloeit uit de Skara Brae, een neolithische ondergrondse nederzetting in Orkney.

Het huis zal waarschijnlijk flink wat gaan kosten, maar de eco-standaarden van het huis zullen het zeker de moeite waard maken. Het gebouw is geselecteerd als voorbeeldproject binnen de overheids  Planning Performance Agreements for Renewable and Low Carbon Energy Schemes’ en het wordt verwacht dat het gebouw al zo vooruitstrevend is dat de overheid het wil gaan gebruiken als benchmark voor toekomstige koolstofvrije ontwerpen. Het team hoopt dat de bouwvergunningen snel gegeven worden zodat er dit jaar aan het gebouw gewerkt kan gaan worden.

ecohuis_3

Bron: Inhabitat

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?