RSS

Ho’oponopono

Ho'oponopono

Twee jaar geleden hoorde ik over een therapeut in Hawaii die een hele afdeling criminele psychiatrische patiënten genas — zonder ze ook maar een keer persoonlijk te hebben ontmoet. De psycholoog hoefde maar het dossier te bestuderen van een patiënt van die afdeling en vervolgens in zichzelf te kijken hoe hij de ziekte van die persoon had gecreëerd. Als hij vooruitgang boekte in zijn eigen genezing, genas de patiënt.

Toen ik voor het eerst dit verhaal hoorde, dacht ik dat het een broodje-aap-verhaal was. Hoe kon iemand een ander genezen door zichzelf te genezen? Hoe zou zelfs de beste meester zelfverbeteraar criminele psychiatrische patiënten kunnen genezen? Het voelde niet aan als realistisch. Het was niet logisch, dus schoof ik het verhaal terzijde.

Echter hoorde ik een jaar later het verhaal opnieuw. Ik hoorde dat de therapeut een Hawaiiaanse geneeswijze had toegepast genaamd ho’oponopono. Ik had daar nooit eerder van gehoord, toch kon ik het niet meer uit mijn hoofd zetten. Als het verhaal überhaupt op waarheid berustte, moest ik er meer van zien te weten. Ik had “totale verantwoordelijkheid” altijd begrepen als verantwoordelijk zijn voor wat ik denk en doe. Verder dan dat kan ik er niets mee. Ik denk dat de meeste mensen op deze manier denken over “totale verantwoordelijkheid”. Wij zijn verantwoordelijk voor wat we doen, niet voor wat iemand anders doet — maar dat klopt niet.

De Hawaiiaanse therapeut die deze criminele psychiatrische patiënten genas zou me op de hoogte brengen van een geavanceerde, nieuwe kijk op totale verantwoordelijkheid. Zijn naam is Dr. Ihaleakala Hew Len. Ons eerste telefoongesprek kan goed een uur zijn geweest. Ik vroeg hem mij het hele verhaal te vertellen van zijn werk als therapeut. Hij vertelde dat hij vier jaar lang voor het Hawaiiaanse Staats Hospitaal had gewerkt. Die afdeling waar zij de criminele psychiatrische patiënten hielden was gevaarlijk. Maandelijks vertrokken er psychologen. De staf had een groot ziekteverzuim, of bleef eenvoudig weg. Uit vrees om aangevallen te worden door patiënten liepen de mensen met hun rug naar de muur door die afdeling heen. Het was geen prettige plaats om te leven, te werken of te bezoeken. Dr. Len vertelde mij dat hij nooit patiënten persoonlijk ontmoette. Hij kwam overeen dat hij een kantoor zou hebben en dat hij hun dossiers zou doornemen. Terwijl hij die dossiers bekeek, werkte hij aan zichzelf. En terwijl hij werkte aan zichzelf, begonnen de patiënten te genezen. Hij vertelde verder dat, ‘na enkele maanden patiënten die geboeid dienden te worden werden toegestaan om vrij rond te lopen. Andere die zware medicijnen moesten gebruiken kwamen van hun medicijnen af. En degenen die geen kans hadden om ooit nog ontslagen te worden werden vrijgelaten’. Ik was vol ontzag. ‘En dat niet alleen,’ ging hij verder, ‘maar de staf begon er plezier in te hebben naar het werk te komen. Absenteïsme en banenverloop verdwenen. Uiteindelijk hadden we meer staf dan we nodig hadden doordat patiënten ontslagen werden en de volledige staf verscheen op het werk. Vandaag de dag is deze afdeling gesloten’.

