RSS

Vette vis is echt goed voor je hart

wo, jan 20, 2010

Gezondheid en Voeding

Vette vis is echt goed voor je hart

Vetzuren in vissoorten als zalm, makreel of sardines helpen je hart jong te houden, blijkt wederom uit recent onderzoek.

Het is al langer bekend dat vette vissen goed zijn voor je hart, gezondheidsexperts raden daarom aan twee keer per week dit te eten. Nu blijkt uit onderzoek op ratten dat de dieren een derde langer leven als ze veel omega-3 vetzuren eten. De onderzoekers ontdekten dat de vetzuren de snelheid vertragen waarmee een bepaalde kapje in de cellen, dat het DNA beschermt, verkort. Dit wordt namelijk korter elke keer de cel zich deelt. Als het kapje te kort wordt, is het DNA kwetsbaar, waardoor de cel kan afsterven.

Eerdere studies toonden al aan dat vetzuren helpen een hartaanval te overleven, ook is het goed voor je hersenen op latere leeftijd en zou het ook blindheid kunnen voorkomen. “Deze resultaten doen vermoeden dat omega-3 vetzuren helpen beschermen tegen de veroudering van cellen bij patiënten met hartziekten”, aldus de onderzoekers. Ze zijn niet zeker of deze vetzuren ook invloed hebben op de uiterlijk tekenen van veroudering als rimpels.  June Davison van de Britse Hartstichting: “Dit is een interessante studie die een verdere verklaring biedt waarom omega-3 vetzuren helpen je hart te beschermen.” (ep)

Update: Wel adviseren we uiteraard te kiezen voor duurzame vis en maximaal 1 keer per week ivm vervuiling. Meer informatie hierover in het boek Wat is er mis met vis?! van Dos Winkel. Voor specifiek de omega-3 vetzuren kan ook gekozen worden voor algen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Niels Bom:

    Toch zou ik opteren voor minder vis eten. Veel vis die in open water wordt gevangen is in meer of mindere mate giftig, vanwege de vervuiling van oppervlaktewater. Voorale grotere vissen zitten hoger in de voedselketen en krijgen daarom aanzienlijke hoeveelheden gif uit hun omgeving binnen.

    Daarnaast is er al wereldwijd sprake van overbevissing, dit soort berichten helpt dan natuurlijk niet mee. Als we vrolijk door gaan met vis eten, en als wereldbevolking groeien, dan is er over een tijdje weinig vis meer in de zee.

  2. Marinus Knolletjes:

    Vissen krijgen hun omega 3 van algen.
    We kunnen de vissen makkelijk overslaan en meteen voedingssupplementen van die algen maken. Dat draagt als tweesnijdend mes bij aan de co2 reductie.
    Hiep hiep hoera voor de vissen en de nieuwe algenboeren!
    Zie ook http://www.lgem.nl/

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?