RSS

Lichtmasten op zonne-energie

Lichtmasten op zonne-energie

Lantaarnpalen op zonne-energie, die ook in de wintermaanden keurig hun werk doen. Den Helder heeft ze binnenkort. Een burgerinitiatief ligt aan de basis voor het plaatsen van deze lichtmasten.

Het initiatief komt uit de koker van bewoners van de Schoenerstraat, waar de lantaarnpalen geplaatst worden. De raadswerkgroep Duurzaam Den Helder heeft het idee samen met de ambtelijke afdeling uitgewerkt. In Nederland vindt toepassing van openbare verlichting op zonne-energie maar mondjesmaat plaats. Juist omdat in de accu’s niet voldoende energie kunnen leveren om de lamp ook in de wintermaanden de hele nacht te laten branden.

Helders systeem
Het Helderse bedrijf Helder Light (opgericht door ATO: innovator, initiator en intermediair op het gebied van duurzame energie) heeft het systeem bedacht waarmee de lampen ook in wintertijd de hele nacht kunnen branden. Zonnepanelen leveren elektriciteit als er daglicht op valt. De accu’s worden hiermee opgeladen. Deze accu’s worden ondergronds bij de lantarenpalen aangebracht. De lichtmasten krijgen ledverlichting met een warme lichtkleur. De lampen worden tijdens de nachtelijke uren traploos gedimd naar een lager niveau.

Aangezien het om een nieuw systeem gaat, is monitoring belangrijk. Verdere optimalisatie van het systeem is het streven. Monitoring gebeurt door in enkele lantarenpalen draadloze communicatieapparatuur aan te brengen die elke dag gegevens verstuurt naar Helder Light. Ook komen deze gegevens binnen bij de gemeentelijke afdeling die de openbare verlichting beheert. Het gaat bijvoorbeeld om gegevens over het aantal branduren, de laadtoestand van de accu’s en de hoeveelheid opgewekte energie.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?