RSS

De kracht van Magnesium

wo, dec 2, 2009

Gezondheid en Voeding

De kracht van Magnesium

Magnesium wordt het wondermineraal of de vonk van het leven genoemd en is een zeer belangrijk element dat onze onverdeelde aandacht verdient.  Het Chinese teken “Mei” is samengesteld uit de symbolen voor “mineraal” en “mooi”. In de top drie van de meest essentiële levensbehoeftes van een mens staat magnesium op drie; voorafgegaan door zuurstof en water. Een goed magnesiumgehalte in het lichaam is de basis voor een goede gezondheid. Veel mensen hebben onwetend een ernstig chronisch tekort met alle daaruit voortkomende gevolgen van depressie tot hart- en vaatziekten, van autisme tot diabetes en van migraine tot MS.

In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium. Ook zorgen factoren als stress, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en electrosmog voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

Magnesium reguleert maar liefst 325 enzymen in ons lichaam waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste functie is. Ook draagt het mineraal zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en voorkomt epilepsie. Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de contractie, daar zorgt magnesium voor de relaxatiefase. Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt dus voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Het zorgt voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium. Een groot deel van de botontkalkingepidemie is te wijten aan een chronisch magnesiumtekort. Dit wordt in de reguliere geneeskunde volledig veronachtzaamd.

De symptomen van een mogelijk magnesiumtekort en een verhoogde behoefte zijn indrukwekkend:

Verstijfde, verharde en verkrampte spieren, nervositeit, (chronische) vermoeid, overspannenheid, uitputtingsverschijnselen, onrust, prikkelbaarheid, alertheid-, concentratie-, geheugen- en woordbenoemingsstoornissen, duizeligheid, hoofdpijn, te hoge of te lage bloeddruk (magnesium is een ‘natuurlijke bètablokker’), slaapstoornissen, constipatie, overgevoeligheid voor lawaai en (fel) licht, angsten, fobieën en depressiviteit, stotteren, hyperreactiviteit en onhandelbaarheid en nauwelijks te beïnvloeden onrust bij (jonge) kinderen. Problemen met circulatie, spijsvertering, spieren en het zenuwstelsel hangen vaak samen met een magnesiumtekort net als aandoeningen die met “de oude dag” te maken hebben aangezien vooral ouderen vaak een ernstig chronisch magnesiumtekort hebben.

Onderzoeken tonen het verband aan tussen een chronisch magnesiumtekort en astma, diabetes, alcoholisme, Alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, hart- en vaatziekten, CVS, migraine, menopauze, osteoporose, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, SIDS, cariës, RSI, auto-immuunziekten zoals MS, ALS, reuma, psoriasis en eczeem, de ziekte van Parkinson en psychische aandoeningen als angst- en paniekstoornissen, depressiviteit, stemmingswisselingen, agressie, bipolaire stoornissen en schizofrenie.

Magnesium wordt zo massaal genegeerd door de huidige medische orde, deels door onwetendheid bij veel artsen maar ongetwijfeld ook omdat zij niet te patenteren is. Een goed magnesiumgehalte zou veel mensen op een goedkope manier een stuk gezonder houden hetgeen vele miljarden aan inkomsten zou schelen voor de farmaceutische industrie. Het zou mensen bekrachtigen en onafhankelijker maken, om nog maar te zwijgen over al het lijden dat door het aanvullen van magnesium zou kunnen worden voorkomen. Magnesium wordt ook wel het best bewaarde geheim tot gezondheid en verjonging genoemd.

Het gebruik van magnesiumrijke voeding kan een tekort aanvullen, zoals (biologische) bladgroenten en alle groene groenten, cacao, noten, pitten en zaden. Als het gaat om het aanvullen van een ernstig chronisch tekort kan ook gekozen worden voor extra suppletie. Magnesiumchloride is de vorm die het beste wordt opgenomen door het lichaam. In veel gevallen verdient de toepassing hiervan via de huid de voorkeur omdat lang niet bij iedereen orale suppletie voldoende werkt. In zijn boek “Transdermal Magnesium Therapy” focust Mark Sircus (www.magnesiumforlife.com) zich op één van de meest belangrijke, opwindende en natuurlijke manieren van magnesium aanvulling; dat is opname door de huid. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dit vitale mineraal het lichaam binnentreedt door de huid, waardoor voor ons voordelige fysiologische processen optreden zoals een natuurlijk verhoging van de DHEA productie, die op geen enkele andere manier plaatsvindt. Mark Sircus heeft de onderzoeken over magnesium verzameld en vond honderden gevallen die haar essentiële rol voor het behoud van gezondheid bewijzen.

Nederland bezit de grootste voorraad ter wereld aan zuiver magnesiumchloride die wordt gewonnen in Veendam uit de Zechstein laag, en die nu voornamelijk wordt gebruikt, met veel succes, voor de bestrijding van huidklachten zoals psoriasis en eczeem. Maar de toepassingen zijn nog veel breder. Het gebruik van magnesiumchloride in de vorm van olie, gel en zout is de meest natuurlijke manier om een magnesiumtekort aan te vullen en zo te genezen van een reeks aan klachten en/of erger te voorkomen. De Zechstein magnesiumproducten zijn bij diverse Nederlandse leveranciers via internet te bestellen.

In haar boek “The Magnesium Miracle” belicht Dr. Carolyn Dean (www.carolyndean.com) op begrijpelijke wijze het grote belang van magnesium, hoe een tekort samenhangt met veel aandoeningen, hoezeer dit onderbelicht is door de gevestigde medische orde en hoe mensen hun gezondheid weer in eigen hand kunnen nemen.

Caroline Overzier

Bronnen:
“Transdermal Magnesium Therapy” door Mark Sircus, ISBN: 978-0978799113
“The Magnesium Miracle” door Carolyn Dean, ISBN: 978-0345494580
www.mgwater.com/index.shtml
www.fonteine.com/magnesium_tekort.html
www.menssana.nu/media/Nieuws/Nieuwsbrieven/MSB_28%5Bmagnesium%20tekort%5D.pdf

 

Persoonlijke ervaringen van de schrijfster van dit artikel:
Ik ben inmiddels een half jaar bezig met de toepassing van magnesiumolie. Ik behaal bij acute rugpijn/verkramping goede resultaten na aantal dagen smeren. Ik smeer dagelijks om het magnesiumgehalte op peil te houden en rugpijn te voorkomen en het blijft nu vaker en langer weg. Bovendien voel ik me soepeler, minder stijf. Die stijfheid van mijn gewrichten is het gevolg van de menopauze (zes jaar geleden ben ik op mijn 38ste in de vervroegde overgang gekomen) en dat is sterk verminderd als ik dagelijks magnesium smeer. Ik merk dat ik meer energie heb, me “lichter” voel, opgewekter, als ik het regelmatig, dagelijks gebruik. Persoonlijk ervaar ik dus zeer zeker een positief effect op mijn geestesgesteldheid. Verder gebruik ik de magnesiumolie regelmatig met het poetsen van tanden en tandvlees, het staat te boek als een krachtig middel tegen tandvleesontsteking en bloedend tandvlees. Het is wennen, want het is erg zout, maar als je al zoute tandpasta gebruikt valt dat mee. Je kunt daarna altijd naspoelen en napoetsen met tandpasta. (zonder fluor! bijvoorbeeld Paradontax zonder fluor) Ik merk dat mijn tandvlees minder bloedt na regelmatig gebruik en steviger aanvoelt, ook hier een positief effect. De tandarts was erg tevreden bij de controle.

