RSS

Boeddhistisch Filmfestival Europa

Boeddhistisch Filmfestival Europa

Van zaterdag 3 t/m maandag 5 oktober vindt in Amsterdam de vierde editie plaats van het Boeddhistisch Film Festival Europa. De openingsfilm The Light of Asia, met speciaal gecomponeerde, live muziek draait zaterdag, 20.30 uur in Pathé Tuschinski. De andere voorstellingen en programma onderdelen zijn in De Balie, Amsterdam.

Het Boeddhistisch Film Festival Europa is een uniek platform, omdat het zich richt op kwaliteitsfilms die raakvlakken hebben met spiritualiteit en boeddhistische inzichten.

Het Programma

Zaterdag 3 oktober: The Light of Asia
Het klassieke religieuze epos The Light of Asia (Prem Sanyas) uit 1925 werd geregisseerd door Franz Osten en Himansu Rai. Het is een van de eerste speelfilms over het leven van de Boeddha. Een oude Indiase man in Mumbai vertelt het verhaal aan Europese toeristen. Gautama, de verwende zoon van koning Suddodhana en koningin Maya, verlaat het paleis en zijn prachtige vrouw Gopa en kiest voor een leven van spirituele rijkdom en verlichting. Voor de film is nu een eigentijdse soundtrack gecomponeerd, die in Pathé Tuschinski live wordt uitgevoerd.

Zondag 4 en maandag 5 oktober
In De Balie wordt debatten gehouden, en is er een jongerenprogramma van Bodhitv.nl te zien. Tevens is er een ode aan Simon Vinkenoog en een hommage aan de vorig jaar overleden Ritsaert ten Cate. En natuurlijk draaien er speelfilms, korte films en documentaires; over of in de geest van het boeddhisme.

Een kleine greep uit het aanbod:
Un Buda:

Een speelfilm van de Argentijnse regisseur Diego Rafecas. Na tegenslagen, desillusies en een tragedie reist een jongeman naar een Zentempel in de bergen.

Cherry Blossoms: Een teder, intens en ontroerend liefdesverhaal over een ouder echtpaar van de Duitse regisseur Doris Dörrie (Nackt, Männer…).

Dream: De nieuwe speelfilm van Kim Ki-duk (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring), doordrenkt van de authentieke boeddhistische cultuur van Korea. Jin ontdekt dat zijn dromen en nachtmerries werkelijkheid worden voor een jonge vrouw.

Tulku: Een persoonlijke documentaire van Gesar Mukpo. De zoon van Chögyam Trungpa Rinpoche, een Tibetaanse meester die van grote invloed was op de beat generation, geldt als de reïncarnatie van de Boeddhistische meester van zijn vader. Door zijn opvoeding in het westen staat Mukpo tussen twee werelden.

Locaties:

  • Pathé Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam
  • De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Meer informatie: www.bffe.org/nl/

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?