RSS

Klimaatsteun aan ontwikkelingslanden moet in de EU-begroting

Klimaatsteun aan ontwikkelingslanden moet in de EU-begroting

De Europese Unie moet ruimte maken op haar begroting van 2010 voor klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. GroenLinks-Europarlementariërs Judith Sargentini en Bas Eickhout dienen daartoe amendementen in die zowel in de commissie Ontwikkelingssamenwerking als in de Milieucommissie behandeld worden.

GroenLinks heeft de Europese Commissie en de EU-landen herhaaldelijk gevraagd om geld te reserveren voor klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. Helaas is dat tot nu toe nog steeds niet gebeurd. “Als de EU wil laten zien dat ze serieus is over het aanpakken van klimaatverandering, dan moet ze klimaatsteun aan ontwikkelingslanden op de begroting zetten,” zeggen Sargentini en Eickhout.

Jaarlijks is een bedrag van ongeveer honderd miljard euro nodig om ontwikkelingslanden te helpen bij het aanpassen aan klimaatverandering en het terugdringen van hun CO2-uitstoot.

“Gezien de historische verantwoordelijkheid en draagkracht zou Europa daarvan minimaal 30 miljard euro voor haar rekening moeten nemen. Helaas is de EU tot nu toe niet verder gekomen dan mooie woorden. Dit kan zo niet doorgaan.” aldus Sargentini.

Verder vinden eind van dit jaar in Kopenhagen de internationale klimaatonderhandelingen plaats. Die kunnen alleen slagen als rijke landen bereid zijn om ontwikkelingslanden te helpen in hun strijd tegen klimaatverandering.

Klimaatexpert Bas Eickhout: “In Poznan hebben we gezien wat er gebeurt als wij niet over de brug komen. Helemaal niks. De EU gaat prat op haar koploperspositie. Het is nu tijd om dat waar te maken. De EU moet van zero naar hero. Ook kunnen we niet langer wachten, want de klimaatklok tik verder. Aangezien de Europese Commissie te lang treuzelt, hebben wij nu een eigen voorstel ingediend. De EU wil Kopenhagen tot een succes maken, dus ik ga ervan uit dat ons voorstel op een meerderheid kan rekenen.”

De Milieucommissie, waar Bas Eickhout lid van is, stemt morgen over het GroenLinks-amendement. De commissie voor Ontwikkelingssamenwerking, waar Judith Sargentini lid van is, stemt op 3 september over het GroenLinks-amendement.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?