RSS

Obama wint Nobelprijs voor de Vrede

Obama wint Nobelprijs voor de Vrede

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Amerikaanse president Barack Obama. Dat heeft het Nobelcomité in de Noorse hoofdstad Oslo vrijdag bekendgemaakt. Obama krijgt de onderscheiding voor zijn ,,buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken”.

In de 263 dagen dat Obama nu president is, bereikte hij volgens het comité genoeg om de prijs te verdienen. Op vragen van de pers of de prijs niet te vroeg is uitgereikt, antwoordde comitévoorzitter Jagland: „We reiken de prijs niet uit voor wat er mogelijk in de toekomst gebeurt, maar voor wat hij in het afgelopen jaar heeft gedaan. We hopen dat dit zal versterken wat hij probeert te doen.”

Het comité, met de Noor Thorbjörn Jagland aan het hoofd, hechtte vooral belang aan Obama’s visie en werk voor een wereld zonder nucleaire wapens. Jagland verklaarde dat Obama een ,,nieuw klimaat heeft geschapen in de internationale politiek”. En: ,,Slechts zeer zelden heeft een persoon in dezelfde mate als Obama de aandacht van de wereld getrokken en zijn volk hoop op een betere toekomst gegeven.”

Obama is de vierde Amerikaanse president die de prijs krijgt, na Theodore Roosevelt (in 1906), Woodrow Wilson (1919) en Jimmy Carter (2002). Hij is de tweede zwarte Amerikaan die de prijs krijgt, na Martin Luther King Jr., in 1964. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. evi:

    Ik hou van Obama. maar het is een beetje te vroeg uitgereikt. Ze hadden er beter een paar jaar mee kunnen wachten. Volgens mij zit er een obama-fan in het comité.
    WE LOVE OBAMA

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?