RSS

De hoofdrolspelers van Kopenhagen

De hoofdrolspelers van Kopenhagen

Van 7 tot 18 december staat Kopenhagen in het teken van de VN-klimaatconferentie. Landen moeten er een overeenkomst bereiken om hun CO2-uitstoot te beperken. Het klimaatakkoord moet een opvolger voor Kyoto worden. Wij stellen daarom even de hoofdrolspelers aan je voor.

1. China

  • Jaarlijkse uitstoot: 6,8 miljard ton – 5,5 ton per persoon
  • WAT BELOOFT CHINA?

Op een VN-top in New York op 22 september verraste de Chinese president Hu Jintao de andere deelnemers met een belofte om de CO2-uitstoot van zijn land tegen 2020 aanzienlijk te verminderen. Hoewel niemand weet wat dat precies inhoudt, maakte China toch een goede indruk. Het land beschikt over de snelst groeiende economie ter wereld en dus gaat ook de CO2-uitstoot er razendsnel omhoog. China is nu al de grootste vervuiler ter wereld, maar als we hun totale uitstoot delen door het aantal inwoners ligt China ver achter op de Verenigde Staten. De snel ontwikkelende landen in Azië zijn dan ook van mening dat industrielanden als de VS historisch een grotere verantwoordelijkheid dragen op het vlak van global warming. China belooft ook om het aandeel van niet-fossiele brandstoffen tegen 2020 met 15 procent te doen stijgen.

  • WAT EIST CHINA?

Alle rijke industrielanden moeten hun CO2-uitstoot tegen 2020 met minstens 40 procent verminderen in vergelijking met hun niveau in 1990. Ze moet ook veel meer investeren in steun en groene technologieën voor ontwikkelingslanden.

2. Verenigde Staten

  • Jaarlijkse uitstoot: 6,4 miljard ton – 21,2 ton per persoon
  • WAT BELOVEN DE VERENIGDE STATEN?

De verkiezing van president Barack Obama was een goede zaak voor de onderhandelingen in Kopenhagen. Obama beloofde meteen om de Amerikaanse uitstoot tegen 2020 te reduceren tot het niveau van 1990. Tegen 2050 moet die uitstoot al 80 procent lager liggen. Voor 2020 spreken we over een afname van 14 procent in vergelijking met 2007. Zo komt het Amerikaanse klimaatplan ongeveer overeen met wat Bill Clinton in Kyoto twaalf jaar geleden beloofde. Onder George W. Bush werden die plannen echter nooit gerealiseerd. Ook nu is het niet zeker of de wet van Obama voor de start van de conferentie in Kopenhagen door de senaat kan geraken. Op de voorbije bijeenkomsten van de VN klonk ook Obama al een stuk minder concreet. Toch benadrukte hij in september nog dat de tijd dat de Verenigde Staten zouden dwarsliggen voorbij is.

  • WAT EISEN DE VERENIGDE STATEN?

Ze willen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. “Alle grote vervuilers zullen samen moeten handelen als we deze uitdaging willen aangaan”, zei Obama.

3.  Europese Unie

  • Jaarlijkse uitstoot: 5,03 miljard ton – 10,2 ton per persoon
  • WAT BELOOFT EUROPA?

Een jaar voor de klimaatconferentie in Kopenhagen beloofden Europese regeringsleiders om de CO2-uitstoot van de Europese Unie tegen 2020 met 20 procent te doen dalen in vergelijking met 1990. Dat percentage kan stijgen naar 30 procent als ook de andere landen grote inspanningen leveren. De Europese Unie zet vooral de VS onder druk om hun voorbeeld te volgen. Europa is ook bereid om ontwikkelingslanden te steunen om hun CO2-uitstoot te beperken en om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Uitgerekend de armste landen ondervinden nu al hinder van overstromingen en hittegolven. Volgens de Europese Unie zal rond 2020 jaarlijks 100 miljard euro nodig zijn om deze landen te steunen. Europa wil tegen 2012 al vijf tot zeven miljard vooruitbetalen.

  • WAT EIST EUROPA?

Ontwikkelingslanden moeten op hun beurt hun stijgende CO2-uitstoot tegen 2020 met 15 tot 30 procent beperken.

4. Rusland

  • Jaarlijkse uitstoot: 1,7 miljard ton – 11,9 ton per persoon
  • WAT BELOOFT RUSLAND?

Zoals wel vaker springt Rusland er een beetje uit als het op politieke beslissingen aankomt. Zo belooft president Dmitry Medvedev eigenlijk dat de Russische CO2-uitstoot tegen 2020 zal stijgen. Sinds de val van de Sovjet-Unie is de Russische uitstoot immers in elkaar gestort. In 2007 lag de totale CO2-uitstoot nog 34 procent onder het niveau van 1990. Daarom belooft Medvedev dat de uitstoot tegen 2020 nog steeds 10 tot 15 procent onder dat niveau zal liggen.

  • WAT EIST RUSLAND?

Vladimir Poetin zei in september dat Rusland geen enkel klimaatpact zal aanvaarden als grote vervuilers als de Verenigde Staten of China het niet zouden ondertekenen.

5. India

  • Jaarlijkse uitstoot: 1,4 miljard ton – 1,2 ton per persoon
  • WAT BELOOFT INDIA?

Als er een klimaatplan komt zal India geen internationale doelen aanvaarden. Het land is bereid om zelf te doen wat het kan om de CO2-uitstoot te verminderen, maar weigert inmenging van de rest van de wereld. Volgens milieuminister Jairam Ramesh zal de CO2-uitstoot per persoon nooit de hoeveelheid bereiken van de grote industrielanden.

  • WAT EIST INDIA?

Net als China wil ook India dat de industrielanden hun CO2-uitstoot tegen 2020 met minstens 40 procent verminderen. Ramesh denkt dat iedereen zijn ambities voor Kopenhagen ook wat moet aanpassen, omdat de verwachtingen anders te hoog zullen zijn.

6. Japan

  • Jaarlijkse uitstoot: 1,4 miljard ton – 11,0 ton per persoon
  • WAT BELOOFT JAPAN?

De nieuwe premier Yukio Hatoyama wil de Japanse CO2-uitstoot tegen 2020 met 25 procent verminderen in vergelijking met 1990. Daarmee verscherpt hij de doelstellingen van de vorige regering. Japan is ook bereid om meer financiële en technologische steun te bieden dan in het verleden.

  • WAT EIST JAPAN?

Om deze beloften na te komen, moet er in Kopenhagen een ambitieuze deal op tafel liggen.

Australië ontbreekt op onze lijst, maar ook dat land zal een grote impact op de onderhandelingen hebben. Geen enkel land stoot meer CO2 per persoon uit dan Australië. De Australische regering beloofde echter wel al dat ze de uitstoot van hun land zou aanpakken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , , , , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?