Op dit punt aangekomen moest ik wel de een-miljoen-dollar-vraag stellen: ‘Wat deed u in uzelf dat die mensen deed veranderen? ‘Ik heelde eenvoudigweg het gedeelte van mij dat ze gecreëerd had,’ zei hij. Ik begreep het niet. Dr. Len legde uit dat volledige verantwoordelijkheid voor je leven betekent dat alles in je leven — eenvoudig omdat het in jouw leven is — jouw verantwoordelijkheid is. In een letterlijke betekenis is de hele wereld jouw creatie. Oef! Dit is moeilijk te slikken. Verantwoordelijk zijn voor wat je zegt of doet is een ding, maar verantwoordelijk zijn voor wat iedereen in mijn leven zegt of doet is toch wel wat anders. Toch is dit de waarheid: als je volledige verantwoordelijkheid neemt voor je leven, dan is alles wat je ziet, hoort, proeft, aanraakt of hoe dan ook ervaart jouw verantwoordelijkheid omdat het in jouw leven is. Dit betekent dat terroristische activiteit, de president, de economie — of wat dan ook dat je ervaart en niet leuk vindt — aan jou is om te helen. Deze dingen bestaan niet, om het zo maar eens te zeggen, dan alleen als projecties van jou, van binnenuit. Het probleem zit niet in die dingen, het zit in jou, en om ze te veranderen moet je jezelf veranderen. Ik weet, dit is moeilijk te vatten, laat staan te accepteren of het in werkelijkheid te leven. Verwijt is veel makkelijker dan totale verantwoordelijkheid, maar al sprekende met Dr. Len, begon ik me te realiseren dat healing voor hem en in ho’oponopono betekent houden van jezelf. ’Als je je leven wilt verbeteren, moet je je leven helen. Als je iemand wilt genezen, zelfs een krankzinnige crimineel, doe je dat door jezelf te helen’.

Ik vroeg Dr. Len hoe dat ging, dat helen van zichzelf. Wat deed hij dan precies, als hij in de dossiers van die patiënten keek? ‘Ik bleef alleen maar zeggen ‘I’m sorry’ en ‘I love you’ steeds maar weer opnieuw,’ legde hij uit. “Dat is ‘t?”… “Dat is ‘t.”… Komt erop neer dat van jezelf houden de belangrijkste manier is om jezelf te verbeteren, en terwijl je jezelf verbetert, verbeter je jouw wereld.

Laat me je een eenvoudig voorbeeld geven van hoe zoiets werkt: op een dag stuurde me iemand een email dat me erg verstoorde. In het verleden zou ik dat afgehandeld hebben via de emotioneel gevoelige plekken of door een poging om tot redeneren te komen met de persoon die het smerige bericht had gestuurd. Maar deze keer besloot ik om Dr. Len’s methode toe te passen en te zien of het werkte. Ik bleef in stilte zeggen, ‘het spijt me’ en ‘ik hou van jou,’ Ik zei het tegen niemand in het bijzonder. Ik riep eenvoudigweg de geest van liefde aan om binnen in mij te helen datgene wat de uiterlijke omstandigheid creëerde. Binnen een uur ontving ik van dezelfde persoon een email. Hij verontschuldigde zich voor zijn vorige bericht. Houd in gedachte dat ik geen enkele uiterlijke actie had ondernomen om deze verontschuldiging te bekomen. Ik heb hem zelfs niet teruggeschreven. En toch, door te zeggen ‘het spijt me,’ moet ik op de een of andere manier in mezelf geheeld hebben datgene wat hem had gecreëerd.

Later woonde ik een ho’oponopono workshop bij die door Dr. Len werd geleid. Hij is nu 70 jaar, wordt gezien als een grootvaderlijke sjamaan, en leidt een wat teruggetrokken bestaan. Hij prees mijn boek, The Attractor Factor. Hij vertelde me dat door mijzelf te verbeteren, de vibratie van mijn boek zal verhogen, en iedereen zal het al lezende voelen. Kort gezegd, terwijl ik verbeter zullen mijn lezers verbeteren. ‘En hoe zal het zijn met de boeken die al verkocht zijn in de buitenwereld?’, vroeg ik. ‘Die zijn niet in de buitenwereld,’ legde hij uit, weer een keer mijn verstand te boven gaand met zijn mystieke wijsheid. ‘Die zijn nog steeds in jou.’ Kort gezegd, er is geen buitenwereld. Er zou een heel boek voor nodig zijn om deze geavanceerde techniek uit te leggen met de diepgang die het verdient. Laat het voldoende zijn om te zeggen dat wanneer je iets wilt verbeteren in je leven, er maar één plaats is waar je moet kijken: in jezelf. Als je kijkt, doe het met liefde.