Ook mijn familie, vrienden, kennissen en collega’s zijn hier en daar aan de slag gegaan met het smeren van de magnesiumolie. Hieronder hun ervaringen.

 

Andere ervaringen die ik uit eerste hand heb vernomen:

 • Vermindering dan wel verdwijnen van stijfheid van spieren en gewrichten, rugklachten en reumatische klachten.
 • Vermindering van pijn/stijfheidsklachten bij een verrekte knie, kniebanden die pijnlijk verrekt waren.
 • Vermindering van huidklachten zoals psoriasis en eczeem.
 • Verbetering van energie, van gemoedstoestand.
 • Vermindering van depressiviteitsklachten.
 • Sterke vermindering van migraineklachten (een familielid had zeer regelmatig migraine, nu hij dagelijks met magnesiumolie smeert (hij is bijna kaal dus smeert het zelfs op zijn hoofd) is de migraine voor een groot deel verdwenen; hij gaf aan tot 80% minder pijnstillers te gebruiken, hij is begrijpelijkerwijs zeer te spreken over toepassing van magnesium via de huid)
 • Vermindering/verdwijnen van spierpijn/verzuring na het sporten.
 • Vermindering/verdwijnen van krampen in handen en benen.
 • Verbetering van het tandvlees door gebruik op de tandenborstel met poetsen.
 • Vermindering/verdwijnen van pijnklachten bij hielspoor.

Dosering en toepassing:
Hoeveel je moet smeren hangt af van hoeveel je wilt binnenkrijgen. Beide artsen die in het artikel worden genoemd hebben het over 6-8 mg per kg lichaamsgewicht dus dan kan je zo rekenen om hoeveel het gaat. Rekenvoorbeeld: Iemand van 75 kg heeft volgens deze rekensom 450 tot 600 mg per dag nodig, iemand van 100 kg zo’n 600 tot 800 mg per dag. Stel dat je uit zou gaan van 600 mg per dag. 1 spray magnesiumolie geeft 13-18 mg magnesiumchloride. Gemiddeld dus 15 mg. 600 mg zou 40 sprays per dag zijn. Dat lijkt veel maar ik doe op één hand vijf sprays van de sprayflacon en smeer dit vervolgens op mijn huid Als je 8 keer een handje van 5 sprays smeert over je lijf dan ben je er al. Je kunt het werkelijk overal smeren. Pijnlijke plekken doe ik wel het vaakst en eerst. De huid wordt heel zacht en sterk van de olie. In het begin kan deze wat prikken, zeker bij kleine wondjes. Verdunnen kan, maar dan zal er minder mg worden opgenomen. Je kunt de olie insmeren en laten zitten, maar deze kan op de huid wat plakkerig aanvoelen, alsof je in zee hebt gezwommen. De magnesium heeft ongeveer een half uur nodig om opgenomen te worden in je huid, daarna kan je je douchen, mocht je niet van dat plakkerige gevoel houden.

Magnesium in voeding:
Het is natuurlijk mooi om je magnesium ook uit voeding te halen.

Magnesium-, selenium- en zinkrijk is de paranoot of Braziliaanse noot. Een paar per dag en je komt al een heel eind en het is een mooie aanvulling. Selenium en zink zijn ook essentieel. De ongebrande versie is het best en deze zijn bij de notenwinkel te koop en smaken niet zo anders als de gebrande versie. Ook in andere noten zoals amandelen en cashews zit veel magnesium. Cacao is naast kelp een hele grote magnesiumleverancier (niet zo gek dat zoveel vrouwen (en mannen ook) daar zo van opknappen, gezien het verhaal over magnesium) Dr. Carolyn Dean is niet zo’n voorstander van chocolade omdat daar weer veel vet en suiker inzit. Zij zegt dat als je je magnesium op peil hebt, het snakken naar chocolade ook schijnt te verminderen….Maar goed, af en toe een lekker stukje donkere chocolade kan je nu dus zonder schuldgevoel gebruiken. Mooi alternatief is ook de rauwe cacao die te koop is, deze is bijvoorbeeld prima in muesli te verwerken.

Waar te koop?
Magnesiumolie (zuivere Zechstein magnesiumchloride verdunt met water) is te koop bij reformzaak, natuurwinkel, de betere drogist en via internet. Hier worden ook literflacons aangeboden wat een stuk goedkoper is. Bij sommige leveranciers wordt hij topic spray genoemd. Er zijn ook magnesium zoutvlokken (voor baden en voetenbaden) en gels te koop.

Caroline Overzier

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. Johan:

  Waar kan ik dit bestellen dan? enkele tips?

  Groet,

  Johan

 2. bettina:

  Kijk eens op deze site: http://www.ancientminerals.eu/contents/en-us/d4.html

 3. Caroline:

  Hallo Johan,

  Bij ozmagmineral kost 200 ml magnesiumolie incl. verzendkosten € 29,95. Hiervoor krijg je twee 100 ml flesjes. Bij ozmagmineral zijn beide Engelstalige magnesiumboeken ook te koop voor een scherpe prijs. The Magnesium Miracle van Dr. Carolyn Dean kost hier € 12,95, Transdermal Magnesium Therapy van Dr. Mark Sircus kost € 10,95. Beide boeken zijn zeker de moeite waard, al sprak de laatste mij het meeste aan. Goed te lezen als je het Engels redelijk beheerst. Helaas zijn ze niet in het Nederlands verkrijgbaar. Ook geeft ozmagmineral veel extra informatie op de site. http://www.ozmagmineral.com/index.php

  Bij ancientminerals, de hierboven genoemde site kost 200 ml € 30,33 incl. verzendkosten. Dat is 1 flesje van 200 ml. Je betaalt dus € 15,16 per 100 ml. De prijs zakt enorm als je een liter koopt (voor navulling bijvoorbeeld) nl. € 49,48 per liter incl. verzendkosten komt dan op € 4,95 per 100 ml. http://www.ancientminerals.eu/

  Ik ben zelf begonnen met een sprayfles van 200 ml van Ancientminerals, en heb hierna een literflacon aangeschaft en vul hiermee de sprayflacon na.

  Overigens verkopen beide bedrijven de Zechstein kwaliteit.

  Succes!

  Caroline

 4. Jacob:

  Hoi Johan en Caroline

  Bij Zechsal kost een spuitflacon spray (zuivere magnesiumolie) (100 ml) €14,50 exclusief verzendkosten. Bestellen kan via http://www.zechsal.eu De Zechsalproducten hebben het Zechsteininside logo ( in tegenstelling tot Ozmag, die dit keurmerk niet heeft) en worden dichtbij de bron in Veendam verpakt.

  Jacob

 5. Johan:

  Hartelijk dank voor jullie tips! Ik heb inmiddels 200 ml besteld via zechsal.eu, dichtbij de bron!

  Gr. Johan

 6. Caroline:

  Hallo Johan,

  Geweldig, ik ben heel benieuwd hoe het je gaat bevallen! Succes.

  Caroline

 7. Luuk:

  Alle magnesiumolie komt uit Veendam, don’t worry.
  De prijzen variëren rechtevenredig met de verhalen die het product begeleiden.

  Deze kwaliteit magnesiumolie moet ook rond de €25,- voor 300 à 500 ml te krijgen zijn.

  Groeten uit Veendam

 8. Maria:

  Hoezo kan je beter geen fluor in de tandpasta gebruiken?

