RSS

Den Haag bouwt duurzaamste wijk van Nederland

Den Haag bouwt duurzaamste wijk van Nederland

De gemeente Den Haag ontwikkelt het Erasmusveld tot de meest duurzame stadswijk van Nederland. Deze week werd het masterplan Erasmusveld-Leywegzone door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Het masterplan is in de afgelopen maanden in samenspraak met de bewoners ontwikkeld op basis van de anderhalf jaar geleden gepresenteerde visie met uitgangspunten.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): ,,Bewoners en belanghebbenden hebben meegedacht, waardoor het plan ten opzichte van de Nota van Uitgangspunten is aangepast. Veel aanvullende ideeën zijn overgenomen, hierdoor is het plan nog beter geworden. En we blijven over de uitwerking ook in overleg met de betrokken partijen.”

erasmusveld_05

In het masterplan staat dat de bestaande ecologische zones worden versterkt en uitgebreid. In deze zones worden wandel- en fietsroutes aangelegd en ongeveer de helft van de bestaande volkstuinen ingepast. Rondom de ecologische zones en de volkstuinen worden 750 nieuwe woningen gebouwd. Deze woningen, variërend van vrijstaande huizen tot gestapelde bouw, krijgen een bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk ontwerp.

Het masterplan (2008-2020) maakt de verbinding tussen de Vinex-wijk Wateringse Veld en het naoorlogse Den Haag Zuidwest. In Wateringseveld, Erasmusveld en Zuidwest komen zo’n 85.000 bewoners te wonen. Dit totale gebied krijgt een nieuw stadshart rondom het nieuwe Stadskantoor en het vernieuwde winkelcentrum Leyweg. In dit Stadskantoor, waarvan de bouw in mei 2008 is gestart, komen een bibliotheek en 49 appartementen. Het nieuwe stadshart krijgt een eigen identiteit met diverse ontmoetingsplekken, zoals restaurants en cafés. De openbare ruimte wordt aangepakt en de bestaande tramhalte wordt omgebouwd tot een openbaarvervoerterminal. Ook komt er een Talentcentrum voor jongeren.

erasmusveld_02

Meervoudig gebruik van buitensportcomplexen

De sportverenigingen die in het gebied kunnen blijven, groeien van zeven naar acht sportvelden. De ideeën van het Platform Erasmusveld (een samenwerking van sportverenigingen, naschoolse opvang en diverse wijkorganisaties) voor een combinatie van sport en maatschappelijke functies en multifunctioneel ruimtegebruik worden zeer toegejuicht. Een voorbeeld is het gebruik van clubgebouwen door andere organisaties, zoals de naschoolse opvang.

Volkstuinen transformeren naar openbare tuinparken
Een deel van de volkstuinen wordt in het nieuwe plan getransformeerd naar openbare tuinparken waar verschillende doelgroepen samenkomen en recreëren. In het plan worden vier volkstuincomplexen omgebouwd naar openbare volkstuinparken. Ook is er ruimte gereserveerd voor een nieuwe, ecologische volkstuin. In totaal is 9,1 hectare in het plan bestemd voor volkstuinen. Voor de tuinen die verplaatst moeten worden, wordt de komende jaren in overleg met de betrokkenen een passend alternatief gezocht.

Bron: Gemeente Den Haag

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?