Joe Vitale

Vertaald uit het Engels door Wil van Bavel

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

- (Lichaamsgerichte Coach) Laat onze levensloop een Magische zoektocht zijn, die ons terugbrengt in de Mystiek van het Leven en ons uit het door ons aangeleerde Dogmatisch denkpatroon haalt. Zodra wij op zoek gaan naar onze 'eigen Waarheid' en weer dansen in Vreugde met de Golven van de Aarde.. in de natuurlijke Stroming & Ritme van ons Bestaan, kunnen wij het Leven weer ervaren als een Groot Geschenk. Zo zijn wij in staat om waarachtig Liefde-Vol te zijn, voor onsZelf en elkaar. Zo kunnen wij alle gebeurtenissen in ons Leven in dankbaarheid ontvangen, in de Wetenschap dat niets ooit zonder Rede gebeurt en dat Alles met elkaar in Verbinding staat. (Inner Moment / godinnenkracht.hyves.nl)

Reacties

 1. Karin:

  Hallo Tara, Anne en lezers;
  Aanvankelijk leek het verhaal inderdaad ongeloofwaardig.
  Wat een prachtige resultaten.
  Ja, de wereld zit in jezelf en met name hoe je de dingen beziet.
  Het is niet nieuw, maar wel heel verfrissend. Dit verhaal is heel inspirerend!
  Ik roep alle lezers op om deze methode vanaf nu toe te passen.
  Vandaag weer een prachtige impuls voor mij.
  Als reminder plak ik het artikel naast mijn computer.
  Liefs,
  Karin

 2. Annie:

  Fantastisch en wat een herkenning. Het zijn ook dezelfde principes als van: “een cursus in wonderen” Deze ben ik ongewveer tien jaar mee bezig.
  heerlijk ik geloof als je het goed doet het werkt, heb zelf wel eens van die ‘wonderbaalijke’ gebeurtenissen meegemaakt.
  In dit boek staat zelfs: als het ‘wonder’ je iets niet goed doet.
  uitblijft
  Vrendelijke Groet Annie

 3. Maggy:

  Het is inderdaad een fantastisch verhaal en laat weer zien dat we nog steeds niet alles weten wat er zich afspeelt in de mens het universum en ons bewustzijn en dat we van elkaar en met elkaar nog veel kunnen leren en met liefde en respect, dankbaar door het leven kunnen gaan als verlichte wezens.

 4. Pascale:

  Hai Tara,

  Zoals ik al antwoordde op je Hyves Ho’oponopono,deze Reminder is me kei kostbaar!Het is voor mij de meest aardende vorm en de kortste route om mijn Hart èn Ego te ont-moeten.Ware Zelfreflectie via mijn Hart,hmm!
  Inderdaad biedt o.a.de Cursus in Wonderen dit inzicht ook, bv.in Hfd.15,XI,10 ;
  “Ik Geef jou aan de Heilige Geest als deel van mijzelf.Ik weet dat jij zult worden bevrijd,tenzij ik jou gebruiken wil om mezelf gevangen te zetten.In naam van mijn vrijheid kies ik jouw bevrijding,omdat ik inzie dat we tezamen zullen worden bevrijheid.”
  Voor mij persoonlijk triggeren praktische voorbeelden mijn Hart meer dan tekst-vormen,vandaar mijn Blijdschap over deze tool van 4 “simpele”zinnen.Letterlijk en figuurlijk mogen we bij onszelf blijven,daar waar we thuis zijn…in ons Hart 🙂
  Dankbaarheid,dit met elkaar te delen,vloeit nu uit mijn hartje.
  We leven echt in een “rijke”tijd.
  Alle Goeds,Pascale.

 5. hanna:

  Heftig.
  EN OOK WAAR!
  Ga er meteen mee beginnen, sorry, het spijt mij,
  ik houd van jou, het spijt mij allemaal echt zozeer,
  en dan, alle namen van mensen invullen die lijden
  om me heen, ook diegenen die mij afwijzen omdat
  ik zo anders reageer en soms ook heel boos kan worden …
  op mezelf dus, omdat ik iets niet begrijp….
  het spijt mij. Sorry. Hou van je. Miracle.

 6. Tara Isis:

  Wat heerlijk om al deze reacties te lezen.. Alleen daarvan gaat mijn Hart en gloeien.. De reacties die dit artikel oproept spreekt boekdelen over de Universele Waarheid die in deze methode verborgen ligt.
  In Ho’oponopono,
  Liefs Tara

 7. Ellen:

  That is the Law of Attraction for ya :)D het is zo mindblowing geweldig!

 8. Jean-Paul:

  De wereld is een weerspiegeling van jezelf! Je trekt alleen aan hoe jij bent niet wat je wilt 😉

  Jean-Paul

 9. Helen:

  Mag ik van jullie meer informatie hierover ontvangen en eventueel een titel van het boek. Ik zou graag meer hierover lezen.
  Liefs Helen

 10. Willemien:

  dit indrukwekkende verhaal doet me denken aan iets wat ik lang geleden gelezen heb; als je iemand kent of ontmoet waar je moeite mee hebt of die je niet aardig vind of die niet aardig tegen jou doet, zeg dan in gedachten: kind van god/ van het universum zegen mij !