 9. Dorien:

  Hoi Maria, fluor wordt bijv als rattengif gebruikt. En waarom zou het voor mensen ineens geen gif meer zijn?

  groetjes

 10. Peter:

  Magnesiumproducten zijn ook verkrijgbaar bij http://www.biovion.nl
  Magnesium olie, magnesium vlokken en voor inname van magnesiumchloride producten van pharmaceutische kwaliteit.

 11. angela:

  Sinds 3 maanden gebruik ik ‘magnesiumchloride hexahydrat’ (levensmiddelkwaliteit) en ben echt enthousiast !!!! Dat is de zuiverste vorm van magnesiumchloride (98 procent) en er zitten dan ook geen andere zoutsoorten of stoffen in zoals natriumchloride enz.Ik woon in Duitsland en hier kun je dat op internet of in de apotheek bestellen voor ongeveer 20-30 Euro per kilo. Daar doe je natuurlijk een hele tijd mee! En je kunt het heel makkelijk in water oplossen en in een spuitfles vullen.

 12. Rob:

  Zechstein Magnesium ís magnesium chloride hexahydrat.

  http://www.ancientmagnesium.nl/contents/nl/terms.html (kijk bij de opsomming)

 13. angela:

  Je hebt gelijk! Ik dacht dat er veel andere mineraalstoffen inzaten, maar Magnesium Chloride Hexahydraat flakes bestaan uit:
  MgCl2 47% Magnesiumchloride
  MgSO4 0,25% Magnesiumsulfaat
  KCl 0,40% Kaliumchloride
  NaCl 0,45% Natriumchloride
  CaCl2 0,02% Calciumchloride
  Br 0,40% Broom
  H2O 50,5% Water.
  Het is dezelfde samenstelling als het produkt dat ik in Duitsland koop, waarschijnlijk komt het ook uit de Zechsteinmijn! Angela

 14. C.Steen:

  Ik citeer: “wij gebruiken al ruim een jaar manesiumchloride zoutvlokken (puur) 1 theelepeltje per dag in een glas water opgelost” van Bernard in april 2010. Ik begrijp hier uit dat dit opgedronken wordt??

  Kan ik dit niet bij de betrouwbare bron, namelijk http://www.zechsal.eu/ , of in de reformwinkel kopen? Bestellen via internet vind ik niet prettig ..

 15. Gerard Kos:

  Magnesium aan de buitenkant van je lichaam smeren en dan verwachten dat het erin komt, ik geloof daar niet zo in. Het lijkt me veel beter om het in te nemen zodat het via natuurlijke weg – de voeding en vertering daarvan – in je lichaam komt. De oplossing is eenvoudig: gebruik zeezout als je je eten bereidt. Daar zit veel magnesium in. Koop geen oer-zeezout want daar zit alleen natriumchloride in. Een trucje om ordinair zout duur te verkopen. Als je ook nog eens regelmatig muesli eet met flink wat noten erin dan hoef je je geen zorgen te maken over magnesiumtekorten in je lichaam.

  Als je dan toch de buitenkant van je lichaam wilt blootstellen aan magnesium: duik de zee in, iedere dag een bad zolang het water redelijk op temperatuur is, je baadt je dan letterlijk in een magnesiumoplossing.

 16. Stella:

  Gerard, ik heb vanochtend een boekje gelezen over magnesiumchloride. De aandacht hiervoor is te danken aan Dr. Pierre Delbet (geb 1861), die zijn eerste ontdekkingen over het belang van magnesium deed ivm ontstoken oorlogswonden bij soldaten. Het is een erg lang maar zeer interessant verhaal, maar ik wil ermee zeggen dat magnesiumchloride zeer heilzaam is – óók aan de ‘buitenkant’! Ik heb al veel gelezen over hoe je magnesiumchloride kunt uitwendig kunt toepassen. Maar uiteraard is wat jij zegt, óók waar! Alleen woon ik niet aan de zee en eet ik niet genoeg magnesium-houdend voedsel.
  Groet uit Frankrijk

 17. Stella:

  Aan iedereen,

  Ik heb magnesiumchloride gekregen van een bio-boerin; zij geeft dat aan haar schapen en koopt het in 50-kg zakken, voor een sch… en 3 knikkers. Zij neemt het al haar leven lang in. Ik heb er nog geen tijd voor gehad, maar ik ga zeker proberen het te kopen via een veevoederleverancier. Als ik die prijzen hierboven zie, denk ik dat er fors uitgebuit wordt!

 18. Hans:

  Lieve mensen,

  De kans dat je aan magnesiumgebrek lijdt is bijzonder klein. Het zit namelijk in heel veel voedselproducten die je dagelijks gebruikt. En ook nog eens een keer in voldoende hoeveelheden. Denk aan brood, groene groente enzovoort.

  Meer info op bvb
  http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/voedingstoffen/vitamines-en-mineralen/magnesium.aspx

  Groeten
  Hans

 19. Rob:

  Hans, was het maar zo simpel. Waanzinnig veel mensen hebben een chronisch te kort aan (oa) Magnesium. Ons voedsel is de afgelopen jaren bijzonder arm geworden en we eten en drinken zoveel andere rommel (denk aan melk) dat ons systeem minder kans krijgt nuttige stoffen op te nemen.

  Groet,
  Rob

 20. Gilia:

  Hai allemaal!

  Ik heb wonderlijke resultaten met Magnesium Olie! Veel peespijn gehad en spanningen in mijn hele lijf na lange stress periode. Mijn lijf reageert hier direct op! Werkt veeeeel effectiever dan suplementen!
  Besteld bij:
  http://www.inkoopdrogist.nl/product/sport-producten/magnesium-olie

  Suc6
  Harte gr Gilia

 21. magnesium olie en andere:

  hallo beste mensen ,waar is nou de goedkoopste magnesium olie te koop ?? dat is mijn vraag ,groetjes mieke

 22. Barbara:

  Hallo, ik volg dit nu al een hele poos, over magnesium chloride etc. Maar ik zie nergens een vraag of dat het ook negatieve gevolgen heeft? Kan het zomaar toegepast worden, en wat voor hoeveelheden, en hangt dat niet af of je een vrouw of man bent, hoe oud, etc???

  Groet, Barbara

 23. Philipe van Bael:

  Zeezout bevat naast natrium een grote hoeveelheid magnesium chloride.
  Overal te koop (AH b.v.) met of zonder extra jodium.

  groet,
  Philipe

 24. krista:

  Ik ontdek net dit artikel, gebruik al een tijdje magnesiumolie tegen nekkramp en vastzittende spieren. Ik heb zeker het idee dat het verlichting brengt. De eerste paar keer kreeg ik gelijk puistjes, zou dat zijn omdat er rotzooi uit moet? Ik ben zo benieuwd of nog iemand die ervaring heeft. Ik gebruik het pure spul van ozmag – geen toevoegingen.
  groet krista

 25. Ronald:

  Ik maak nu sinds 2 weken, 2x per week gebruik van voetenbad met zechstein vlokken en ik spray 2x per dag met magnesium spray.
  Ik merk nog geen verlichting in pijnlijke spieren maar merk wel dat ik er erg slaperig van wordt. Zijn er meer mensen die dit ervaren of is dit normaal en gaat dit vanzelf over.

