RSS

Zeeschildpadden en blauwvintonijn beter beschermd

di, feb 16, 2010

Wetenschap en Natuur

Zeeschildpadden en blauwvintonijn beter beschermd

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) kan zich dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij (NPL) extra inzetten voor de bescherming van zeeschildpadden en de Atlantische blauwvintonijn. Beide soorten leggen grote afstanden af om zich te voeden en voort te planten. Tijdens hun reis komen ze allerlei uitdagingen tegen.

Op Atlantische blauwvintonijn wordt volop gevist en de soort is daardoor ernstig bedreigd. Zeeschildpadden belanden vaak in sleepnetten als bijvangst. Een van de oplossingen is om een netwerk van beschermde gebieden op zee te creëren om deze soorten te beschermen.

De aarde bestaat voor ongeveer tweederde uit oceanen. Er leven meer dan honderd miljoen soorten, van allerlei vissoorten tot bijzonder koraal. Overbevissing bedreigt het leven onder water. Vissersboten vissen steeds dieper en verder uit de kust in gebieden die buiten de territoriale wateren van een land liggen. Dat heeft gevolgen voor kwetsbare soorten, zoals de blauwvintonijn en zeeschildpadden. Het WNF wil die kwetsbare soorten beschermen door onder andere beschermde gebieden op volle zee in te stellen. Op dit moment is slechts 0,6 procent van de oceanen en zeeën beschermd.

Het WNF kan zich dankzij deze eenmalige bijdrage van de NPL van twee miljoen euro nog beter inzetten voor de bescherming van de blauwvintonijn en zeeschildpadden. Op volle zee is er geen internationale wetgeving. Ook zijn er geen beheerplannen voor soorten als zeeschildpadden en blauwvintonijn. Een netwerk van beschermde gebieden is nodig om de meest bedreigde, bijzondere of kwetsbare gebieden en soorten te beschermen. Bijvoorbeeld om veilige migratieroutes te creëren voor zeeschildpadden en tonijn.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?