RSS

Energie over twintig jaar vrijwel gratis

wo, dec 2, 2009

Wetenschap en Natuur

Energie over twintig jaar vrijwel gratis

De energieprijzen mogen ieder jaar nog stijgen, over twintig jaar betalen we bijna niets meer voor energie. Dat voorspelt futuroloog professor Willem de Ridder van de Universiteit van Twente in zijn nieuwste boek Symbiose.

Die energie is dan volledig afkomstig van de zon, denkt hij. De Ridder erkent de scepsis over zonne-energie, maar de futuroloog ziet op basis van allerlei ontwikkelingen toch een zonnige toekomst voor deze energiebron. ,,Het is nu een van de snelst groeiende energiebronnen”, aldus De Ridder in een toelichting op zijn voorspelling.

Hij legt een verband met de ontwikkeling van de informatica de afgelopen decennia. ,,De ontwikkeling van zonne-energie volgt eigenlijk dezelfde weg”, aldus de futuroloog. In zijn boek zegt hij dat we niet ver zijn verwijderd van de situatie waarin zonne-energie in 100 procent van onze energiebehoefte zal voorzien.

,,Deze situatie wordt binnen twee decennia bereikt. Goed om te weten dat de aarde tienduizend keer meer zonlicht krijgt dan we voor onze energiebehoefte nodig hebben.” De scepsis die hij ziet over zonne-energie is vergelijkbaar met die over internet en telefoneren. ,,Je ziet daarin eigenlijk dezelfde wetmatigheden als de ontwikkeling van zonne-energie.”

In een interview met KAS magazine stelt hij dat internet ooit een klein netwerk voor universiteiten was. ,,Niemand had verwacht dat dit zo groot en veelomvattend zou worden. Zo ook met telefonie. Tien jaar geleden kostte het veel geld om naar de andere kant van de wereld te bellen. Dat dit nu gratis kan, bijvoorbeeld via Skype, was ooit ondenkbaar. Zo zal het ook gaan met energie.” (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?