 26. Annemarie:

  Net als Barbara heb ik ook een kritische vraag ! Ik heb me de afgelopen jaren ook al vaker verdiept in het al dan niet supplementeren van vitaminen en mineralen, en wat ik daarvan opgestoken heb is dat alle vitamines en mineralen nauw samenwerken. Met andere woorden: als je een bepaald mineraal als supplement (in een hogere dosering) inneemt dan moet je er op letten dat je van sommige andere minderalen ook extra inneemt om de balans niet te verstoren.

  Dus mijn vraag is: als je iedere dag die magnesiumolie gaat gebruiken, moet je dan niet extra calcium gaan nemen, aangezien de verhouding calcium magnesium 2:1 zou moeten zijn?

 27. nelleke:

  Ik heb last van restless legs.Dit is een neurologische aandoening en geen spierkramp.Toch heb ik magnesium olie gekocht bij de reformdrogist.Heeft iemand ervaring met het gebruik van magnesium olie en restless legs?? Zo ja, SVP SVP reaktie.
  Alvast vriendelijk dank en de hartelijke groeten.
  Nelleke

 28. Tanja:

  Hoi Nelleke,

  bij mij ging het niet meteen over, je schijnt de ene dag meer magnesium te verbruiken dan de andere, maar dan neem ik ook gewoon wat extra magnesium.
  Ik heb ook hele goede ervaringen met dr Schussler zouten. Dit zijn mineralen die in je mondslijmvlies oplossen. Hij heeft daar jarenlange studie aan verricht.
  Voor mij heeft magnesium me al vaak door moeilijke tijden heen geholpen, lichamelijk en geestelijke stress. Als je het kan comiberen met een goede massage van je benen scheelt het enorm.
  Heel veel succes!!

 29. nelleke:

  Tanja, heel hartelijk dank voor je reaktie. Ik ga die zouten kopen en hoop dat het ( al is het maar een beetje) helpt tegen die “mierenkolonie”in mijn benen.
  Waar ik wel bang voor ben, is het teveel innemen van magnesium/zouten.
  Want hoe weet je nu of je voldoende hebt ingenomen?
  Massage, trilplaat zijn uitstekende hulpmiddelen tegen Restless legs,maar dan komt het vaak weer terug.
  Enfin, ik “ga nu aan het zout”!
  Nogmaals, Hartelijk Dank ( met hoofdletters!)

 30. Hilde:

  hallo allemaal, ik moest wegens een te hoge cholesterol cholesterolverlagers nemen van de dokter. Begonnen met simvastatine : ik liep hele dagen dóódmoe, en erg veel nachtelijke spierkrampen. Daarna een andere statine gekregen, niet meer zo moe maar wel nog steeds de krampen in mijn kuiten. Ik ben nu 3 maand gestopt met de medicatie en neem voedingssupplementen om de te hoge cholesterol te lijf te gaan : Statiqinon van Pharma Nord, en Uniquinol van Pharma Nord. De spierkrampen ’s nachts zijn verminderd maar niet helemaal verdwenen. Overdag gebeurt het dat er iets ‘knapt’ in mijn kuiten, wat erge pijn veroorzaakt. Sommige dagen kan ik nog nauwelijks stappen… Dit duurt nu al een paar maanden, ik werd er erg moedeloos van. De huisarts heeft mij spierontspanners voorgeschreven om ’s avonds in te nemen en that’s it. (Tot hiertoe geen resultaat) Ik ga dus zeker die magnesium spray proberen, heb hem al onmiddellijk besteld. Ik hoop dat dit resultaat geeft…
  @ Ronald : mag ik vragen of je het sedert juni ll. nog steeds gebruikt en of je verlichting gekregen hebt na die eerste twee weken ?

  Hilde

 31. Veronica:

  Hallo toch een vraag ik heb alle stukjes gelezen die iedereen heeft geschreven maar nu wil ik toch graag weten wat het verschil is tussen een magnesium tablet of de magnesium choride ????

 32. Caroline:

  Het grote voordeel van het toepassen van magnesiumchloride/olie via de huid is dat je niet kunt overdoseren. Je lichaam neemt op wat het op dat moment nodig heeft, tenslotte is je huid je grootste orgaan. En je belast zo evenmin je maag/darm kanaal. Inderdaad, elke dag een duik in zee kan ook, maar niet veel mensen kunnen dat zo maar even doen.
  Mensen die zich willen verdiepen in het toepassen van magnesium via de huid vanwege klachten adviseer ik absoluut het boek van Mark Sircus aan te schaffen. Transdermal Magnesium Therapy kost € 10,95 bij http://www.ozmagmineral.com/index.php. Goed te lezen als je het Engels redelijk beheerst. Is helaas (nog) niet vertaald in het Nederlands.

 33. jack:

  Na een tip van mijn chiropractor gebruik ik nu magnesium supreme van Peter Gillham. Het is in poedervorm en wordt erg makkelijk opgenomen door het lichaam. Je moet het wel op een buitenlandse site bestellen. Het is echt goed spul , ik voel mijn lichaam ontspannnen en mijn nek en rugpijn en stijfheid zijn echt minder geworden. Met magnesium pillen had ik geen resultaat

 34. Dian:

  Ik had me voorgenomen om mijn bevindingen met migraine na enkele maanden hier te melden opdat het mogelijk anderen kan helpen. Want wanneer je migraine + magnesium googled klinkt het als een halleluja wondermiddel wat te mooi om waar te kunnen zijn is.

  En wat anderen helpt, is niet altijd een probaat middel voor iedereen. WElNU, HET WERKT ECHT (halleluja…!) Verdiep je er een klein beetje in, ga het slikken en kijk wat het voor jou doet.

  Nu mijn bevindingen hieronder opgeschreven – en dat voelt een beetje als een oma in het bejaardentehuis die alleen over haar gezondheidstoestand kan zeuren, maar ik hoop dat het je mogelijk sterkt het ook maar te proberen:

  – Na 27 jaar migraine (officiële diagnose na uitgebreid, jarenlang onderzoek tijdens kindertijd o.a.) gaat het eindelijk goed dankzij magnesiumpillen en -olie. Daarnaast slik ik een vitamine B complex (B2 schijnt vooral nodig te zijn voor migraine patiënten).

  – Maar het is voornamelijk de magnesium die zo heilzaal bleek te zijn. Dit weet ik omdat ik verrassend gezond was ineens na het slikken van diverse pillen waaronder magnesium. Maar dan weet je nog niet WAT nu het belangrijkste supplement is dat die gezondheid veroorzaakt. Omdat ik nog geen weet had (of de wens had) dat magnesium zo een dergelijke verandering teweeg kan brengen heb ik per ongeluk 6 weken zonder magnesiumpillen gedaan. Ik was snel weer terug bij af. Daarna weer magnesium geslikt en slechts vitamine B complex en de rest van de pillen laten zitten en na vier weken was ik weer gezond. Wat eerlijk gezegd een klein wonder was, want na elke dag hoofdpijn en migraine kun je dat bijna niet meer voorstellen. (Naast dat je wanneer je fit bent, snel vergeet dat je ooit ziek was, of ziek kunt worden, althans daar heb ik last van)(manier om te kunnen omgaan met veel ziek zijn?)

  – Tenslotte leef ik al jaren met minder tot geen suikers wat een aanrader is voor iedereen sowieso vanwege verschillende, wetenschappelijke redenen. Maar vooral omdat het een enorme trigger voor migraine is! Daarnaast weten we dat je zoveel mogelijk groenten en gezond biologisch moet eten. Welnu, dat heeft me wellicht wel gezonder gemaakt maar het stopte mijn migraine niet. Pas na het slikken van magnesium was er binnen 4-5 weken een wonderbaarlijk verschil te merken.

