RSS

Rotterdam plant duurzaamste gebouw van Nederland

vr, nov 6, 2009

Wetenschap en Natuur

Rotterdam plant duurzaamste gebouw van Nederland

De stad Rotterdam heeft onlangs een schare van prachtige groene ontwerpen vrijgegeven voor een stadhuis dat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Dit zal het meest duurzame stadhuis van Nederland moeten worden.

De stad heeft ontwerpers de uitdaging opgelegd om iets spectaculairs en efficients te bedenken, het moet wel uit duurzaam materiaal bestaan, het moet te gebruiken zijn voor verschillende type mensen en evenementen en het moet haar eigen energie genereren.

rotterdam_claus-2

Claus en Kaan Architecten
Dit heldere ontwerp is een dun open gebouw dat bestaat uit glas en staal met hoge ramen. Het structuur maakt zeer efficiënt gebruik van daglicht. Zonnepanelen staan gemonteerd op het dak alsmede een “groen dak”. Niet alleen zorgt dit gebouw voor haar eigen energie, maar het is ook erg efficiënt met energie.

rotterdam_mecanoo-2

Mecanoo Architecten
Mecanoo behoudt de stijl van het bestaande gemeentelijke monument en renoveert de look van het gebouw voor een continuerende stijl. De toren staat als een apart gebouw en op het dak staat een elektrostatisch wind omvormer die energie genereert voor het gebouw. De parkeergarage is ingericht voor elektrische auto’s en ventileert het hele gebouw. Energie effectiviteit en daglicht zijn ook belangrijke elementen, het gebouw gebruikt spiegelballen die licht
reflecteren vanuit glasvezelkabels en naar de werkplekken stuurt.

rotterdam_meyer-2

Meyer en van Schooten Architecten
Dit koolstofneutraal ontwerp focust zich op energie- efficien en daglicht. Ook bevat het een koelingcentrum in de parkeer garage. Het effect op de omgeving zal minimaal blijven tijdens de constructie, de materialen die gebruikt worden zijn gevoelig voor de omgeving. Het ontwerp geeft speling in de kamer opbouw en kan zich aanpassen als de eisen veranderen.

rotterdam_oma-2

OMA
Het voorstel van OMA is een moderne kijk op het kubisme en bevat een begane grond die een extensie is van een publieke ruimte. Een stalen structuur gemaakt van kleine standaard componenten laat toe dat het gebouw efficiënt gebouwd kan worden. Het gebouw zal regenwater verzamelen zodat dit in het gebouw gebruikt kan worden. Het atrium zal functioneren als de longen van het gebouw, zorgend voor ventilatie en temperatuur controle.

rotterdam_search-3

SeARCH
Het voorstel van SeARCH is heel wat anders dan de traditionele ontwerpen en is gekenmerkt door de parabool vormige gestaltes bovenop de vierkante basis. Het interieur wordt gekenmerkt door “levende muren” en de gebouwen zullen voorzien worden van wind energie en zullen energieneutraal zijn. Het ontwerp krijgt ook hoge scores toegekend via het BRE Environmental Assesment Method. (Via Inhabitat)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?