RSS

Noordzee heeft eerste virtuele zeereservaat

wo, aug 19, 2009

Wetenschap en Natuur

Noordzee heeft eerste virtuele zeereservaat

Nederlanders houden van de Noordzee! Binnen enkele weken is er meer dan 26.500 vierkante kilometer virtueel zeereservaat geclaimd, ruim de 40% die noodzakelijk is om met een netwerk van zeereservaten het zeeleven en de zeebodem van de Noordzee echt te beschermen.

Heb jij je vrienden al uitgenodigd om mee te doen? Hoe meer kilometers worden geclaimd, hoe beter. Het wordt tijd dat de politiek naar de Nederlandse bevolking luistert!

Ruime meerderheid Nederlanders wil zeereservaten in de Noordzee
Greenpeace heeft onlangs een opinie-onderzoek laten uitvoeren naar de mening van het Nederlandse publiek over hoe we met onze  zeeën en oceanen omgaan. De resultaten logen er niet om: 95 procent, bijna alle Nederlanders van 18 jaar en ouder, vindt het belangrijk dat de Noordzee beschermd wordt.

Meer dan tweederde van de Nederlanders vindt daarom dat er zeereservaten in de Noordzee moeten komen zodat een deel van de zee echt volledig wordt afgesloten voor schadelijk gebruik, zoals visserij.

Lichtschip Greenpeace op Waddenzee druk bezocht
In juni en juli lag Greenpeace met een lichtschip op de Waddenzee om daar informatie te geven over zeereservaten. Vele honderden toeristen, kust- en eilandbewoners, recreatieschepen, vissers, wetenschappers, politici en journalisten bezochten het schip.

Wetenschappers waren het er over eens dat er beschermde gebieden op de Noordzee moeten komen en dat zeereservaten daar een belangrijke rol in kunnen spelen.

In gesprekken met fractiemedewerkers van het ministerie van LNV werd duidelijk dat de huidige natuurbeschermingsmaatregelen weliswaar een goede stap vooruit, maar verder onvoldoende zijn om onze zeeën echt te beschermen.

Vissers op bezoek
Deze zomer heeft Greenpeace extra ingezet op gesprekken met vissers. We zijn naar de havens gegaan en hebben daar vissers bezocht. Ook hebben we bijeenkomsten georganiseerd. Op zaterdag 25 juli kwam een groep vissers aan boord, om over zeereservaten en het Europees Visserijbeleid te praten: van een kleinschalige garnalenvisser tot een 2000pk boomkorvisser.

In de gesprekken is het effect van zeereservaten besproken en hebben vissers aangegeven wat zij zien als belangrijke punten in de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Afgesproken is om de komende maanden aanvullende gesprekken met meer vissers te voeren. Greenpeace zal deze samen met de vissers organiseren.

Frankrijk: 1 miljoen vierkante kilometer zeereservaat
Ook in andere landen speelt de discussie over zeereservaten. Zo durft Frankrijk wél echte stappen te zetten om de zee te beschermen. Het land heeft deze maand besloten om in 2020 20% van zijn wateren in te stellen als beschermd gebied waarvan de helft als echte zeereservaten (volledig beschermd). Vanaf 2012 moet hiervan al de helft gerealiseerd zijn. In totaal betekent dit dat Frankrijk 1 miljoen vierkante kilometer als zeereservaat in zal stellen.

Zweedse vissers: Greenpeace geschenk uit de hemel

In het Kattegat tussen Zweden en Denemarken komt van concrete bescherming van kwetsbare zeenatuur door de Zweedse overheid ook weinig terecht. Greenpeace heeft daarom Milieu Effect Rapportages laten uitvoeren waaruit blijkt dat plaatsing van stenen geen schade voor het milieu oplevert. Dit in tegenstelling tot de destructie die er door bodemsleepnetten plaatsvindt. Een vergunning die voor een eventuele plaatsing van stenen is aangevraagd is niet nodig, en Greenpeace zal daarom zeer binnenkort zelf de bescherming van twee gebieden in het Kattegat ter hand nemen wanneer de Zweedse overheid zelf geen maatregelen neemt.

Viking Bengtsson van de Zweedse commerciële visserij federatie heeft in Greenpeace een bondgenoot gevonden. De visserij federatie is er niet in geslaagd om haar wens voor een betere bescherming van de zee onder de aandacht van de overheid te brengen. Dat Greenpeace nu hetzelfde probeert te doen, ziet hij als “een geschenk uit de hemel”. Monitoring van de vorig jaar in de Duitse Noordzee geplaatste stenen wijst uit dat het zeeleven zich daar juist herstelt. Ook heeft de Duitse regering nog in juni 2009 gemeld dat de stenen geen schade op hebben geleverd, en daarom de discussie over dit onderwerp heeft gesloten.

Onderzoek IMARES
Het onafhankelijke onderzoeksinstituut IMARES heeft in opdracht van LNV onderzoek gedaan naar de noodzaak en het nut van voor visserij gesloten gebieden. Belangrijkste conclusie van het onderzoek ‘Marine Protected Areas and commercial fisheries’ dat deze maand openbaar is gemaakt, is dat beschermde gebieden op zee zo klein als nu zijn voorgesteld, weinig effect zullen hebben op zowel visserij als visstand.

Belangrijke positieve effecten voor de visstand zijn daarentegen wel te verwachten bij het sluiten van aanzienlijk grotere delen van de Noordzee. Als 25 procent van de Noordzee voor visserij gesloten zou worden, aldus IMARES, dan zou het aantal vissen al met de helft toenemen, het gemiddelde gewicht van vissen verdubbelen, en de biomassa met 200 procent toenemen. Een nog groter gebied sluiten zou nog meer positieve resultaten opleveren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?