  WAT KUN JIJ PROBEREN NAV DIT ARTIKEL EN MIJN COMMENTAAR? :

  – Slik (chelated) magnesium die goed in je lichaam wordt opgenomen (per kg die je weegt 6-8 gram magnesium)
  – Lees een klein beetje over het onderwerp, (google niet te veel, je wordt gek van de beweringen en het schiet alle kanten uit) lees bv het boek The magnesium solution for migraine headaches, legt alles (wetenschappelijk) en helder uit. (nu tijdelijk weer even bij bol.com te bestellen).
  – Kortom, probeer het.

  Verwacht je een wonder, of denk je dat je hoop te hoog is geworden nu, waarop een teleurstelling op de loer ligt, dan heb ik hier nog een samenvatting over een onderzoek met migraine.

  Het placebo effect is 15 procent maar het daadwerkelijke effect tegen migraine ligt boven de 40 procent (kortom, het slikken ervan helpt daadwerkelijk en is blijvend)(wat jou natuurlijk weer sterkt in je placebo-gedachtes 🙂 kortom, je zit altijd geramd nu! –>

  Er is in 1996 onderzoek gepleegd naar magnesium bij migraine:
  ” Dagelijks gebruik van 600 mg magnesium blijkt het optreden van migraine-aanvallen te kunnen terugdringen.

  Dat is het resultaat van een goed opgezette (dubbelblind, placebo gecontroleerd, gerandomiseerd) studie door Dr. A. Peikert van de afdeling Neurologie en klinische Neuropsychologie aan de München-Harlachingkliniek.

  Zeventig mensen die al meer dan twee jaar aan migraine leden kregen na een voorbereidingstijd van vier weken ofwel dagelijks 600 milligram magnesium (trimagnesiumdicitraat) ofwel een placebo. Na twaalf weken bleek het aantal migraine-aanvallen in de groep die magnesium had gekregen, gestaag afgenomen te zijn met in totaal 41,6%. In de placebogroep was de afname van het aantal aanvallen slechts 15,8%. Het totale aantal dagen met migraine was in de magnesiumgroep met 49% afgenomen, tegenover 21% in de groep die een placebo had gekregen. Wel klaagde een deel (18,6%) van de patiënten die magnesium hadden gekregen over diarree, en 4,7% over maagklachten.
  bron: nieuwsbrief Fit met Voeding

  De aanvallen in de magnesiumgroep waren ook minder zwaar en het medicijngebruik lager.
  Eerder onderzoek wees er al op dat migrainepatiënten minder magnesium in hun lichaam hebben dan anderen.”

  bron: Ortho, 1997; Ortho Abstracts, 1996

 35. ISIS_SEVA:

  Ik neem magnesium , reeds mer dan 20 jaar !!! Ben een vrouw, van boven de 55..Verwijdering baarmoeder, rond mijn 46 jaar..Tot hiertoe, nog NOOIT overgangsklachten gehad..Mijn hart 62 slagen / min. Bloeddruk 8 / 12 _GEEN osteoporose of cholestorol.. De goedkoopste en de beste van kwlaiteit + inhoud, 60 tabletten, vind je in de Colruyt, van het merk EGER ( lichtgroene doosjes met rode eticet ) Nog geen 6 € !!! In natuurvoedingswinkels en apotheek, betaal je meer dan 9 € voor minder tabletten ..

 36. Caroline:

  In reactie op Dian:
  Dank je voor het melden van je ervaringen met magnesium voor de behandeling van migraine. Geweldig om te lezen dat het zo goed werkt!
  Toen ik het artikel een aantal jaren geleden schreef had ik niet kunnen vermoeden welke impact het zou hebben. Ik was slechts enthousiast geraakt door wat ik las in een artikel hierover in Frontier magazine en ben vervolgens meer erover gaan lezen en heb daarvan een samenvatting gemaakt. En ervaringen genoteerd. Want daar gaat het uiteindelijk om, wat werkt in de praktijk. De moeite die jij hebt gedaan om jouw ervaring hier te melden zal vervolgens weer anderen kunnen helpen en zo geven we het stokje door.

  Overigens wil ik graag nog aanvullen dat ik voor de behandeling van migraine, naast magnesium, ervaringen uit eerste hand heb vernomen over het gebruik van gemberpoeder. Dit kan niet alleen helpen bij het couperen/voorkomen van migraine aanvallen maar ook het verminderen van misselijkheid. Gemberpoeder wordt ook ingezet tegen misselijkheid bij chemokuren.
  Dit ter aanvulling. http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine/gember.htm en http://www.kopzorgen.nl/onderzoek.html

  Hartelijke groet,
  Caroline Overzier

 37. gigi:

  Voor al degene die last hebben van speen(hemorroiden) neemt men 35 gram magnesiumchloride(zout) mengen met 1 liter water,deze in de koelkast bewaren en elke morgen twee slokjes drinken,als het te zoutig smaakt kunt je het vermengen met wat fruitsap.Het helpt ook tegen krampen,spierpijnen,rugpijnen enz.

 38. saskia:

  Na het lezen van al deze reacties, dacht ik ook maar even te reageren.
  Mijn zoon van 7 met ADHD is nu 2 weken bezig met een magnesiumkuur. Voetenbad, helemaal in bad met magnesiumchloride, insmeren met magnesiumolie, na tips van Zechsal uit Veendam. Hier heb ik ook alles besteld. Ik zie echter nog niet veel resultaat. Moet ik het nog langer volhouden of moet hij maar weer aan de methylfenidaat? Wat ik eigenlijk niet wil. WIE HEEFT TIPS OF ERVARING?
  Zelf smeer ik de olie op mijn onderrug (hernia gehad) en been met veel spataderen. Eens kijken hoe dat gaat lopen.
  Ik heb ook het boek Magnesium De Oplossing van M. Moussain-Bosc gelezen.
  Heeel heeel erg interessant!

  Saskia

 39. Paula:

  Hallo

  Even een reactie op askia.
  Mijn zoon van 9 met ADHD reageert heel erg goed op het magnesium.
  Ik geef hem dagelijks een voetenbad voor het slapengaan enb hij is daardoor veel rustiger en beter aanspreekbaar.
  Laats een dag vergeten (per ongeluk) en dat merkten we meteen in somber gedrag en boze buien.

  Ik doe op de gok wat in het voetenbad.
  Mijn zoon slikt stratera maar dat werkt veel beter wanneer hij magnesium gebruikt. Zijn gedrag is veel evenwichter.

  Later wil ik wel proberen te stoppen met medicatie maar daar is het nu wat te vroeg voor.

  Groetjes Paula

 40. Hannie:

  Vandaag ermee begonnen, met magnesiumchoride, ik ben benieuwd hoe dit werkt en wil het ook gaan bijhouden! Ik heb vaak ontstekingen, in mijn lichaam, vaak erg moe, en ben ook te zwaar! Er zijn dagen dat ik zo moe bent dat ik bijna niks kan!
  Ik doe het in het water, een theel lepel magnesium, en ben erg benieuwd hoe zal gaan!
  Medische gezien kunnen ze weinig aan mij doen, leren ermee leven!
  Nee heb ik, ja kan ik krijgen…………..!
  groetjes Hannie

 41. Mieper:

  Hebben jullie ooit gehoord van het ‘placebo’ effect?
  Of zijn er ook dubbelblind gerandomiseerde onderzoeken?

