RSS

De Parade Amsterdam vrijdag van start

De Parade Amsterdam vrijdag van start

Vrijdag 31 juli opent de Parade haar poorten in het Martin Luther Kingpark, waar t/m 16 augustus meer dan 60 theater-, dans-, muziek- en filmvoorstellingen spelen.

Over een Griekse mythe en dwergen
In Amsterdam weer nieuwe voorstellingen, zoals de absurde muziektheatervoorstelling ‘Bist du bei mir’ over een bijzonder hotel tijdens het plaatselijke ‘Zangconcours voor solisten’ van Het De Mirando Kwartet, gespeeld door Chris Bolczek, Bert Walthaus, Maureen Kamphuis en Jennifer Evenhuis. In ‘Sneeuwwitje van Oranje’ spelen Niek Barendsen e.a. een koninginnensprookje met liedjes, dwergen en een man in jurk. Sarah Ringoet brengt ‘Reprise’, een tragikomische monoloog over afscheid en de liefde van je leven en Justus van Dillen & Xander van Vledder spelen een bloedstollend spannende Griekse mythe ‘Atreus noch Thyestes’. ‘Oh?! Hallo’, vorig jaar genomineerd voor de ITs Parade-parel, staat voor het eerst op de Parade, gespeeld door Bram van der Heijden & Isil Vos en in ‘Pulp & Fictie’, waar Frank Lammers de spelleiding voor zijn rekening neemt, draait alles om schrijvers en literatuur.

Gusta Geleijnse en Heidi Arts staat op de planken met ‘Absolutely Doomed’, een vitale punkkomedie met snoeiharde ‘live’ muziek en ook Hendrick-Jan de Stuntman staat in Amsterdam met de voorstelling ‘Mega Poll’, waarvoor de stuntmannen speciaal een eigen tent hebben gebouwd; de Stunttent.

Naast deze nieuwe voorstellingen staan in Amsterdam onder andere anoukvandijk dc, NTGent, Go Vote! (Raymonde de Kuyper, Jacqueline Blom en Thijs Maas), PIPS:lab, Theo Nijland, Odilo Girod (Coparck frontman), Wereldband, Toneelgroep Oostpool, Het Volksoperahuis en Orkater – The Sadists. Zoals ieder jaar sluit Amsterdam op 16 augustus af met een groots Gala.

Schaduwtolken op de Parade
Voor het eerst in Nederland gaan negen gebarentolken op vrijdag 7 augustus als experiment een voorstelling op de Parade schaduwtolken. De voorstelling LOS van Toneelgroep Oostpool wordt gespeeld door negen acteurs, die elk door een eigen tolk worden getolkt. Als een schaduw volgen de tolken hun acteur, zodat ze 1-op-1 simultaan kunnen vertalen. Meestal staat de gebarentolk aan de zijkant van het podium waardoor de dove toeschouwer moet kiezen tussen kijken naar de tolk of naar de voorstelling. Met schaduwtolken kunnen doven op een natuurlijke manier alles volgen. De Parade is dit jaar voor de vierde keer toegankelijk voor doven en slechthorenden, ieder weekend wordt er een aantal (kinder)voorstellingen en muziekoptredens getolkt.

Hondenliedjes met vrolijke boodschap
Iedere dag om 15.00 opent de Parade met een uitgebreide Kinderparade met verschillende voorstellingen speciaal voor kinderen. Zo speelt onder andere de familie Dagelet – Apituley het muziektheater ‘Sta eens Op!’, staat voormalig VPRO’s kijkcijferknaller ‘De Hondenshow’ op de Parade met in de hoofdrol een heuse viervoeter, trekken Reno, Kor en Tinus de Wijde Wereld (WW) in tijdens ‘De Vriendelijke Klokkenmaker’ en Hakim speelt ‘De Dromendief’. Bij ‘Het Schaduwatelier’ van het Huis van Aristoteles maken kinderen hun eigen schaduwtheater en ‘vaders’ is een voorstelling voor de hele familie van Rosa Peters i.s.m. BonteHond.

Opening Amsterdam vrijdag 31 juli
De openingsvoorstelling is ‘Deseo’ van anoukvandijk dc, een dansvoorstelling over nieuwsgierigheid, zoeken, najagen, wachten, dromen en verlangen, eindeloos verlangen. In meer dan 30 korte scènes razen de dansers in ‘Deseo’ langs je heen. Vorig jaar heeft Anouk van Dijk de Mus gewonnen, de prijs voor de beste Paradevoorstelling, met haar productie SHOT.

Data De Parade Amsterdam
17.30 uur Parade open
18.00 uur Opening door artistiek leider Nicole van Vessum en de Wethouder Cultuur van Amsterdam, Carolien Gehrels
18.45 uur Openingsvoorstelling ‘Deseo’ – De Blauwe Hemel

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?