RSS

Mediacite: een nieuw duurzaam winkelcentrum in België

ma, okt 19, 2009

Wetenschap en Natuur

Mediacite: een nieuw duurzaam winkelcentrum in België

Later deze maand zal Médiacité, een nieuw entertainment- en winkelcentrum met enkele leuke energiezuinigekenmerken worden geopened in Luik, België.

Médiacité ligt in het centrum van Luik en dichtbij het nieuwe treinstation Gare des Guillemins. Verwacht wordt dat Médiacité de stad op economisch en cultureel niveau een sterk impuls gaat geven. Met een mooi en duurzaam design en geavanceerde materialen hoopt men dat dit entertainment en winkelcentrum een populaire bestemming voor het winkelend publiek gaat worden.

mediacite-02

Centraal gelegen en makkelijk bereikbaar voor voetgangers, fietsers en de ongeveer 1,000 bussen die er dagelijks langskomen. Hierdoor hoeft men niet met eigen vervoer te komen en zal er ook op deze manier minder koolstof uitgestoten worden. Het volledige winkelcentrum is voorzien van EFTE met veel ramen in het plafond om het gebouw te voorzien van natuurlijk licht.

Regenwater wordt verzameld op het dak en opgeslagen, afvalmateriaal wordt gesorteerd en vooral effectief gebruik van de energie hebben de makers van het gebouw als een prioriteit beschouwd. Hiervoor zijn diverse maatregelen getroffen. Winkels hebben maar een beperkte toegang tot de elektriciteit, er zijn speciale high-efficiency gasboilers ingebouwd, om gas zo effectief mogelijk te gebruiken, alsmede semi-reflectieve transparant raammaterial om er voor te zorgen dat er niet teveel onnodige warmte binnen wordt gehouden.

Het centrum zal ruimte bieden aan winkels, een postkantoor, een ijsbaan, een bioscoop, een bowling baan, restaurants en bedrijven. De designer van het gebouw is architect Ron Arad en hij is geassisteerd door Chapman Tayler en RTKL. Médiacité heeft inmiddels al internationale al erkenning gekregen. De opening van het centrum is op 20 oktober. (Via Inhabitat)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

 1. anja:

  kan ik het adres krijgen van médiacité in luik aub

 2. g.onderstal:

  7, Boulevard Raymond
  4020
  Luik
  +32 (0)4 3411212
  dit is het adres

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?