 42. Paula:

  Hallo,

  Ik ben vorige week begonnen met magnesiumolie en mijn klachten worden erger! Nog slechter slapen en veel meer last van restless legs! Is dit een normale reactie? Ik ben ook overdag veel duffer, ook na een redelijk goede nachtrust.

  vriendelijke groeten, Paula

 43. Han:

  Ik ben bezig met een onderzoek naar waterbehandeling van zwembadwater met magnesium chloride en Natrium chloride als de totale vervanger van chloor.

 44. Dali:

  Ik wil graag weten waar in Nederland te koop is poeder magnesium chloride ..Al vast bedankt..

 45. Kees:

  Magnesiumsupplementen helpen inderdaad tegen diverse kwalen. Maar paranoten zijn nu net niet de meest geschikte noten om magnesium uit de natuur te halen. Dit omdat 1 paranoot al bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) selenium bevat, maar bij lange niet de ADH magnesium. Je zal dus veel paranoten moeten eten, wil je dat laatste bereiken. Maar dan heb je al een mogelijke overdosis selenium te pakken.

  Beter is om naast de magnesiumsupplementen of olie dagelijks een paar paranoten te nemen. Want door supplementen neem je minder selenium uit het voedsel op.

 46. Buks:

  Wat een onzin, je hebt niet gauw een tekort aan magnesium en teveel aan magnesium kan nog tot ergere resultaten leiden.

 47. Leonie:

  Voor alle mama’s met ADHD-kindjes: denk even terug aan je bevalling. Heb je een heel makkelijk of juist een hele zware bevalling gehad, is het ook de moeite waard om met je kind naar een osteopaat te gaan.

  Bij een hele snelle bevalling (snel duidt op het moment dat je perst, niet op de hele tijdsduur) loopt het hoofd van je kind niet volledig vol met bloed op het moment dat het hoofdje eruit is en het lijfje nog niet, dat moment duurt daar bij een snelle bevalling te kort voor. Dit kan ervoor zorgen dat de schedel ergens niet helemaal ‘uitvouwt’.
  Bij een moeizame bevalling kan door de tijdsduur of door de inzet van tang/vacuumpomp de schedel of nek van je kindje hetzelfde probleem opgelopen hebben.

  Ik had een supersnelle bevalling, mijn dochter is met 2 keer persen ter wereld gekomen. En vervolgens was het alle dagen drama: ze wilde niet neergelegd worden en hield na 2 dagen haar hoofdje al zelf rechtop. Rustig werd ze nauwelijks, als baby was ze al extreem druk. Consultatiebureau deed al onze verhalen af met ‘ach, dat hoort erbij, daar moet je gewoon aan wennen’. Na een half jaar kon ik het niet meer aanzien en ben ik gaan zoeken naar een oplossing. Ik kwam bij een osteopaat uit. Na onderzoek bleek dat de bovenste nekwervel van mijn dochter scheef en muurvast zat, en deze oefende druk uit op de hersenstam. Daarnaast was de onderkant van haar schedel niet helemaal ‘uitgevouwen’, en ook dit oefende druk uit op de hersenstam. Gevolg: een extreem druk kind met daarnaast heel veel pijn in haar nek. Geen wonder dat onze meid niet wilde liggen, dan nam de druk toe.

  Ze is inmiddels bijna 2. We gaan als we de klachten zien toenemen weer terug: omdat ze pas na een half jaar bij de osteopaat kwam, kost het tijd om alles weer te herstellen. Na ontwikkelingssprongetjes heeft ze vaak meer last. Maar het gaat nu zo goed, dat we in principe niet meer hoeven te gaan.

  Hoe het ook zij, mama’s van ADHD-kinderen: mocht je iets uit dit verhaal herkennen of heb je een turbobevalling of juist een rampenbevalling gehad, loont het wellicht de moeite om eens naar een osteopaat te gaan om naar de schedel en nek van je kind te laten kijken. Druk op de hersenstam creeert enorme drukte en onrust in een mens. Ik ben therapeut, en ben niet te spreken over de medicatie die aan onze jonge kinderen wordt voorgeschreven (ritalin/concerta maken stukken van het DNA kapot!). En dan te bedenken dat het aantal Amerikaanse kinderen dat Ritalin krijgt ongeveer 50% is. Er zijn veel meer wegen die naar Rome leiden. Ik weet dat mijn verhaal offtopic is, maar ik wilde het wel delen gezien de moeders met kinderen met ADHD. Vooral de dame die aangeeft dat haar kind niet echt lijkt te reageren op magnesium: misschien is dat omdat de oorzaak elders ligt.

 48. Leonie:

  Wat ik vergat te vertellen:
  Mijn dochter is nu heel vrolijk, speelt zelfstandig, zowel haar motorische als haar taalontwikkeling gaan supersnel en ze slaapt als een roosje. Ze heeft een stevig temperament, maar het hele heftige dat we zeker het eerste jaar (het kostte een paar behandelingen voordat dat afnam) is eraf.
  Het is zo jammer dat kinderen met ADHD snel in een ‘niet meer te redden tenzij we ze volstoppen met rotzooi die hun DNA verziekt’-hokje eindigen. Wat ik vaak zie is dat kinderen met ADHD zichzelf alleen nog maar identificeren met ADHD, en dus niet meer met hun talenten en vaardigheden. En het zijn vaak superslimme kinderen. Mijn idee daarover is dat die intelligentie door de klachten die ze ervaren niet voldoende tot zijn recht komt, waar de kinderen nog gefrustreerder en drukker van worden. En dat versterkt zichzelf.

  En ontopic: Ik ga zelf magnesiumolie proberen! Ik ben, zeker in de winter, heel gevoelig voor een mineurstemming en ik slik al jaren in de donkere maanden magnesium. Ik vergeet het ook regelmatig, maar word weer tot de orde geroepen op het moment dat mijn stemming verslechterd: oja, ik moet de tabletten wel nemen…
  Ik heb een superdroge, schilferige huid. Dus nu maar eens via de huid proberen, wellicht helpt dat ook om consequenter te zijn: het dient immers meerdere doelen.

  En wie zegt dat je via je huid geen producten opneemt zou eens een biologieboek open moeten slaan…

 49. Lely:

  Ik spray magnesiumolie op m’n voeten als ik gek word van restless legs. Werkt in 5 à 10 min. En lig ik niet de halve nacht wakker.
  Een keer in de zoveel tijd bespray ik m’n hele lichaam, 10 min laten inwerken (jeukt verschrikkelijk), vervolgens afdouchen. Een half uur later zit ik op het toilet. Het laxerend effect is voor mij alleen maar fijn ivm chronische obstipatie.

