RSS

Eerste Hulp bij Idealen

ma, okt 12, 2009

Wetenschap en Natuur

Eerste Hulp bij Idealen

Particuliere initiatieven en overheden kunnen elkaar versterken en aanvullen, maar de overheid zou hierin meer ondersteuning kunnen bieden. Dat is de uitkomst van de Idealendag die zaterdag in Amsterdam werd georganiseerd door GreenWish, Impulsis en Trouw.

Ruim 700 gemotiveerde initiatiefnemers met projecten in binnen- en buitenland gingen met elkaar, met overheden, bedrijven en ondersteunende organisaties in gesprek.

Zij zien wat er beter kan
Nederland bruist van de goede initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling, maar initiatiefnemers voelen zich onvoldoende gesteund door de overheid. Zij zoeken nieuwe wegen om hun idealen te realiseren.

Pieter Winsemius, oud minister van VROM en medeoprichter van de Publieke Zaak, stak in zijn toespraak de initiatiefnemers een hart onder de riem: “Idealisten zitten precies tussen tevreden en ontevreden mensen in: ze zien wat er beter kan, en pakken dat vervolgens zélf op”. Hij benadrukte de noodzaak om als overheid gehoor en begeleiding te geven aan actieve burgers die constructief aan de slag willen.

Kees Vendrik van GroenLinks riep de overheid op meer te durven experimenteren. Particuliere initiatieven brengen wellicht risico met zich mee, maar als er geen fouten gemaakt mogen worden, veranderd er ook niets. De rol van de overheid moet niet alleen liggen in het verstrekken van subsidie, maar vooral ook het faciliteren van burgerinitiatieven.

Netwerken is ook winnen
Naast discussie was netwerken de rode draad van de dag. Initiatiefnemers grepen de kans om met elkaar en ondersteunende organisaties ervaringen uit te wisselen en advies in te winnen. Ondersteuners waren onder de indruk van de betrokkenheid en diversiteit van de deelnemers.

De Idealendag werd afgesloten met de prijsuitreikingen van de Idealenwedstrijd 2009. Het Training centre for sustainable chicken farming won de 1e prijs idealen buitenland t.w.v. €7.500. Dit initiatief stelt boeren in Kameroen in staat om effectiever en duurzamer te werken en meer inkomen te generen. De winnaar Idealen Binnenland was de HUB shop, een winkelconcept dat duurzame ondernemers van over de hele wereld een kans geeft om de Nederlandse consument te bereiken en producten te testen zonder een grote marge te verliezen aan een winkelier. De Publieksprijs t.w.v €5.000 ging naar “Een veilige haven”, een project dat straatkinderen in Peru ondersteunt.
Het slotwoord kwam van Rinske van Noortwijk, vertegenwoordiger van de organisatoren GreenWish, Impulsis en Trouw: “Prijzen winnen is mooi, subsidie is fijn, maar als je een goed netwerk hebt, kan je samen veel meer bereiken!”

Deelnemers van de dag en andere geïnteresseerden kunnen nog een aantal weken op www.idealendag.nl ideeën uitwisselen en elkaar ontmoeten.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?