RSS

Groene stroom krijgt gratis voorrang op net

Groene stroom krijgt gratis voorrang op net

Duurzame energie krijgt voorrang op het Nederlandse elektriciteitsnet. Dat kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet, maar de producenten van de groene stroom draaien niet op voor de kosten die dat met zich brengt.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vindt dat de kosten van het zogeheten congestiemanagement, geraamd op 30 miljoen tot 47 miljoen euro per jaar, gedragen moeten worden door de producenten van „grijze” stroom.

„Groen hoeft niet te betalen voor zijn eigen voorrang”, schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer. Bij congestie verminderen centrales in een gebied waar het net overbelast is, de productie. Producenten elders moeten dan meer gaan produceren. Dat zogeheten opregelen is kostbaar.

Directeur Hans Grünfeld van VEMW, de organisatie van grootverbruikers van energie, is positief over de inzet van Van der Hoeven, maar is er niet helemaal gerust op dat de eindgebruikers van energie niet alsnog een flinke rekening moeten betalen. Het is volgens hem nog onduidelijk hoe de door de minister voorgestelde toerekening van de kosten in de praktijk zal uitpakken en de raming daarvan lijkt hem erg laag. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?