RSS

Houtkap in de Amazone neemt sterk af

vr, nov 13, 2009

Wetenschap en Natuur

Houtkap in de Amazone neemt sterk af

RIO DE JANEIRO (IPS) – De houtkap in het Braziliaanse Amazonewoud is sterker gedaald dan verwacht. Van augustus 2008 tot juli dit jaar verdween 7000 vierkante kilometer bos, dat is bijna de helft minder dan in de twaalf maanden voordien.

Het is voor het eerst dat het Amazonewoud zo weinig bomen verliest sinds de metingen begonnen in 1988. De Braziliaanse overheid houdt de houtkap in de gaten via satellietbeelden. Volgens de regering zit het land op schema in zijn actie voor bosbeheer. Sinds 2004 gaat de houtkap in het Amazonewoud steeds sneller achteruit. Als het land dit tempo aanhoudt, dan is de houtkap tegen 2020 verwaarloosbaar klein, zegt onderzoeker Adalberto Veríssimo van het Instituut voor Mens en Milieu in het Amazonewoud.

De daling heeft deels met de wereldwijde economische crisis te maken, geeft hij toe. Landbouwbedrijven kapten minder bomen om bijvoorbeeld runderen en soja te kweken omdat de vraag naar rundvlees en soja daalde. Maar nog belangrijker zijn de “harde maatregelen” van voormalig milieuminister Marina Silva (2003-2008) en haar opvolger Carlos Minc, aldus Veríssimo. Zo wordt de controle toegespitst op de 43 gemeentes waar de houtkap het snelst ging en kwam er een embargo op producten van landbouwbedrijven die de milieuwetten overtreden.

Op de internationale markt raken leveranciers met fout hout hun waar ook steeds moeilijker kwijt. En door de klimaatwijziging besteedt ook de pers steeds meer aandacht aan dehoutkap, zegt Veríssimo. Brazilië gaat het resultaat uitspelen op de belangrijke VN-Klimaattop volgende maand in Kopenhagen, zegt Dilma Rousseff, kabinetschef van president Lula da Silva. Brazilië is een van de grootste CO2-uitstoters ter wereld.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?