RSS

India bereid tot ‘vrijwillige’ uitstootbeperking

India bereid tot 'vrijwillige' uitstootbeperking

India is bereid op vrijwillige basis eenzijdige maatregelen te treffen om de groei van zijn uitstoot van broeikasgassen in te perken. Het land zou daartoe ook doelstellingen willen vastleggen. Volgens de Indiase website Indiatimes denkt milieuminister Jairam Ramesh na over een wetsvoorstel in die zin.

India is tegen elke internationale afspraak die zou vastleggen hoeveel koolstofdioxide het land in de toekomst nog mag uitstoten. De Indiase argumenten zijn bekend: India is niet verantwoordelijk voor het broeikasprobleem, ondanks de economische vooruitgang zal het ook de komende decennia per inwoner veel minder broeikasgassen blijven uitstoten dan de rijke landen, en het land moet snel kunnen blijven groeien om zijn bevolking uit de armoede te halen.

Maar India lijkt zijn afwijzing van uitstootbeperkingen te willen verzachten om niet de schuld te krijgen van een mogelijke mislukking van de klimaatconferentie van eind dit jaar in Kopenhagen. Op die bijeenkomst moet de internationale gemeenschap een akkoord sluiten over een opvolger van het protocol van Kyoto, een verdrag dat de uitstoot van broeikasgassen internationaal aan banden legt. Kyoto legde enkel de industrielanden uitstootbeperkingen op, maar die eisen dat nu ook opkomende landen als China en India mee in het bad gaan.

Lijst met ideeën
Milieuminister Ramesh zou een wetsvoorstel overwegen dat algemene, richtinggevende doelstellingen bevat, die niet bindend zijn. Ramesh denkt onder meer aan een voornemen om tegen 2030 15 procent van alle elektriciteit in het land op te wekken met hernieuwbare bronnen. India zou er ook naar kunnen streven tegen die tijd alle overheidsgebouwen energiezuinig te maken, of een bepaald aandeel van de Indiase landbouwgrond voor te bestemmen voor biolandbouw.

Volgens Ramesh zou India zich daarmee in de aanloop naar Kopenhagen constructief opstellen en duidelijk maken dat het een eerlijke en evenwichtige overeenkomst wil. Met het voorstel in hun zak zouden de Indiase onderhandelaars meer manoeuvreerruimte krijgen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?