RSS

Kroes: Vrouw moet EU-president worden

di, nov 17, 2009

Politiek en Samenleving

Kroes: Vrouw moet EU-president worden

BRUSSEL – “De juiste man op de juiste plek is vaak een vrouw.” Met deze aanbeveling hebben zich drie Brusselse topvrouwen gemengd in het debat over de toekomstige voorzitter van de Europese Raad. De functionaris, ook wel aangeduid als de ‘president van Europa’, wordt donderdag tijdens een speciale EU-top aangewezen.

Volgens de vrouwen, naast Kroes ook de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margot Wallström, en Diana Wallis (vicevoorzitter van het Europees Parlement) „wordt het tijd dat woorden daden volgen als het gaat om de benoeming van vrouwen in leidinggevende functies in de Europese Unie.”

In een opiniestuk in de Financial Times schrijven de drie dat het hen opvalt dat wellicht alleen mannen in aanmerking zullen komen voor de toppositie. Er zijn genoeg politiek actieve vrouwen die in aanmerking komen voor de topfuncties, aldus de drie.

Al weken circuleren namen van mannen als premier Jan Peter Balkenende en de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Ook de bijna 72-jarige vrouw Vaira Vike-Freiberga, voormalig president van Letland, zou in beeld zijn voor een van de functies. De voormalige Ierse premier Mary Robinson is ook wel eens genoemd voor de post van EU-president.

Door vrouwen in de topbanen te benoemen wordt Europa volgens Kroes, Wallström en Wallis “rijker en representatiever” en komt de EU “dichter bij zijn burgers”. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?