RSS

Himalaya Alert Première

Himalaya Alert Première

Tijdens het Himalaya Film Festival, dat georganiseerd wordt op 20, 21 en 22 februari a.s. vindt de Nederlandse bioscooppremière plaats van HIMALAYA ALERT. In deze documentaire worden de gevolgen van ‘global warming’  voor delen van de Himalaya belicht. Bernice Notenboom, die de expeditie organiseerde, gaat na afloop in gesprek met het publiek.

Himalaya Alert geeft een indruk van de beklimming van de Mount Everest, waarin Bernice Notenboom met wetenschappers en lokale bergbewoners spreekt over de invloed die de klimaatverandering in deze regio heeft. Vooral in het oostelijke en middengedeelte van de Himalaya is het smelten van gletsjers duidelijk zichtbaar.

Momenteel is voor dit onderwerp extra veel belangstelling in de pers na commentaar op het rapport van de VN-commissie, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). In dit rapport wordt gesteld dat de Himalaya gletsjers in 2035 gesmolten zijn als er niet wordt ingegrepen in de oorzaken van de opwarming van de aarde.

De rel is ontstaan nadat één van de commissieleden naar buiten bracht dat deze bewering niet berust op wetenschappelijk bewijs, maar op speculatie. Deze reactie benadrukt het belang van verbeteringen in de wijze van monitoring door het IPCC maar doet niets af aan het feit dat een enorme hoeveelheid informatie bevestigt dat gletsjers over de hele wereld, inclusief de Himalaya, in een historisch snel tempo smelten (zie World Glacier Monitoring Service –WGMS- rapport van 25 januari 2010).

Een voorbeeld, dat in de documentaire voorkomt, is de Imja gletsjer die sinds 1956 bijna 2 km is geslonken en waarvan het smeltwater een groot aantal dorpen dreigt weg te spoelen. Het tijdsbestek waarin de gletsjers smelten en de geringere hoeveelheid neerslag in dit gebied zijn belangrijk, ook vanwege de mogelijke gevolgen voor de vele mensen die afhankelijk zijn van de tien grootste rivieren in Azië. Als deze rivieren opdrogen, beïnvloedt dit de leefomstandigheden van 1,5 miljard mensen.

Klimaatverandering is een wezenlijk probleem waarvoor we onze ogen niet mogen sluiten. Tegenwoordig – nu onze levens zo verbonden zijn, waar ook ter wereld – is het in het belang van de mensheid om bewust met de aarde om te gaan.

Bernice Notenboom, een Nederlandse journaliste die al geruime tijd in Canada woont, heeft diverse expedities op haar naam staan naar de poolgebieden. Haar drijfveer is om de belangrijke rol die de poolgebieden spelen – in de problematiek van klimaatverandering en in het belang van duurzaamheid – onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Gedurende haar reizen houdt zij contact via internet en na haar expedities geeft Bernice voorlichting op scholen.

Regisseur Mark Verkerk (o.a. Buddha’s Lost Children) combineert een portret van deze snel veranderende omgeving met het drama van de expeditie. De documentaire is opgedragen aan een teamlid van de expeditie, Lhakpa Nuru Sherpa, die werd bedolven onder een lawine bij de beklimming van de gevaarlijke Khumbu ijswand. Bernice Notenboom en expeditieleider Walter Laserer overleefden deze lawine ternauwernood.

Medeondersteuner van deze première is Culture Wrap. Deze organisatie produceert, distribueert en ondersteunt media projecten met als doel het verbeteren van de relatie tussen verschillende culturen. Culture Wrap is vanuit dit gegeven ook een nuttig platform voor documentairemakers (zie het katern Film Alliance op de site).

TICKETS
Kaarten à € 8,- zijn te reserveren aan de theaterkassa van het Agora Theater (tel. 0320-239239).
Voor het volledige progamma: www.agora-lelystad.nl.

Via bodhitv

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?