 11. Arnold:

  Inderdaad, interessant verhaal en het is inderdaad te vergelijken met de Law of attraction. Ben zelf bijzonder geinspireerd door Esther Hicks haar uitleg hiervan via Abraham. Op youtube kun je de meest bijzondere sessies van haar horen. Bovenstaand verhaal past daar precies in.

  Luister maar eens! Groet,
  Arnold

 12. Tara Isis:

  @ Helen: Er zijn inmiddels meerdere boeken over Ho’oponopono verkrijgbaar, voornamelijk in het Duits. Er is een boek geschreven (Engelstalig) door Joe Vitale & Ihaleakala Hew Len genaamd: Zero Limits

  Bovendien zijn er in Nederland inmiddels diverse Workshops te volgen over deze prachtige methode. Zoek b.v. via Google.

  @ Arnold: Esther Hicks is inderdaad enorm inspirerend en waardevol om naar te luisteren. Over de meest uiteenlopende onderwerpen zijn filmpjes te vinden, erg handig en uplifting wanneer je het even niet ziet zitten en advies wenst over een bepaalde kwestie.

  Lang Leve Empowerment!

 13. Aylin:

  Hallo,
  Deze link is ook zeker de moeite waard om te lezen
  http://www.dirah.nl/hopo.htm
  maakt het nog duidelijker
  groetjes

 14. YamTang:

  Ogenblikkelijk werd ik heel optimistisch van dit artikel. Over mezelf, over de wereld. Met een zo simpele mantra: “het spijt me, ik hou van je” mijn wereld veranderen? Dat moet te doen zijn. Ik zal hem gaan toepassen. Wie doet er met me mee?

 15. Marie-Mien Pennock:

  love is the power that heal , it is the love affair with your body that will have the healing power, have dreams and work toward it with love, make it reality, focus on your goals, take care of your body its al you have, feed it good train it good, love it with your whole heart . that is power the power of your mind your body , help others to do the same

 16. gert:

  Waar kan ik het boek ho oponopono dr hew len
  geschreven / vertaald in het nederlands kopen.
  graag reactie

 17. Peter Verbeek:

  Paar weken mee bezig zonder mentaal vragen te gaan stellen of- en hoe het werkt. Gewoon toepassen op alle negativiteit die ik voel opkomen. Een geweldige ervaring! Kan het iedereen aanraden. Simpeler en doeltreffender kan het niet. En geloof me; ik heb al wat ‘afgezocht’ 🙂
  Doe het gewoon 4 weken zoder je af te vragen of het werkt; wat heb je te verliezen? Veel plezier ermee (en dat je zeker ervaren). hartelijke groet, Peter

 18. Peter Verbeek:

  Zou nog willen toevoegen; ga er alsjeblieft niks over ‘bestuderen’. Doe het gewoon!!

 19. Nelie van Hoek:

  Zelf zou ik het woordje “spijt” vertalen door “vergeef” me. Spijt verwijst naar een soort schuldgevoel. De Cursus in Wonderen heeft het over een vergissing.
  Verder helpt het mij, te bedenken dat alles EEN is. Dus er is niets buiten mij wat ook niet “in” mij is. De ervaring dat ikzelf mijn wereld creëer is soms pijnlijk. Het wonder is dat er een omslag kan plaats vinden van angst (schuld) naar liefde, waardoor mijn kijk op de wereld verandert en daardoor alles en iedereen (het hele universum).
  Mooi toch allemaal.

 20. geem:

  Fijn te zien dat dit artikel vermeld is, doe er zelf ook iets mee oa de 4 zinnetjes, en weg voor me reinigen.

 21. Stan:

  Hetgeen hier besproken wordt, de vier zinnen, is uitsluitend gericht op het effect en gaat voorbij aan de kennis waarom Ho’oponopono werkt.
  Als je de kennis achter de vier zinnen echt wilt doorgronden, volg dan de workshop Morrnah Simeona’s Ho’oponopono. Morrnah was de grondlegger van de moderne Ho’oponopono en tevens Dr Hew Len’s leraar.
  Meer info:
  http://www.aloha-o-ka-i.org

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?