RSS

Europese offshore windenergie gaat voor sterke groei in 2010

ma, jan 18, 2010

Wetenschap en Natuur

Europese offshore windenergie gaat voor sterke groei in 2010

De Europese offshore windenergie sector rekent op sterke groei. In 2009 gingen in Europa acht nieuwe windparken met 199 offshore windturbines met een vermogenscapaciteit van 577 Megawatt op het net. Dit jaar zullen tien bijkomende offshoreparken met een capaciteit van 1.000 Megawatt voltooid worden. Dat komt neer op een toename van 75 procent. Dat deelde de European Wind Energy Association (EWEA) mee.

Daarboven zijn in Europese wateren zeventien windparken in aanleg en nog eens 52 projecten vergund. Iets meer dan de helft van die capaciteit zal in Duitsland gebouwd worden, aldus de Europese sectorfederatie.

In totaal zijn er projecten voor meer dan 100 Gigawatt in planningsfasen en kunnen die 10 procent van de Europese elektricteitsvraag leveren. In 2009 bedroeg het omzetcijfer van de offshore windenergie-industrie circa 1,5 miljard euro. De EWEA verwacht voor dit jaar een verdubbeling tot ruim 3 miljard euro.

Europa is met 828 windturbines en een capaciteit van in totaal 2.056 Megawatt uit 38 windparken in negen landen wereldleider op vlak van de offshore windindustrie. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn de koplopers, met respectievelijk een aandeel van 44 procent en 30 procent.

Bron: De Morgen

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?