RSS

Groene eetbare woestijnen met permacultuur

Groene eetbare woestijnen met permacultuur

Permacultuur is een ontwerpsysteem waarmee je natuurlijke ecosystemen nabouwt met een functie voor de mens. Door ecologische principes te gebruiken bij het ontwerp kan permacultuur bijna overal mooie diverse groensystemen ontwikkelen die bijvoorbeeld voedsel en of bouwmaterialen voor de mens leveren.

Permacultuur gebruikt geen fossiele input en houdt rekening met de mens en de aarde. Het zoekt win-win situaties in haar ontwerp zodat de natuur en de mens op langdurige manier met elkaar kunnen voortbestaan.

Een mooi voorbeeld van wat er met permacultuur mogelijk is, laten de volgende filmpjes zien. In Jordanië vlakbij de dode zee zijn ze bezig een stuk woestijn te vergroenen met behulp van een goed ontworpen permacultuursysteem en met succes.

Het leuke van permacultuur en de slimme ontwerpprincipes is dat permacultuur overal kan worden toegepast. Ook in Nederland begint permacultuur telkens meer bekendheid te krijgen. Een uitgebreide uitleg over de ecologische wetten waarop permacultuur gebaseerd is, is te vinden op de website www.permacultuurnederland.org, waar een gratis downloadbare cursus mensen bekend maakt met de belangrijkste ontwerpprincipes van permacultuur. Daarnaast is er ook de Nederlandse Eetbare Planeten en Paddenstoelen Database te vinden met meer dan 200 eetbare planten en paddenstoelen die hier in Nederland te verbouwen zijn.

Douwe Beerda

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?