RSS

Ruimtevaartorganisaties en google zoeken manieren om bossen te redden

wo, okt 28, 2009

Wetenschap en Natuur

Ruimtevaartorganisaties en google zoeken manieren om bossen te redden

Ruimtevaartorganisaties en Google helpen mee aan een internationaal project dat bossen in de gaten houdt via satellieten om zodoende het milieu te beschermen, aldus het hoofd van Group On Earth Observations (GEO) vorige week.

De ontbossing van Brazilië tot Indonesië wordt verweten ongeveer voor een vijfde van alle broeikasgassen uitgestoten door mensen te zorgen. Planten nemen koolstof op wanneer zij groeien en laten dit los wanneer ze verbranden of verrotten.

“De enige manier om bossen efficiënt te controleren is vanuit de ruimte” zegt Jose achache, directeur van de Group On Earth Observations (GEO) die ruimtevaartorganisaties zoals NASA en overheden graag samen ziet samenwerken om de bossen in de gaten te houden.

Het beoogde systeem zal er naar streven om jaarlijkse schatting te maken van koolstof voorraden in de bossen, dit wordt dan vergeleken met de huidige vijf jaarlijkse cyclus. Google, die satelliet beelden aanbiedt via haar Google Earth website wil graag meehelpen aan zo’n project, verteld Achache aan Reuters in een telefooninterview vanuit Londen. Details hierover zullen in November vrijgegeven worden.

NASA, ESA.
De Amerikaanse NASA en de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) alsmede de ruimtevaartorganisaties van Japan, Duitsland, India, Italië en Brazilië zullen allen meedoen aan het project. De kosten zullen laag zijn, zegt AChache, omdat de satelliet informatie die nodig is al verzameld wordt voor andere doeleinden. Ongeveer 80 landen en alle VN organisaties zijn lid van de GEO.

Het project zal in zeven landen beginnen in het jaar 2009-2010, namelijk Australië, Brazilië, Kameroen, Guyana, Indonesië, Mexico en Tanzania – gebaseerd op satelliet foto’s die in de laatste maanden genomen zijn. De satelliet beelden van de V.S Landsat dateren terug tot 1972, hierdoor is het mogelijk om de ontbossing in kaart te brengen, door de oude beelden te vergelijken met de nieuwe. Het basisjaar 1990 zal misschien gebruikt worden, dit gaat samen met het Kyoto Protokol op industriële uitstoot.

Een klimaat pact van 190-landen dat in December wordt afgesloten in Kopenhagen zal waarschijnlijk een plan bevatten om de ontbossing in tropische landen af te laten nemen. Het zou kunnen dat er een prijs op de koolstof in bomen die ontbost worden komt. “Investeerders willen een vorm van garantie zien dat het geld dat ze in de bossen steken ook daadwerkelijk in de bossen blijft” Aldus Achache.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?