 50. lucas:

  een spoor van bewijs, en dan via wetenschappelijke studies en niet via ‘wij van WC-Eend bevelen WC-eend aan’, dat zou verfrissend zijn bij dit soort juich-artikelen…
  altijd weer die claim en dan vervolgens de uitleg dat de medische wereld hier geen aandacht aan schenkt,het xelfs willens en wetens voor ons verborgen houdt, omdat…het niet gepatenteerd kan worden en er dus niets aan kan worden verdiend”

  Ik wordt als MS-patient chronisch vrmoeid van dit soort misbruik van de radeloosheid en het zoeken van patienten…

 51. Caroline:

  Het verbaast mij dat schrijfster stelt dat magnesiumchloride de best opneembare vorm is. Ik had daar weinig baat bij. Tijdens mijn opleiding tot orthomoleculair therapeute kwam ik erachter dat andere vormen van magnesium (bijv. magnesiumbisglycaat) beter opneembaar zijn. http://www.naturafoundation.nl/monografie/Magnesium.html

  @Lucas: in bovenstaande link staan referenties naar onderzoeken. Talloze onderzoeken naar het gebruik van Magnesium vind je in de Amerikaanse database http://www.pubmed.com

  Magnesium alleen is overigens geen tovermiddel om te genezen van MS (of van wat voor andere ziekte). Aanpassing van de leefstijl, eten volgens paleo (lees eens The Paleo Diet van Loren Cordain Ph D, of het boek van Dr. Seignalet, La nourriture ou la troisième médécine)benevens magnesium, vitamine D en andere voedingssupplementen zouden wel degelijk een achteruitgang in je toestand en wellicht zelfs verbetering (geen genezing) kunnen bewerkstelligen. Je zou eens kunnen gaan praten met een PNI-therapeut of een orthomoleculair arts/therapeut. Veel succes.

 52. Annemarie:

  Ik gebruik meer dan een jaar nu magnesiumolie, in eerste instantie voor chronische hoofdpijn/migraines en slapeloosheid . Ik heb helaas niet gemerkt dat het daarop een duidelijk positief effect heeft. Maar omdat het een veel goedkopere manier van supplementeren is dan magnesiumpillen slikken, en ik zo’n tankje van een liter bij Zechsal had gekocht, gebruik ik het nog steeds.
  Ik smeer het op m’n buik en/of in mijn nek, verdeeld over de dag zo’n 15 sprays.
  Waar ik benieuwd naar ben is of anderen ook ervaren dat ze er zo’n zoute lippen van krijgen. 5 a 10 minuten na het opsmeren, zijn m’n lippen helemaal zout geworden. En dat gebeurt soms wel en soms niet. Dus ik vraag mij af of dat te maken heeft met wisselende opname ?

 53. bernice Schut:

  Annemarie: de beste plaatsen van je lichaam voor opname van magnesium zijn je voetzolen, je oksels en je buik. Dus als je wilt smeren, zijn dat de beste plekken. Mijn ervaring is dat met name de voetenbadjes met 100 gr magnesiumzout het beste werken, je voeten nemen extra goed op in warm water, en later ook goed afvalstoffen los.
  3x per week een voetenbadje en evt. tussendoor smeren met olie.
  Voor ADHD moet je qua werking wel even geduld hebben, dan duurt wel een aantal weken tot maanden voordat je goede resultaten bereikt. Wat helpt is het toevoegen van wat etherische olie (lavendel voor drukke kinderen, mandarijn voor naar binnen gerichte kinderen).
  Ik ben zelf van mijn restless legs af, mijn man van zijn hoofdeczeem (zechal shampoo) en mijn vader heeft zijn psoriasis onder controle. In mijn massagepraktijk pas ik het vaak toe op harde spieren, en werkt ook goed.
  \

 54. alice:

  Nb. van top neuroloog Prof v Hilten in 2003 voorgeschreven in tablet vorm,ik mag 7500 mg.per dag , dat zijn 4 ml 2 van 500 mg per dg. Krijg niet vergoed,het werkt zeer goed bij migraine en mijn CRPS,koop het per 100 stuks bij apotheek,voor 3,65. Wij hebben een groot gebrek aan Magnesium in onze groenten, tegenwoordig zit er geen eens volkorenvezel meer in volkorenbrood,/ artikel augustus 2013/ , mensen die light producten eten worden dikker en ziek, alle chemische stoffen zijn toegevoegd,dus niet uit pakjes eten ,maar vers en vooral kiemgroenten en haver smorgens met kwark en spelt,zoals speltbrood, zeer duur en caloriearm, dus maak je eigen brood met prima broodmachine van Aldi, mensen ,lezen en slikken alles voor zoete koek. Kijk eens verder dan je neus lang is.

 55. Harm-Venema:

  Zelf heb ik MS, ik ga 3-4 keer in de week in een heet bad met 2kg veevoer zout, overal verkrijgbaar, en betaalbaar, het doet wonderen voor mij.

 56. Cora:

  5 jaar lang was ik ernstig depressief en kreeg steeds meer psycho beïnvloedende medicatie waardoor ik steeds meer aan het leven wilde ontsnappen. Besloot dat al die medicatie niet werkte en wilde iets afbouwen. Onmogelijk volgens de professionals. Begon daarom op eigen houtje af te bouwen en startte intuïtief met Magnesium citraat. Een wonder gebeurde in plaats van dat ik verder afzakte HERSTELDE ik!! Na verloop van tijd ben ik Magnesium chloride vlokken gaan gebruiken. Eerst als voetenbadje. Na verloop van tijd ben ik zelf de magnesiumolie (1/2 magnesiumvlokken en 1/2 gedestilleerd water, het water koken en de vlokken daarin oplossen) gaan maken. Nu smeer ik mij dagelijks, na het douchen van top tot teen in en laat dit gewoon zitten. Iedereen vraagt wat ik nu voor wondermedicijn gebruik. Het is doodgewoon de Magnesium en verder niets. Spierkrampen of gespannen spieren alles is van de baan. Wat ben ik blij dat ik eigenwijs was en tegen alle adviezen van omgeving en professionals ben in gegaan. Sommigen vinden het moedig maar voor mij was er geen keuze. Ik kon mij niet voorstellen dat het slechter kon worden zonder de medicatie. Gelukkig dat ik Magnesium vond!

 57. bas:

  Autisme krijgen door een tekort aan magnesium?! Gelukkig stond die zin in het begin. Anders zou ik nog heel het artikel gelezen hebben!

 58. Hettie:

  Is magnesiumcitraat ook goed?

 59. Ozden:

  Voor wie ’t nog niet weet, onmiddelijk stoppen met fluoride tandpasta (leuk als rattengif, maar niet iets waar je tanden sterker van worden, maar wel je hersenen en lichaam van vergiftigd worden)

  http://topdocumentaryfilms.com/the-fluoride-deception/

 60. Dirk:

  Terug uit Duitsland kocht ik bij de apotheek daar Diasporal magnesium.
  http://www.diasporal.com/
  Het is magnesium Citraat en het is een super product, nu nog een website in Nederland vinden die dit spul verkoopt.

 61. Luke:

  de schrijfster van dit artikel schrijft: “Verder gebruik ik de magnesiumolie regelmatig met het poetsen van tanden en tandvlees, het staat te boek als een krachtig middel tegen tandvleesontsteking en bloedend tandvlees”……mijn tekst: Ook MMS zorgt er voor,dat ontstekingen verdwijnen en je tanden weer vast als een huis gaan zitten,dit heb ik ondervonden door te poetsen met MMS en het werkt echt,je tanden worden schoner,gaan vast zitten als een huis,en ontstekingen verdwijnen.

 62. Milly:

  Ik heb voor onze autistische dochter van 13 nu magnesiumcitraat tabletten besteld en de vlokken voor in bad.
  Alle ervaringen of adviezen zijn meer dan welkom.

