RSS

Eerste vrouwelijke president voor Costa Rica

Eerste vrouwelijke president voor Costa Rica

SAN JOSE (ANP) – Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Costa Rica een vrouwelijk staatshoofd. De 50-jarige politicologe Laura Chinchilla van de Nationale Bevrijdingsparij (PLN) heeft zondag de presidentsverkiezingen in het Midden-Amerikaanse land gewonnen.

Na telling van 71 procent van de stemmen had de sociaalconservatieve Chinchilla de steun van bijna 47 procent van de kiezers. Haar belangrijkste belager, de centrumlinkse Ottón Sol¡s, had 25 procent en de rechtse kandidaat Otto Guevara was derde met 21 procent. De tegenstanders van Chinchilla hebben hun nederlaag toegegeven. In haar overwinningstoespraak beloofde Chinchilla de inwoners van het Midden-Amerikaanse land dat ze met alle sectoren van de maatschappij de dialoog zal aangaan. ,,Ik zal luisteren naar de stem van degenen die in de verkiezingen niet met ons waren”, zei Chinchilla. ,,Ik vraag nederig om hun steun. Niemand heeft het monopolie op de waarheid, het gezond verstand en de moraliteit.”

Chinchilla wil vooral investeren in de gezondheidszorg, het onderwijs en de verbetering van de veiligheid. Ook is ze voorstander van liberalisering van de elektriciteits- en telecombedrijven. Chinchilla is tegen het homohuwelijk en abortus. Chinchilla is een trouwe bondgenote van het huidige staatshoofd, Oscar Ar¡as. Onder Ar¡as was Chinchilla vicepresident en minister van Veiligheid.

Ar¡as is in het verleden onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. Hij geniet in het buitenland bekendheid als bemiddelaar bij politieke conflicten, zoals vorig jaar in Honduras. De nieuwe president neemt op 8 mei de macht over van Ar¡as.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?