RSS

Zuid-Azië kan leidende rol spelen in duurzame energie

do, jan 7, 2010

Wetenschap en Natuur

Zuid-Azië kan leidende rol spelen in duurzame energie

SRINAGAR (IPS) – Met zijn gigantische potentieel aan hernieuwbare energie kan Zuid-Azië een belangrijke rol spelen op het wereldtoneel, zeggen deskundigen. Daarvoor is echter wel technische en financiële hulp uit de rijke landen nodig.

“Hernieuwbare energie is niet zo eenvoudig te realiseren. Er is veel geld en technologie voor nodig, iets wat Zuid-Aziatische landen missen” zegt Sunita Narain, directeur van het Centre for Science and Environment in New Delhi.

De door velen als “zwak akkoord” betitelde uitkomst van de recente klimaattop in Kopenhagen, bevat afspraken over financiering en overdracht van technologie van rijke landen naar ontwikkelingslanden. Maar de critici beweren dat het jaren kan duren voordat er concrete stappen worden gezet, omdat er geen bindende emissiedoelen zijn vastgelegd.

Sommige rijke landen zijn al een heel eind op weg op het gebied van hernieuwbare energie. Zo is Denemarken momenteel wereldleider op het gebied van windenergie. Twintig procent van de energie in Denemarken wordt opgewekt met wind. Spanje en Duitsland volgen met respectievelijk 13 en 7,5 procent.

Export van technologie

“Onze technologie, die we nu ook naar andere landen exporteren, is miljarden dollars waard”, zegt Jakob Lau Holst van de Danish Wind Industry Association, een non-profitorganisatie die windenergie promoot.

Ook Zuid-Azië bezint zich over duurzame energie. In India zitten nog honderdduizend dorpen zonder elektriciteit, terwijl er een groot potentieel voor wind- en zonne-energie is. Volgens de Indian Wind Energy Association (IWEA), een non-profitorganisatie, liggen er op het gebied van windenergie veel kansen in het land. Met de huidige stand van de technologie zou op het vasteland ongeveer 65.000 megawatt geproduceerd kunnen worden. India heeft daarnaast een nationaal programma voor zonne-energie dat moet leiden tot een productie van 20.000 megawatt tegen 2022.

Volgens Sunil Ghose, senior projectmanager bij Nexant, een internationaal energie- en consultancybedrijf, kan de expertise van India goed ingezet worden in andere landen in de regio. Ghose deed uitgebreid onderzoek naar het potentieel hernieuwbare energie in Zuid-Azië. Voor wind- en zonne-energie en energie uit biomassa zijn de mogelijkheden ruimschoots aanwezig, zegt hij. “Toch zit het merendeel van de bevolking zonder energie, of mensen hebben er slechts beperkt beschikking over.”

Als het goed aangepakt wordt, kan hernieuwbare energie binnen een paar jaar een belangrijke rol gaan spelen in Zuid-Azië, zegt Stefan Gsanger, secretaris-generaal van de World Wind Energy Association. “Ik ben in India en Pakistan geweest en daar is een groot potentieel voor hernieuwbare energie. Windenergie kan daar zorgen voor 30 procent van de dagelijkse energiebehoefte.”

Ramesh Mehta van de anti-armoedegroep Action Aid International ziet zonne-energie als een betere optie voor India en veel andere Zuid-Aziatische landen. “Met driehonderd heldere zonnedagen per jaar kunnen deze landen veel zonne-energie opwekken. Maar daar zijn grote investeringen en technologie uit de rijke landen voor nodig.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?