RSS

Nederland investeert tientallen miljarden in windenergie

Nederland investeert tientallen miljarden in windenergie

Nederland zal de komende decennia tientallen miljarden euro`s investeren in windmolens. Volgens Halbe Zijlstra, lid van de Tweede Kamer namens de VVD, loopt het bedrag op naar 55 miljard euro. Momenteel telt Nederland tegen de 2.000 windmolens.

De molens bevinden zich vooral in de provincies Groningen, Friesland en Flevoland. Het kabinet wil dat op den duur 20% van de stroomproductie geschiedt via duurzame bronnen zoals windenergie. Bestaande molens maken plaats voor hogere exemplaren. Vorig jaar was het rendement van windmolens op land 25%. Dat betekent dat de molens slechts 25% van de tijd op vol vermogen draaien. Op zee is het rendement 36%. Daarom wil het kabinet honderden molens in zee plaatsen.

De kosten van installatie zijn echter tweemaal hoger. Enkele recent geïnstalleerde windmolens in de Noordzee zijn reeds aan het verzakken. De molenparken worden gebouwd door onder meer Eneco, Nuon, boeren en private investeerders. De overheid wijst lokaties aan voor de molens en verschaft subsidie. Duitsland heeft via windmolens een capaciteit geïnstalleerd van 23.903 megawatt. Spanje volgt met 16.740 megawatt en Italië met 3.736, terwijl Nederland een capaciteit heeft van 2.225 megawatt.

Bron: Elsevier

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?