RSS

Agrobosbouw kan voedselproductie in Afrika helpen

Agrobosbouw kan voedselproductie in Afrika helpen

Wetenschappers pleitten tijdens het laatste World Agroforestry Congress voor het planten van bomen als oplossing voor voedseltekorten.

Daarvoor zou met name de Faidherbia albida (acacia albida) gebruikt kunnen worden. “De bladeren van de Faidherbia albida laat zijn bladeren vallen in het regenseizoen en behoudt ze in het droge seizoen, dus de boom neemt geen licht weg van de gewassen”, zei Wangari Mathaai van de Green Belt Movement.

Volgens Dennis Garrity, directeur van het World Agroforestry Centre in Nairobi, is uit projecten in Niger gebleken dat het planten van bomen werkt. “Zo’n vijf miljoen boeren in de Sahel zaaien nu hun gewassen onder de Faidherbia. In Malawi gebruiken een half miljoen boeren de boom om de opbrengst van hun oogst te verhogen.”

Volgens Peter Minang, coördinator van het Alternatives to Slash and Burn Partnership, zorgt de Faidherbia met zijn bladeren voor 300 kilo natuurlijke meststof per hectare. De Faidherbia en andere bomen kunnen bovendien een alternatieve bron van inkomsten zijn. Ze leveren hout, houtskool, fruit, noten of producten zoals cacao, koffie, thee of rubber. (IPS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?