 63. Cees:

  Magnesium is ook een goede deodorant. Het wordt onder de oksels zeer goed opgenomen. Zo ook aan de binnenkant van de ellebogen, de knieholte en onder de voeten.
  Ik bestel 25 kg magnesium bij http://www.zechsal.eu en gebruik dit in bad en maak er een sole van. Neem daartoe mineraalwater of gedestilleerd water. Verwarm dit ( niet koken ) en voeg zolang vlokken toe tot het verzadigd is. Dit kost ongeveer 30 cent voor 100 ml.

 64. stefan:

  ik eet regelmatig brazilnoten (/paranoten), resp. 2 of meer per dag (of wanneer ik er aan denk, voel wanneer ik er nood aan heb).

  Verder denk ik aan : Sesamzaad ongepeld Raw Superfood
  Een veelzijdig zaadje!
  Sesamzaad bevat een goede bron van eiwitten en onverzadigde vetzuren, voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte. Sesamzaad bevat ook veel mineralen zoals koper, magnesium en calcium. Hierdoor is sesamzaad een gezonde toevoeging op uw dieet.

 65. Miep:

  Te weinig aan magnesium geeft enorme problemen met het lichaam, spreek uit ervaring.
  Mijn lichaam was langzaam aan het opgeven verkrampte spieren moeheid en allerlei rare klachten .
  heb een mdl arts die dit zag en die heeft maatregelen genomen (er zijn maar weinig artsen in Nederland die het erkennen).
  Heb bijna een jaar elke twee weken een infuus met 7500mg magnesium gehad en begin eindelijk op te knappen.
  Zou willen dat meer artsen dit erkennen of zich ermee bezig gaan houden.ze weten niet wat voor verlichting het voor de mensen geeft.
  mijn probleem was dat mijn darmen het te snel weer uitscheiden bij orale inname, dus ik oester er drastische maatregelen worden genomen.
  Nu hou ik het bij met eens in de 4 of 6 weken een infuus, kan ook injecteren maar die zijn heel pijnlijk.
  Dus geachte artsen verdiep u zich eens hierin dan worden er een hoop mensen weer gelukkig en pijnlijk.

 66. Willemke:

  Hallo,
  Ik heb de meeste commentaren gelezen. Ik neem al jaren magnesiumtabletten want als ik dit niet doe verkrampen al mijn spieren. Zelfs die van mijn borstkas. Maar het probleem is dat je darmen niet alle magnesium opnemen en er veel verloren gaat. Daardoor duurt het ook maanden voor je de effecten van magnesiumpillen ervaart en minstens 6 maanden voor je bloedwaarden aangeven dat je magnesium terug verhoogd is. Een -eventueel- teveel aan magnesium is niet schadelijk want je lichaam zorgt ervoor dat dit teveel uit gescheiden wordt. Dus nee je kan niet teveel magnesium opnemen. Of je via de huid iets kan opnemen daar ben ik nog niet achter maar ik denk het wel. Ik ben pas begonnen met magnesiumolie op aanraden van mijn acupuncturist. Ik hoop dat het resultaat geeft zodat ik die pillen kan stoppen. Want zelfs nu heb ik nog regelmatig krampen ondanks de magnesiumpillen. Voor iemand die meer vertrouwd op magnesiumpillen, ik heb de beste ervaring met Bio-magnum. Maar dat zal misschien ook persoonlijk zijn.
  Om nog te reageren op de mensen die vinden dat we voldoende magnesium binnenkrijgen via onze voeding, dat kan misschien wel waar zijn maar niet iedereen neemt dit zomaar op. Zo zijn er ook mensen die absoluut op hun cholesterol letten en geen vetten eten maar toch een sterk verhoogde cholesterol hebben. Het ligt er aan welk defect je systeem kan vertonen nietwaar.

 67. Walando:

  Heb t geholpen bij je dochter (toen 13 met autisme?)

 68. ikkiebikkiebeesjuuuuh:

  Hallo medemens,

  Hierbij een kort verslag van mijn persoonlijke ervaringen met Vita Totaal magnesiumtabletten (1 tablet =100% ADH voor Mg):

  Vermindert plotselingen spierkrampen. Vooral in bed bij overstrekken van de benen. Dit is absoluut een positief effect; neem ik géén pil, dan keren de krampklachten snel terug.

  Tegen mijn depressie werkt het mijns inziens ook. Het neemt merkbaar somberheid weg. Ook stemmingswisselingen lijken minder heftig voor te komen; een goede gemoedstoestand predomineert.

  Ten aanzien van autisme lijkt het een prikkelfilter met dempend effect te geven. Minder last van gevoels-, geluids- en visuele redundantie; Informatie die voorheen storend was, is nu enigszins verrijkend of lijkt niet langer meer storend te zijn. Het neemt echter absoluut het autisme niet weg, maar zorgt ervoor dat zowel de inner- als uiterwereld leefbaarder wordt en de fijne kanten van autisme (ja, die zijn er ook) meer vrij komen. Onder deze fijne kanten versta ik:
  -creativiteitstoename (het echt creëren van dingen)
  -achtzaamheid: op een positievere manier bewust worden van omgeving
  -strijdbaarheid en controlewinst
  -meer plezier aan innerwereldactiviteiten (dagdromen, fantaseren, relativeren, filosoferen, redeneren oftewel dagfarefireren.
  -hoger concentratievermogen
  -minder last van andere mensen
  -opgewekter
  Op andere autismegerelateerde zaken heeft het supplement naar mijn idee geen invloed.

  Over het algemeen lijkt de factor “energierijker gevoel” echter de grootste winst van het magnesiumsupplement. Een energierijk gevoel kan alle boven beschreven effecten vergroten. Concluderend ben ik in de veronderstelling dat het effect van magnesiumsupplement op het complete zenuwstelsel het meest positief weegt.

 69. Lies van Asselt:

  Ik heb vanaf het begin heftige jeuk van de magnesiumspray. Op welke plek ik het ook gebruik. Is dat normaal? Ik heb het echt een tijdje met tussenpozen gebruikt, maar het blijft. Heeft het nut om het te verdunnen en kan ik er dan aan wennen?

 70. hanny:

  Mag je magnesium citraat tabletten oplossen in water?

 71. Porli:

  Ik woon in Veendam.
  Ik loop op blote voeten vaak in mijn tuin. De opname gaat dus direct via de bron. Nooit last van genoemde symotonen. Mensen moeten vaker komen wandelen in Veendam. Dat kost minder om te kopen. Welkom dus in Veendam

 72. Wesley Koot:

  Wie heeft er al van hépar mineraalwater gehoord? Zou Grote hoeveelheid Mg bevatten. Wij gebruiken het in beperkte dosis (15 ml op 150 ml Melk) voor ons drie maanden oude zoontje die last heeft van een moeizame stoelgang. En hij slaapt met moeite in ’s avonds… Misschien komt er hier dan ook beterschap?

 73. Anne-Marie:

  Mijn zoon had zeer ernstige acne, hij slikt medicijnen maar hij ging ook regelmatig in een bad met magnesiumsulfaat. Dit deed zijn huid zichtbaar goed!

 74. Fabienne:

  Doordat ik veel sport en veel eiwitten tot me neem kreeg ik veel last van acne. Sinds dat ik elke dag magnesium slik is dit probleem opgelost.
  Dus heb je last va puistjes, probeer het. Gewoon bij de kruitvat of Etos een potje magnesium tabletten kopen. Na een paar weken ben.je er vanaf.

 75. Tim:

  Ik neem al jaren extra magnesium in. Ik denk dat het zeker nodig is als je sport.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?