RSS

Senaat VS stemt in met debat zorgstelsel

ma, nov 23, 2009

Politiek en Samenleving

Senaat VS stemt in met debat zorgstelsel

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag in een procedurele stemming met nipte meerderheid ingestemd om het debat te openen over het hervormingsplan voor de volksgezondheid. Het debat begint op 30 november.

De eerste horde voor het belangrijkste binnenlandse beleidsdoel van president Barack Obama werd hiermee genomen. De benodigde zestig stemmen kwamen van alle zestig Democratische Senaatsleden. Eerder op de dag werd langzaamaan al duidelijk dat de laatste twee Democraten met twijfels motie zouden steunen. Blanche Lincoln en Mary Landrieu lieten wel weten dat ze het definitieve hervormingsplan pas steunen als er veranderingen in aangebracht worden. Van de Republikeinen stemden er 39 tegen de motie en een onthield zich van stemmen.

Na het debat stemt de Senaat over het plan. Het Huis van Afgevaardigden stemde eerder al voor zijn eigen versie van het plan. Beide kamers moeten het daarna eens worden over een versie en die wordt opnieuw in stemming gebracht in beide kamers van het Congres. Bij goedkeuring kan Obama zijn handtekening onder de wet zetten of een veto uitspreken. De president heeft gezegd ervan uit te gaan dat de wet nog voor het eind van het jaar rond is.

Ziektekostenverzekering
Zodra de noodzakelijke wetgeving over een nieuw gezondheidsstelsel is aangenomen zouden circa 31 miljoen Amerikanen die nu nog zonder ziektekostenverzekering zitten, de beschikking krijgen over zo’n verzekering.

Deze week werd bekend, dat de kosten van het hervormingsplan de komende tien jaar op 849 miljard dollar (bijna 570 miljard euro) neerkomen. Obama had de kosten eerder beraamd op 900 miljard dollar.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?